Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
18. 1. 2017,
18.51

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

1

Natisni članek

ameriški dolar evro britanski funt brexit mobilna aplikacija iOS Apple

Sreda, 18. 1. 2017, 18.51

7 let, 3 mesece

Še en udarec za Britance po brexitu

Applove mobilne aplikacije bodo v britanskih funtih veliko dražje

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

1

Britanski funt | Foto Reuters

Foto: Reuters

Apple bo zaradi sprememb v valutnih razmerjih in davčni politiki v svoji trgovini App Store in znotraj aplikacij povišal cene nakupov v Turčiji, Indiji ter (še največ) v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske.

V Združenem kraljestvu, ki je za Apple eden največjih trgov, bodo v nekaterih primerih podražitve presegle 25 odstotkov.

Aplikacija, za katero je v ZDA treba odšteti 99 centov ameriškega dolarja (93 evrskih centov), v Evropi pa 99 evrskih centov, je v Združenem kraljestvu do zdaj stala 0,79 britanskega funta (91 evrskih centov). Po novem bo njena cena 0,99 funta (1,14 evra). Torej bo aplikacija, ki jo je na Otoku še danes mogoče dobiti za 1,49 britanskega funta, po novem dražja za pol funta oz. bo njena cena kar za tretjino višja.

Enake številčne vrednosti kljub različnim vrednostim valut

Apple bo cene spremenil v prihodnjih sedmih dneh. Nove cene v britanskih funtih bodo večinoma številčno enake cenam za ameriški trg v ameriških dolarjih, čeprav je po današnjem menjalnem razmerju britanski funt (še vedno) kar 23 odstotkov močnejši od ameriškega dolarja.

Trend enakih številčnih vrednosti v Applovi tržnici mobilnih aplikacij je že dalj časa prisoten tudi pri evrskih cenah, čeprav je evro danes okrog sedem odstotkov močnejši od ameriškega dolarja (dolgo časa je bil tudi za več kot desetino dražji).

Britanci bodo na slabšem tudi v primerjavi z evrom, saj lahko z enim britanskim funtom kljub slabitvi danes še vedno kupimo skoraj 1,15 evra.

Ali je res vsega kriv brexit?

Apple svojo odločitev, ki jo je sporočil razvijalcem aplikacij za operacijska sistema iOS in MacOS, utemeljuje z nihanji vrednosti britanskega funta (pravzaprav padcem vrednosti) in dvigom stopnje davka na dodano vrednost v Združenem kraljestvu – ta bo 20 odstotkov (še vedno manj kot slovenskih 22 ali madžarskih 27 odstotkov).

Britanski funt je po referendumski odločitvi o odhodu Združenega kraljestva iz Evropske unije izgubil pomemben del svoje vrednosti in se od takrat večkrat približal najnižjim vrednostim v zadnjih nekaj desetletjih. Apple je že oktobra popravil svoje cene, izražene v britanskih funtih, tako v svojih trgovinah kakor tudi v internetni trgovini, zato podoben popravek cen mobilnih aplikacij niti ni nepričakovan.

Ne spreglejte