Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
1. 11. 2017,
20.08

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Natisni članek

aplikacije hujšanje nasvet The Biggest Loser Slovenija spanje

Sreda, 1. 11. 2017, 20.08

6 let, 5 mesecev

Če bi radi shujšali, nikar ne delajte te velike napake

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Precej znanstvenih študij potrjuje, da so ljudje, ki premalo spijo, bolj nagnjeni k pridobivanju čezmerne telesne teže oziroma jo težje izgubljajo. Razkrivamo preprost in z znanostjo podprt nasvet, ki ga lahko za izboljšanje kakovosti spanca začnete upoštevati že danes. 

Če želite dobro spati, se mora takšno početje končati.  | Foto: Thinkstock Če želite dobro spati, se mora takšno početje končati. Foto: Thinkstock

Kaj pravi znanost?

Tri leta trajajoča študija iz leta 2012, v kateri je sodelovalo več kot 21 tisoč poskusnih zajčkov - zdravih posameznikov, starejših od dvajset let -, je dokazala, da so ljudje, ki spijo pet ali manj ur na dan, veliko bolj nagnjeni k pridobivanju čezmerne telesne teže kot tisti, ki spijo vsaj sedem ur dnevno. Med ljudmi, ki so spali samo sedem ali pa več kot osem ur na dan, medtem ni bistvene razlike, so sklenili avtorji študije. 

Raziskava iz leta 2013, v kateri je sodelovalo okrog tisoč ljudi med 20. in 80. letom starosti, je medtem pokazala, da lahko na nalaganje odvečnih kilogramov vpliva tudi trdnost oziroma rahlost spanca. 

Posamezniki, ki so krajši del noči preživeli v tako imenovanem stanju globokega spanja, so imeli ob koncu raziskave v povprečju višji indeks telesne mase kot tisti, ki so spali bolj kakovostno.  | Foto: Thinkstock Posamezniki, ki so krajši del noči preživeli v tako imenovanem stanju globokega spanja, so imeli ob koncu raziskave v povprečju višji indeks telesne mase kot tisti, ki so spali bolj kakovostno.  Foto: Thinkstock

Tezo, da manj spanca pomeni več kilogramov, potrjuje še več znanstvenih študij - primer ena, primer dve, primer tri

Kako premalo spanca vpliva na pridobivanje čezmerne telesne teže?

Pri večini v omenjenih raziskavah sodelujočih posameznikov sta na to vplivala dva dejavnika.

Prvi je bil povišan vnos kilokalorij v večernih ali nočnih urah zaradi pogostejših izletov do hladilnika ali omare s prigrizki kot pri kontrolnih skupinah v raziskavah sodelujočih ljudi, ki so ponoči spali dobro.

Drugi dejavnik je bila v povprečju nižja poraba kilokalorij naslednji dan, saj je premalo spanca vplivalo na povečano utrujenost, ta pa na znižano telesno aktivnost. 

Kaj lahko za izboljšanje spanca storim že danes?

Preprosto: pred spanjem ne uporabljajte elektronskih naprav ali pa najdite način, kako jih uporabljati, ne da bi zmotile vaš cirkadiani ritem - proces, ki telesu pove, kdaj je čas za spanje in kdaj za vstajanje.  | Foto: Thinkstock Preprosto: pred spanjem ne uporabljajte elektronskih naprav ali pa najdite način, kako jih uporabljati, ne da bi zmotile vaš cirkadiani ritem - proces, ki telesu pove, kdaj je čas za spanje in kdaj za vstajanje.  Foto: Thinkstock

Ko zaide sonce, se v človeškem telesu začne izločati hormon melatonin, ki nam pove, da smo utrujeni, in nas napoti v posteljo. A zasloni pametnih telefonov, računalnikov, tablic in televizorjev, ki za najboljšo razločnost slike oddajajo belo-modro svetlobo, lahko upočasnijo izločanje melatonina. Možgani prek njih namreč prejmejo informacijo, da je zunaj še vedno dan in da še niso zaspani.

Več znanstvenih študij (primer ena, primer dve, primer tri) je že dokazalo povezavo med uporabo elektronskih naprav v večernem času in motnjami spanca. 

Znanost je dokazala tudi, da se lahko človek veliko bolje spočije, če spalnica hkrati ni tudi pisarna in prostor za gledanje televizije, a v manjših stanovanjih je takšna prostorska ureditev pogosto neizogibna in najbolj praktična. | Foto: Pixabay Znanost je dokazala tudi, da se lahko človek veliko bolje spočije, če spalnica hkrati ni tudi pisarna in prostor za gledanje televizije, a v manjših stanovanjih je takšna prostorska ureditev pogosto neizogibna in najbolj praktična. Foto: Pixabay

Najočitnejša rešitev je, da elektronske naprave pred spanjem nehamo uporabljati, a pri večini ljudi, ki si z njimi takrat krajšajo čas ali pa jih uporabljajo pri delu, to preprosto ne pride v poštev. Alternativna rešitev je uporaba programov in aplikacij, ki spremenijo toplino barv na zaslonih elektronskih naprav.

Večina pametnih telefonov uporabnikom danes že ponuja možnost za vklop tako imenovanega nočnega načina, pri katerem hladno belo-modro svetlobo zamenja toplejša oranžno-rumena. Takšna svetloba tako kot zahajajoče sonce možganom daje signal, da bo kmalu treba zaspati. 

Pri napravah z operacijskim sistemom Android, ki imajo uporabniški vmesnik v slovenskem jeziku, se funkcija imenuje Nočni način (HTC), Filter modre svetlobe (Samsung, na fotografiji), Udobje za oči (Huawei), Comfort View (Udoben pogled, LG). Če te funkcije ne najdete, lahko namestite aplikacijo Twilight. Uporabniki pametnih telefonov iPhone bodo spremembo osvetlitve v nastavitvah naprave našli pod imenom Night Shift.  | Foto: Matic Tomšič Pri napravah z operacijskim sistemom Android, ki imajo uporabniški vmesnik v slovenskem jeziku, se funkcija imenuje Nočni način (HTC), Filter modre svetlobe (Samsung, na fotografiji), Udobje za oči (Huawei), Comfort View (Udoben pogled, LG). Če te funkcije ne najdete, lahko namestite aplikacijo Twilight. Uporabniki pametnih telefonov iPhone bodo spremembo osvetlitve v nastavitvah naprave našli pod imenom Night Shift. Foto: Matic Tomšič

Najbolj priljubljen program za spreminjanje topline barv na zaslonu osebnega računalnika je medtem f.lux. Preberite vse, kar morate vedeti o tem programu, ki vam lahko reši spanec in oči


Preberite tudi:

Kaj storiti, če zaspite brez težav, a se nato kar ne morete zbuditi

Ne spreglejte