Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
24. 11. 2016,
4.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

1

Natisni članek

Microsoft Windows Windows 10 nasvet

Četrtek, 24. 11. 2016, 4.01

6 let, 6 mesecev

Zakaj Windowsom ne smete verjeti vsega

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

1

Mnogo uporabnikov operacijskega sistema Microsoft Windows 10 je v zadnjih dneh na namizje dobilo obvestilo, naj za brskanje po spletu raje kot Mozilla Firefox ali Google Chrome uporabljajo brskalnik Microsoft Edge. Bil naj bi namreč veliko bolj varen. Kaj je zdaj to?

Resnica

Spletni brskalnik Microsoft Edge je pravzaprav res zelo varen, kar zadeva samodejno preprečevanje in opozarjanje na morebitne kibernetske napade ali tako imenovani družbeni inženiring (metode, s katerimi prevarant uporabnika prepriča, da mu kar sam pove želene informacije, na primer phishing, več preberite tukaj). 

Tudi uporaba razširitev za brskalnik (tako imenovanih vtičnikov oziroma pluginov), ki jih je Microsoft omogočil pred nekaj meseci, je pri brskalniku Edge načeloma precej varna.

Eden od razlogov je, da je ponudba razširitev za zdaj še razmeroma majhna, saj  ima Edge precej manj uporabnikov kot Chrome ali Firefox.

Drugi razlog je, da ima Microsoft bolj stroge kriterije za sprejemanje razširitev v Microsoft Store, kjer so na voljo, kar pomeni, da se zlonamerna razširitev med ponudbo ne more izmuzniti kar tako.  | Foto: Matic Tomšič Drugi razlog je, da ima Microsoft bolj stroge kriterije za sprejemanje razširitev v Microsoft Store, kjer so na voljo, kar pomeni, da se zlonamerna razširitev med ponudbo ne more izmuzniti kar tako.  Foto: Matic Tomšič

Microsoft na varnostnem področju pritiska tudi zato, ker Internet Explorer, njegov prejšnji brskalnik (na fotografiji v "družbi" Billa Gatesa, ustanovitelja Microsofta), ni veljal za najbolj neprebojnega. Varnostne luknje je Microsoft krpal skoraj vsak mesec.  | Foto: Reuters Microsoft na varnostnem področju pritiska tudi zato, ker Internet Explorer, njegov prejšnji brskalnik (na fotografiji v "družbi" Billa Gatesa, ustanovitelja Microsofta), ni veljal za najbolj neprebojnega. Varnostne luknje je Microsoft krpal skoraj vsak mesec.  Foto: Reuters

Polresnica

Obvestilo, ki smo ga prilepili zgoraj, poskuša uporabnika o opustitvi brskalnika Mozilla Firefox in posvojitvi Microsoft Edga prepričati s podatkom, da Edge uspešno blokira 21 odstotkov več napadov z družbenim inženiringom (v primerjavi s Firefoxom).

Od kod Microsoftu ta podatek? Od analitične družbe NSS Labs, ki je za Microsoft opravila raziskavo o tem, kateri od velikih treh brskalnikov – to so Chrome, Firefox in Edge – je pri blokiranju napadov z družbenim inženiringom najboljši. Parametri so bili že vnaprej zastavljeni tako, da je zmagal Microsoftov brskalnik, to pa je računalniški velikan nato obesil na veliki zvon.

To ni bilo prvič, da je podjetje NSS Labs za Microsoft naredilo primerjavo, v kateri njihova programska oprema ni mogla izgubiti, poroča spletni portal VentureBeat. | Foto: Reuters To ni bilo prvič, da je podjetje NSS Labs za Microsoft naredilo primerjavo, v kateri njihova programska oprema ni mogla izgubiti, poroča spletni portal VentureBeat. Foto: Reuters

Ne mislite, da to počne samo Microsoft

Poskusite Google kdaj uporabljati z brskalnikom Edge ali Firefox. Kar hitro boste dobili poziv, ali bi morda razmislili o namestitvi in uporabi Googlovega brskalnika Chrome.

Ne spreglejte