Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
2. 6. 2015,
14.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

aplikacija Twitter Matic Tomšič

Torek, 2. 6. 2015, 14.52

8 let

Aplikacija, s katero lahko svet vidimo skozi oči drugih

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Periscope je Twitterjeva aplikacija za iOS in Android, ki uporabnikom omogoča oddajanje videoposnetkov v živo.

Z aplikacijo Periscope lahko s pametnim telefonom ali tablico v živo oddajamo vse, kar tisti trenutek počnemo, najsi gre za vožnjo z avtobusom, opazovanje gasilcev pri obvladovanju požara ali pa igranje z mačko. Naš prenos lahko prek aplikacije v živo opazuje kdorkoli ali pa le izbranci – od nas je odvisno, ali bo oddajanje javno ali zasebno.

Voajerje se lahko gremo tudi sami, saj se lahko kadarkoli priklopimo na katero od javnih oddajanj ali pa sledimo točno določenim uporabnikom. Aplikacija nas nato obvesti takrat, ko svoje početje prenašajo v živo. S pritiskom na srček v spodnjem desnem delu zaslona lahko uporabniku, ki ga spremljamo, povemo, da nam je njegova vsebina všeč.

Ogromen potencial, ki pa lahko povzroči pravne težave Glavna prednost aplikacije Periscope v primerjavi z glavnim tekmecem Meerkat je dejstvo, da je oddajani video mogoče shraniti za poznejši ogled. Zaradi tega je v zadnjem času konkretno povečala bazo uporabnikov. Na Periscope so presedlale tudi nekatere znane osebnosti, kot so igralec Edward Norton, kuhar Jamie Oliver, televizijski voditelj Jimmy Fallon, teniški igralec Roger Federer in vsestranski Arnold Schwarzenegger.

Prenos ali ogled videa v živo po mnenju mnogo strokovnjakov postaja vsakdan povprečnega uporabnika interneta, zaradi česar ima Periscope izreden potencial za rast. A nekateri opozarjajo tudi na možnost zlorabe aplikacije v pridobitniške ali robinhoodovske namene, kot je piratstvo. S Periscopom je namreč mogoče v živo prenašati sliko iz kinodvorane ali z dogodkov, za ogled katerih bi bilo sicer treba plačati vstopnino. Kar odmeven primer se je zgodil 2. maja, ko so nekateri uporabniki aplikacije snemali in oddajali boksarski dvoboj Mayweater–Pacquiao, za ogled katerega so naročniki ameriške kabelske televizije sicer odšteli več kot 80 evrov.

Stomilijonska naložba morda najboljša v zgodovini Twitterja Periscope je uporabnikom Applovih mobilnih naprav na voljo od marca, za Android pa dober teden. Aplikacijo je razvil istoimenski start-up, ki ga je Twitter pred dvema mesecema kupil za sto milijonov dolarjev oziroma 90,7 milijona evrov. Uporaba periskopa je pogojena z registracijo računa na Twitterju. Periscope naj bi bilo sčasoma mogoče pognati neposredno iz mobilnega Twitterja, za zdaj pa je še nujna namestitev ločene aplikacije. Različico za iOS najdete tukaj, za Android pa tukaj.

Ne spreglejte