Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
26. 4. 2017,
4.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

Natisni članek

pohodništvo Reddit digizgodbe

Sreda, 26. 4. 2017, 4.05

6 let, 6 mesecev

13 načinov, kako je tehnologija spremenila svet

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

Na spletnem forumu Reddit je nekdo pred kratkim zastavil vprašanje: "Starejši uporabniki foruma, kaj je po vašem mnenju največja sprememba v sodobni družbi, ki je praktično nihče ne omenja na glas?" Nabralo se je več kot 13.000 odgovorov, mnogi pa so izpostavljali predvsem spremembe, ki sta jih povzročili tehnologija in znanost. Objavljamo nekaj najbolj komentiranih odgovorov.

Skoraj nihče se več ne izgubi

 | Foto: Reuters Foto: Reuters "Nihče od ljudi, ki jih poznam, ni v zadnjem času nikoli rekel, da se je izgubil, pa je med mojimi znanci tudi nekaj pravih idiotov, ki so se včasih izgubili vsak dan. Razlog za to je preprost - vsi imajo pametne telefone z navigacijo GPS. Spraševanje mimoidočih za navodila, kako priti do določenega kraja, je v 99 odstotkih primerov danes stvar preteklosti." - uporabnik BearEater.

Telefonska številka je postala del človekove identitete

 | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Ideja, da telefonska številka predstavlja lokacijo in ne človeka, je v dobi mobilne telefonije že skoraj izumrla. Še ne tako dolgo nazaj smo rekli 'pokliči to in to pisarno, nekdo se bo že javil', danes pa lahko kogar koli pokličemo, kjer koli je in stik z njim vzpostavimo takoj." - uporabnik tommyjohnpauljones.

Ko se je stvar pokvarila, si jo nesel popravit

Računalnik, požar | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock "Včasih je obstajal servis za vsako stvar. Servis za TV, servis za sesalec, čevljar. Ko se ti je nekaj pokvarilo, si stvar nesel popravit ali pa kupil dele in jo popravil sam. Danes je preprosteje kupiti novo stvar." - uporabnik SippinPip.

Vsak amater je lahko soliden fotograf

Fotografija, fotografinja, fotoaparat | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Še v 90. letih prejšnjega stoletja je bilo biti dober fotograf, če nisi imel veliko denarja za opremo, zelo težko. Fotografij nisi videl, dokler nisi razvil filma. Če so bile zabrisane vse fotografije z dopusta, nisi mogel nič. Danes, v dobi pametnih telefonov, je zajem in brisanje fotografije ter ponoven poskus stvar petih sekund. Ljudje lahko fotografirajo praktično neomejeno in rezultate preverjajo sproti. Vsak je lahko boljši fotograf kot večina ljudi pred dvajsetimi leti." - uporabnik ByEthanFox.

Veliko lažje je ohranjati lepe spomine

 | Foto: Reuters Foto: Reuters "V življenju so me fotografirali manjkrat, kot pa sem samo lani izbrisal fotografij svoje hčerke." - uporabnik minnick27.

"Ko bodo odrasli, se bodo naši otroci veliko lažje spominjali svojega otroštva. Ne bo jim namreč treba brskati po spominu in ustvarjati približnih slik o tem, kako je bilo - imeli bodo namreč fotografije. Fotografije sebe, ko so bili debeli, suhi in fit, fotografije sebe s starši in starimi starši, fotografije prijateljev. Vse to bodo lahko pokazali svojim otrokom. Sam sem imel v otroštvu zelo dobrega prijatelja, ki je mlad umrl v prometni nesreči, a nimam niti ene fotografije, na kateri bi bila skupaj." - uporabnik ByEthanFox.

Danes ni več treba skrivati, da sta ti všeč tehnologija in znanstvena fantastika

 | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Ko sem bil mladostnik, to je bilo, preden so se začela 80. leta (prejšnjega stoletja), v družbi preprosto nisi mogel biti kul, če so ti bile všeč tehnologija, znanstvena fantastika in domišljijska fikcija ali družabne igre. Mladi fantje, ki so želeli priložnost pri dekletih (beri: izgubiti nedolžnost), preprosto niso smeli priznati, da se radi ukvarjajo z računalniki." - uporabnik Knute5.

Kako zelo smo se navadili zaupati popolnim neznancem

Uber | Foto: Reuters Foto: Reuters "Ko smo bili majhni, so nas starši učili, da ne smemo zaupati neznancem, ki nas vabijo v svoje avtomobile ali k sebi domov. Danes imamo Airbnb, platformo, prek katere lahko najamemo stanovanje ali pa celo samo sobo v stanovanju popolnega tujca, in Uber, pri katerem nas na želeno lokacijo do cilja v svojem avtomobilu pripelje popoln neznanec." - uporabnik Justanotherdrink.

Urbani spomeniki preteklosti telefonije

Telefonska govorilnica | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Telefonske govorilnice. Včasih se je ob koncih tedna pred njimi trlo ljudi, ki so se s prijatelji dogovarjali za spremembe žurerskih načrtov ali pa klicali taksi. Danes je večina še stoječih govorilnic popisana s kletvicami, praktično vse imajo razbite šipe, s telefonskih terminalom pa žalostno bingljajo slušalke." - uporabnik 1234abcd56.

Včasih si bil "kul", če je ob zvonjenju telefona začel igrati Linkin Park

Pametni telefon, jeza | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock "Nihče več ne kupuje melodij za zvonjenje mobilnih telefonov. Danes vsi uporabljajo privzeto zvonjenje ali pa imajo pametni telefon ves čas v tihem načinu." - uporabnik Metal-Marauder.

Kar pravi uporabnik Metal-Marauder, je čisto res - primer iz Nemčije, prodaja melodij od 2006 do 2015

Ko si jezen na nekoga ...

via GIPHY

"Po jeznem telefonskem pogovoru danes v večini primerov slušalke ne moreš zabiti več nazaj na telefon, ker govoriš prek mobilnika. Agresivno pritiskanje virtualne tipke preprosto ni enako zadovoljivo." - uporabnik nonameforyou1234.

Smejali so se mi, ker sem imel rad videoigre. Danes jih igrajo vsi.

 | Foto: Reuters Foto: Reuters "Ko sem bil star 15, 16 let (odraščal v 80. letih prejšnjega stoletja), sem bil navdušen nad videoigrami. Vrstniki so bili mnenja, da smo za to prestari, in se mi rogali za hrbtom. Danes videoigre igrajo vse starostne skupine." - uporabnik sardu1.

Povprečna starost igralca videoiger je 35 let

Med sprehodom nikoli več ne naletiš na bele pasje kakce

Pes | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Razlog za to je znanstven. Belo obarvani pasji iztrebki so po zelenicah naokrog včasih ležali zato, ker so proizvajalci pasje hrane vanje dajali ogromno kostne moke. Ko se je iztrebek posušil, so na njegovi površini ostali beli kristali kalcijevih spojin. A v večini držav so bile regulacije na tem področju spremenjene, koncentracija kostne moke v prehrani za domače živali pa je nato zelo padla oziroma je kostna moka iz pasjih briketov celo povsem izginila". - uporabnik BearEater.

Danes smo veliko manj obremenjeni z načrti za bližnjo prihodnost

Koledar | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock "Včasih sem družabne aktivnosti s prijatelji načrtoval za več dni vnaprej. Srečanje s prijateljem ali dekletom? Tam si moral biti ob dogovorjeni uri, da se ne bi zgrešila. Danes je veliko lažje nekoga poklicati nekaj ur prej in se dogovoriti za druženje. Če kdo zamuja, preprosto pokliče z mobilnim telefonom. Če je nekdo zamujal včasih, nisi vedel nič." - uporabnik CodgerConsulting.

Ne spreglejte