Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
12. 4. 2017,
20.11

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

Umetna inteligenca fotografija fotografiranje družbena omrežja ocenjevanje

Sreda, 12. 4. 2017, 20.11

2 meseca, 2 tedna

Z umetno inteligenco do boljših fotografij

Bi radi preverili, kako noro dobra je vaša fotka?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
Umetna inteligenca | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Posneli ste fotografijo in bi radi vedeli, kako priljubljena bo, še preden jo objavite na družbenem omrežju. Morda ima umetna inteligenca odgovor na to vprašanje.

Ne samo to, morda bo umetna inteligenca lahko pomagala izbrati boljšo izmed dveh zelo podobnih fotografij istega motiva ali vam vsaj nakazati, katera fotografija je tehnično kakovostnejša.

Vsaj tako so prepričani upravitelji ruskega iskalnika fotografij Everypixel, ki zase pravijo, da so namenjeni oblikovalcem, ki ne marajo slabih fotografij. Razvili so sistem Aesthetics – ta z algoritmi umetne inteligence natančno pregleda fotografije in ovrednoti estetsko vrednost fotografije kakor tudi barve, ostrino, kontrast in druge tehnične značilnosti na podoben način, kot bi to naredili uredniki fotografije, pravijo.

Ali vas je presenetil rezultat? | Foto: Srdjan Cvjetović Ali vas je presenetil rezultat? Foto: Srdjan Cvjetović

Skoraj milijon učnih fotografij

Sistem je brezplačno in brez omejitev javno na voljo na njihovi spletni strani, kjer je dovolj uvoziti datoteko s fotografijo, ki jo želimo ovrednotiti. Čez nekaj sekund bo z odstotki ocenil verjetnost, da bodo ljudje fotografijo imeli za noro dobro (v angleščini: awesome), zraven pa bo pripisal kakšnih 20 značk (hashtag), ki jih glede na vsebino predlaga.

Ta sistem so razvili z namenom, da pospešijo začetni postopek ločevanja dobrih fotografij od slabih. Pravijo, da so sistem naučili iskanja lepih fotografij tako, da so mu predstavili 956.794 različnih fotografij, ki so jih njihovi ocenjevalci iz vrst oblikovalcev in izkušenih fotografov ocenili in opredelili bodisi kot dobre ali slabe.

Ta fotografija pa nima najboljših obetov, pravi umetna inteligenca. | Foto: Srdjan Cvjetović Ta fotografija pa nima najboljših obetov, pravi umetna inteligenca. Foto: Srdjan Cvjetović

Včasih je kakšna značka zgrešena, a je skoraj vedno tudi kakšna nepričakovano dobra

Za predlaganje značk pred objavo so na voljo tudi mobilne aplikacije, ki jih je mogoče konzultirati neposredno pred objavo fotografije na družbenih omrežjih (ena od teh je na primer AutoHash za operacijski sistem Android). Včasih umetna inteligenca predlaga kakšno značko, ki z vsebino nima prav nobene zveze, a kljub temu skoraj vedno postreže tudi s kakšno primerno značko, ki avtorjem morda ne bi prišla takoj na misel.

Težko si razlagamo, zakaj je tu znašla značka table s prihodi in odhodi (ArrivalDepartureBoard), a je kljub temu kar nekaj preostalih predlogov izvirnih in uporabnih. | Foto: Srdjan Cvjetović Težko si razlagamo, zakaj je tu znašla značka table s prihodi in odhodi (ArrivalDepartureBoard), a je kljub temu kar nekaj preostalih predlogov izvirnih in uporabnih. Foto: Srdjan Cvjetović

Za visoko oceno poskusite tudi z muci!

Ocenjevanje je z vidika implementacije umetne inteligence korak naprej, a se z rezultati morda ne boste vedno strinjali (zlasti, če sistemu ponudite v ocenjevanje kakšno zgodovinsko fotografijo). V vsakem primeru bo preizkus vsaj zabaven, če ne tudi poučen in koristen.

Če želite dobro oceno, poskusite s kakšno svojo avtorsko fotografijo, na kateri je oseba – ali pa kakšen mačkon ali mačka. Ocenjevalci, ki so učili umetno inteligenco, jih očitno imajo zelo radi, ker je videti, da takšne fotografije skoraj vedno dobijo visoko oceno - vsaj to, kar smo mi poskusili.

Samo še malo manjka do popolnosti, pravi Aesthetics. | Foto: Srdjan Cvjetović Samo še malo manjka do popolnosti, pravi Aesthetics. Foto: Srdjan Cvjetović

Ne spreglejte