Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
9. 5. 2017,
4.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

Natisni članek

digizgodbe

Torek, 9. 5. 2017, 4.01

6 let, 6 mesecev

Birokrati uničili neprecenljiv zgodovinski zaklad, znanstveniki norijo

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

Zaradi zapleta z dokumentacijo so avstralski uradniki uničili škatlo z vzorci redke vrste marjetic, ki so bili stari okrog 170 let. Šlo je za nezamenljivo edino zbirko teh rastlin na svetu. To je bil v Avstraliji že drugi letošnji tak incident.

Uničenim marjeticam podoben, a malce mlajši vzorec ene od redkejših vrst te rastline | Foto: Muzej naravne zgodovine v Parizu Uničenim marjeticam podoben, a malce mlajši vzorec ene od redkejših vrst te rastline Foto: Muzej naravne zgodovine v Parizu

Neprecenljivi herbarij so v Avstralijo, natančneje v herbarij (beseda lahko pomeni stisnjeno posušeno rastlino ali pa zgradbo oziroma inštitut, kjer rastline shranjujejo in preučujejo) v Queenslandu, poslali iz muzeja naravne zgodovine v Parizu.

Izmenjava primerkov redkih rastlin med znanstvenimi institucijami je nekaj običajnega, piše avstralski medij ABC News.

A pariški sploh prvi vzorec redke vrste marjetic, ki je nastal nekje v petdesetih letih 19. stoletja, ni prišel dlje od avstralskih uradnikov, pristojnih za uvoz biološkega materiala, ki so ga hitro vrgli v peč in uničili celotno neprecenljivo zbirko. Razlog za to so bili pomanjkljivo izpolnjeni dokumenti za uvožene rastlinske primerke.

Ob uvozu bioloških vrst se Avstralci držijo zelo strogih pravil. Zgodovino njihove celine je med drugim namreč zaznamoval še vedno trajajoč boj z invazivnimi vrstami, tako rastlinskimi kot živalskimi, v Avstralijo pa so jih prinesli (večinoma) evropski priseljenci. Na fotografiji je evropski zajec, ki v Avstraliji velja za enega najhujših zajedavcev. | Foto: Thinkstock Ob uvozu bioloških vrst se Avstralci držijo zelo strogih pravil. Zgodovino njihove celine je med drugim namreč zaznamoval še vedno trajajoč boj z invazivnimi vrstami, tako rastlinskimi kot živalskimi, v Avstralijo pa so jih prinesli (večinoma) evropski priseljenci. Na fotografiji je evropski zajec, ki v Avstraliji velja za enega najhujših zajedavcev. Foto: Thinkstock

ABC News piše, da so avstralski birokrati na pošiljatelja marjetic, muzej v Parizu, najprej sicer naslovili prošnjo, naj pravilno izpolni uvozne dokumente in jih pošlje nazaj, a posušene rožice nato uničili, še preden se je muzeju uspelo odzvati.

Znanstvena skupnost je uničenje neprecenljive zbirke rastlin ostro obsodila. "Šlo je za prvi vzorčen primerek te vrste rastlin, za dobesedno nezamenljivo zbirko z velikansko zgodovinsko in znanstveno vrednostjo. Zdaj je izgubljen za vedno, z njim pa tudi naša nadaljnja raziskava," je incident za ABC News opisala Michelle Waycott, vodja zveze botanikov Avstralije.

Tamkajšnja znanstvena skupnost se sprašuje tudi, zakaj birokrati spornih rastlin preprosto niso poslali nazaj v Francijo. "Francoski botaniki so bili izredno nezadovoljni zaradi uničenja njihove zbirke marjetic. Ugibam, da nam v prihodnje ne bodo več pošiljali vzorcev," je še dejala Waycottova. | Foto: Thinkstock Tamkajšnja znanstvena skupnost se sprašuje tudi, zakaj birokrati spornih rastlin preprosto niso poslali nazaj v Francijo. "Francoski botaniki so bili izredno nezadovoljni zaradi uničenja njihove zbirke marjetic. Ugibam, da nam v prihodnje ne bodo več pošiljali vzorcev," je še dejala Waycottova. Foto: Thinkstock

Za novozelandske botanike Avstralija ne obstaja več

Avstralski in novozelandski botaniki medtem še niso dobro pozabili dogodka izpred nekaj tednov, ko je bila na podoben način uničena dragocena zbirka lišajev. V herbarij v Canberri, prestolnici Avstralije, so jo poslali iz novozelandske botanične institucije Allan.

Novozelandska botanična skupnost se je na uničenje zbirke odzvala s popolno prepovedjo pošiljanja rastlin v Avstralijo.


Preberite še dobro znanstveno novico iz Avstralije: Izjemno odkritje dinozavrovega stopala

 

Ne spreglejte