Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
17. 12. 2016,
16.04

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18

2

Natisni članek

nasvet električna energija elektrika računalnik tv sprejemnik

Sobota, 17. 12. 2016, 16.04

6 let, 7 mesecev

Zakaj bi moral vsak od nas kupiti tole

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18

2

Prenapetostna zaščita je kot nezgodno zavarovanje – dokler se nam ne zgodi nič, ga ne potrebujemo, ko pa se zgodi nekaj hudega, nam je žal, ker ga nimamo. "Nekaj hudega" je tem primeru električni sunek, ki lahko scvre računalnik ali televizor. Prenapetostna zaščita pa nas pred tem lahko reši.  

Zakaj prenapetostna zaščita

Prenapetostna zaščita električne naprave, ki jih priklopimo vanjo, varuje pred nenadnimi sunki električnega toka v omrežju. Sunek se lahko zgodi zaradi udara strele ali napake v električni napeljavi. Če sunek doseže porabnika elektrike – osebni računalnik, televizor, hladilnik, igralno konzolo –, ga lahko preobremeni in zelo poškoduje oziroma kar uniči. 

Nevihte so eden najpogostejših povzročiteljev električnih sunkov. | Foto: Thinkstock Nevihte so eden najpogostejših povzročiteljev električnih sunkov. Foto: Thinkstock

Da bi naprave v primeru električnega sunka ohranili varne, jih je v električno omrežje smiselno povezati prek prenapetostne zaščite. Če pride do električnega sunka, prenapetostna zaščita presežku električnega toka onemogoči, da bi se prebil do porabnika elektrike. 

Kako je videti prenapetostna zaščita

Prenapetostna zaščita za gospodinjstva je zvečine na voljo v dveh oblikah – kot podaljšek oziroma razdelilnik električnega toka oziroma kot samostojna vtičnica, ki jo priklopimo med zidno električno vtičnico in porabnike elektrike oziroma navaden podaljšek.

Nekatere malce dražje prenapetostne zaščite (tale model proizvajalca APC stane okrog 30 evrov) uporabniku ponujajo dodatne funkcije, kot je priklop kabla USB za napajanje mobilnih naprav. | Foto: Nekatere malce dražje prenapetostne zaščite (tale model proizvajalca APC stane okrog 30 evrov) uporabniku ponujajo dodatne funkcije, kot je priklop kabla USB za napajanje mobilnih naprav.

Prenapetostne zaščite z več vtičnicami so bolj praktične, saj so obenem tudi podaljšek. So pa prenapetostne zaščite z le eno vtičnico bolj zanesljive, je pred časom na testu prenapetostnih zaščit ugotovila Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS). 

Poceni zavarovanje, ki lahko prihrani ogromno denarja in živcev

Prenapetostna zaščita ni draga. Kot samostojna vtičnica zanesljiva prenapetostna zaščita stane že od deset evrov (tale Belkinov model je na voljo za 12 evrov, na primer), prenapetostne zaščite v obliki podaljška pa stanejo od 15 evrov (primer: spletna prodajalna Mimovrste). 

Ne spreglejte