Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
23. 7. 2014,
10.23

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

internet splet Chrome zasebnost Firefox Internet Explorer Matic Tomšič

Sreda, 23. 7. 2014, 10.23

6 let, 7 mesecev

Ali zasebno brskanje po spletu daje lažen občutek varnosti?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mnogi internetni brskalniki ponujajo možnost odpiranja zasebnih oken, ki obiskanih spletnih strani ne shranjujejo v zgodovino. Pa res nihče ne more ugotoviti, kje ste bili in kaj počnete?

Ko v brskalnikih Chrome, Firefox ali Internet Explorer vklopite zasebno brskanje, jim s tem ukažete, naj ne shranjujejo zgodovine obiskanih strani in iskanih ključnih besed ter ne prenašajo piškotkov.

V razloge za zasebno brskanje se ne bomo poglabljali, saj ima vsak posameznik svoje. Treba je sicer opozoriti, da je tovrstno internetno udejstvovanje prikrito le lokalno, včasih pa še to ne drži povsem.

IP ne zna držati jezika za zobmi Čeprav brskalnik v zasebnem načinu ne beleži zgodovine obiskanih spletnih strani, je internetno dejavnost še vedno mogoče izslediti s pomočjo naslova IP. Ta medmrežju namreč vsakič pove, kdo ste (seveda le v številkah) in od kod se s spletom povezujete.

Ker je vsak zahtevek za dostop do spletnih mest vezan na naslov IP, lahko oseba z zmožnostjo opazovanja tovrstnih zahtevkov vidi, kam ste se povezovali in s kom ste komunicirali. Na ta način podatke o uporabnikih interneta med drugim pridobiva ameriška obveščevalna agencija NSA.

Previdno po medmrežnih opravkih Brskalniki tudi v zasebnem načinu beležijo informacije o dogajanju na obiskanih spletnih straneh, zaščitenih s certifikati SSL. Te prepoznate po povezavi, ki se namesto s HTTP začne s HTTPS, mednje pa spadajo e-poštni klienti, spletne trgovine in preostala mesta, kjer je zaradi varnosti podatkov potrebna enkripcija SSL. Zasebno brskanje odpade tudi, ko se v Chromu prijavite v Googlov račun, saj bo brskalnik znova samodejno začel kupčkati zgodovino, spomnil pa se bo tudi že shranjenih piškotkov.

Vedeti je treba tudi, da po domnevno zasebni uporabi interneta na računalniku ostanejo vse prenešene datoteke, brskalnik pa ohrani tudi morebitne nove zaznamke.

Kako se lahko torej izognem neželenim pogledom? Edina prava in hitro priučljiva rešitev je Tor. Brskalnik, ki temelji na Firefoxu, ves spletni promet od in do uporabnika prek istoimenskega omrežja namreč preusmeri skozi številne računalnike po svetu. Tor je pri skrivanju identitete uporabnikov interneta tako dober, da ga NSA uvršča visoko na seznam potencialnih kiberterorističnih groženj. Več o Toru lahko preberete tukaj in tukaj.

Če ne želite, da bi drugi vedeli, kaj iščete na Googlu, uporabite iskalnik DuckDuckGo. Račka namreč ne beleži zgodovine iskanja in spletnim mestom, ki jih obiščete z njeno pomočjo, ne izdaja vaših osebnih podatkov. Čeprav bodo te še vedno vedele, kateri IP gostijo, se jim ne bo sanjalo, s katerimi ključnimi besedami ste jih našli.

Ne spreglejte