Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
10. 2. 2017,
11.34

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

2

Natisni članek

Google Google Play aplikacije pametni telefoni mobilne naprave mobilne aplikacije zasebnost varovanje zasebnosti

Petek, 10. 2. 2017, 11.34

7 let, 2 meseca

Google Play načrtuje spomladansko čiščenje

Androidne aplikacije brez politike zasebnosti bodo odstranili iz trgovine Google Play

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

2

Google Play | Foto Google Play

Foto: Google Play

Na udaru bi bilo lahko dobesedno več milijonov aplikacij, ki nimajo jasno opredeljene politike glede varovanja zasebnosti uporabnikov.

V spletni trgovini Google Play je ogromno koristnih in uporabnih aplikacij za mobilne naprave z operacijskim sistemom Android, a se včasih nadzoru izmuzne tudi kakšna, ki tam nikakor ne bi smela biti.

Najnovejši korak, s katerim želi Google vzpostaviti več reda v trgovini Google Play, je usmerjen na aplikacije, ki zbirajo ali obdelujejo zasebne oz. kako drugače občutljive podatke, a kljub temu nimajo ustrezne politike zasebnosti ali je ne izvajajo dosledno.

Jasna pravila ali prenehanje zbiranja in obdelave osebnih podatkov

Razvijalce mnogih takšnih aplikacij, ki nimajo urejene politike zasebnosti, je Google pozval, da pomanjkljivosti odpravijo do 15. marca, saj jim v nasprotnem primeru, kot so zapisali, grozijo administrativni ukrepi.

Razvijalci lahko izbirajo med usklajevanjem politike zasebnosti v svojih aplikacijah ter prenehanjem zahtevanja dovoljenj za zbiranje in obdelavo občutljivih podatkov v teh aplikacijah. Če tega ne naredijo, jim Google lahko omeji dostop oziroma vidnost teh aplikacij v Google Play ali jih od tam popolnoma odstrani.

Zahtevana je tudi varna komunikacija pri prenosu osebnih podatkov

Google s svojimi pravili od razvijalcev aplikacij zahteva popolno transparentnost pri tem, katere podatke o uporabnikih in njihovih napravah vsaka posamezna aplikacija zbira in obdeluje. Te podatke in pravila morajo objaviti tudi znotraj aplikacije.

Ena od Googlovih zahtev je tudi, da mora posredovanje takšnih podatkov potekati po varnih, ne po odprtih komunikacijskih kanalih. Z uporabo sodobnih kriptografskih metod je verjetnost za oskrunitev osebnih podatkov bistveno manjša.

Tokratno "spomladansko čiščenje", ki bo predvsem odstranilo lažne aplikacije in tako povečalo zaupanje uporabnikov, bi bilo lahko boleče za na pol dokončane aplikacije, ki se jim je do zdaj vendarle uspelo prebiti do Googlove spletne trgovine.

Ne spreglejte