Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
28. 10. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,55

1

Natisni članek

nedeljska znanost znanost Savdska Arabija zalivanje

Petek, 28. 10. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

Ali veste, kaj je tale nenavaden prizor?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,55

1

To so njive v puščavi Savdske Arabije. Krožne oblike so zato, ker suho puščavsko zemljo zalivajo z vrtilno tehniko pršenja vode. Uporaba takšnega namakalnega sistema je v poljščinam izredno negostoljubni pokrajini namreč najpreprostejša in najcenejša. 

Kje v puščavi dobijo vodo za namakanje polj?

Vodo s črpalkami prek tudi do en kilometer globokih vrtin izsesajo iz podzemnih vodonosnikov. Gre za bazene vode globoko pod površjem, včasih je ujeta v sedimentnih kamninah.

V puščavskih predelih sveta je večina vodonosnikov, ki jih izkoriščajo za zalivanje polj, sedimentnih oziroma fosilnih. Voda v njih se ne obnavlja po naravni poti, stara je od nekaj deset tisoč do nekaj milijonov let. Ko bo izčrpana, to se bo po nekaterih ocenah zgodilo v največ stotih letih, verjetno še prej, bodo vodonosniki prazni. 

Njiv ne namaka samo ena cev za zalivanje pod zelo močnim pritiskom vode, ki stoji na sredini polja in se vrti okrog svoje osi. Namakalni sistem za posamezno njivo je videti takole.  | Foto: Reuters Njiv ne namaka samo ena cev za zalivanje pod zelo močnim pritiskom vode, ki stoji na sredini polja in se vrti okrog svoje osi. Namakalni sistem za posamezno njivo je videti takole.  Foto: Reuters

V Savdski Arabiji vedo, da zaloge tako imenovane fosilne vode ne bodo trajale v nedogled. V zadnjih letih so zato kupili več obdelovalnih površin v Severni in Južni Ameriki ter na afriški celini kot katerakoli druga država. 

Krožne njive Savdske Arabije so veliko večje, kot bi sklepali po fotografijah. Manjše v premeru merijo nekaj sto metrov, večje pa tudi do tri, štiri kilometre.  | Foto: National Geographic Krožne njive Savdske Arabije so veliko večje, kot bi sklepali po fotografijah. Manjše v premeru merijo nekaj sto metrov, večje pa tudi do tri, štiri kilometre.  Foto: National Geographic

Krožna polja Savdske Arabije so vidna tudi iz vesolja:

Ameriška vesoljska agencija Nasa je tole satelitsko fotografijo malce obdelala, da bi bolje poudarila kontrast med zelenimi polji in arabsko puščavo. | Foto: NASA Ameriška vesoljska agencija Nasa je tole satelitsko fotografijo malce obdelala, da bi bolje poudarila kontrast med zelenimi polji in arabsko puščavo. Foto: NASA  | Foto:

Ne spreglejte