Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
4. 7. 2017,
4.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

Natisni članek

digizgodbe znanost vesolje Mayak

Torek, 4. 7. 2017, 4.01

6 let, 6 mesecev

Bo nočno nebo že čez nekaj tednov res postalo zelo drugačno?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

Rusija se pripravlja na izstrelitev majcenega satelita Mayak, ki bo ob zasidranju v Zemljino orbito razprostrl velik svetlobni odsevnik. Ta bo prestrezal sončno svetlobo in jo odbijal proti površini našega planeta, s tem pa bo satelit postal daleč najsvetlejša "zvezda" na nočnem nebu. 

Postati tretji ali četrti najsvetlejši objekt na nebu in svetlejši od vseh zvezd je glavno poslanstvo satelita Mayak, ki se v vesolje na krovu ruskega vesoljskega plovila Soyuz 2.1v podaja v petek, 14. julija.  | Foto: cosmomayak.ru Postati tretji ali četrti najsvetlejši objekt na nebu in svetlejši od vseh zvezd je glavno poslanstvo satelita Mayak, ki se v vesolje na krovu ruskega vesoljskega plovila Soyuz 2.1v podaja v petek, 14. julija.  Foto: cosmomayak.ru

Ko se bo Mayak približno 600 kilometrov na površino Zemlje utiril v orbito, bo iz kot štruca kruha velikega satelita zrasla piramidasta prizma (foto zgoraj) iz zelo tankega (20-krat tanjšega od človeškega lasu) in svetlobno zelo odbojnega poliestra, ki je v tujini znan po imenu Mylar. 

Satelit Mayak, od katerega se bo odbijala sončna svetloba, bo po nekaterih izračunih sijal z magnitudo -3,6, s čimer bi postal četrto najsvetlejše telo na nebu - za Soncem, Luno in planetom Venero. Drugi izračuni njegovo magnitudo ocenjujejo na -10, kar bi pomenilo, da bo še svetlejši od Venere.

Ruski satelit bo v vsakem primeru veliko bolj opazen od Sirija, najsvetlejše zvezde na nočnem nebu, ki sije z magnitudo -1,46.  | Foto: constellation-guide.com Ruski satelit bo v vsakem primeru veliko bolj opazen od Sirija, najsvetlejše zvezde na nočnem nebu, ki sije z magnitudo -1,46. Foto: constellation-guide.com

Ruski astronom Aleks Šenko, vodja projekta Mayak, ki se je sicer začel kot kampanja množičnega financiranja na ruski spletni strani Boomstarter, je dejal (vir), da je Mayakovo poslanstvo tudi demonstracija tehnologije za zaviranje in iztirjenje satelitov iz orbite ter navduševanje ljudi nad raziskovanjem vesolja.

Mayakovi preleti mnogih držav sveta bodo namreč zelo dobro vidni s prostim očesom. "Upamo, da bo projekt pri ljudeh sprožil zanimanje za vesolje in tehnologijo, pa tudi, da bo dodatno populariziral raziskovanje vesolja v Rusiji," pa je zapisano na uradni spletni strani projekta Mayak.

Drugi astronomi ruske vesoljce gledajo postrani

Mnogi astronomi nad satelitom Mayak sicer niso navdušeni, saj jih skrbi, da bo njegova prisotnost na nočnem nebu poslabšala pogoje za nemoteno opazovanje vesolja. IDA, Mednarodna zveza za temno nebo, ki se bori proti svetlobni onesnaženosti, opozarja, da astronomi na nebu ne potrebujejo dodatnega vira osvetlitve, saj njihovo delo že tako ali tako vse bolj ovira urbanizacija. 

Na nočnem nebu, tudi slovenskem, lahko večkrat vidimo prelet še enega precej svetlega umetnega objekta, in sicer Mednarodne vesoljske postaje (ISS).

Mednarodna vesoljska postaja je velika približno toliko kot nogometno igrišče. | Foto: Reuters Mednarodna vesoljska postaja je velika približno toliko kot nogometno igrišče. Foto: Reuters
Tu so seznami vseh priložnosti za opazovanje ISS v obdobju med 5. in 16. julijem iz:

- Ljubljane (Notranjska);

- Maribora (Štajerska);

- Murske Sobote (Prekmurje);

- Ajdovščine (Primorska, Gorenjska);

- Trsta (Primorska);

Preberite tudi:

TOP 10: Najboljše fotografije, ki jih je posnel vesoljski teleskop Hubble

 

Ne spreglejte