Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
19. 6. 2017,
17.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

2

Natisni članek

aplikacija top 10 nasvet

Ponedeljek, 19. 6. 2017, 17.00

6 let, 6 mesecev

VPN: Kaj je, zakaj ga potrebujete in kateri je najboljši?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

2

Če vas med brskanjem po spletu skrbita zasebnost in varnost ali pa želite dostopati do določenih vsebin, ki v vaši državi niso na voljo oziroma so blokirane, velja razmisliti o uporabi VPN oziroma navideznega zasebnega omrežja. 

Navidezna zasebna omrežja so danes ena najpogosteje uporabljanih rešitev za izboljšanje internetne varnosti in zasebnosti. | Foto: Thinkstock Navidezna zasebna omrežja so danes ena najpogosteje uporabljanih rešitev za izboljšanje internetne varnosti in zasebnosti. Foto: Thinkstock

Kaj je VPN in zakaj bi ga sploh hotel uporabljati?

VPN je kratica za Virtual Private Network, kar lahko prevedemo v navidezno zasebno omrežje.

Storitev VPN deluje tako, da se naša naprava najprej poveže z oddaljenim računalnikom (tako imenovanim proxy ali namestniškim strežnikom), prek katerega nato obiskujemo druga spletna mesta.

Razlogov za uporabo VPN je več, najpogostejši pa so skrivanje identitete, skrivanje prave lokacije in zavarovanje brezžične spletne povezave.

Številni uporabniki (glede na to raziskavo že vsak šesti Britanec) nočejo, da bi bilo mogoče slediti njihovim aktivnostim na spletu oziroma jih povezati z njihovo pravo identiteto.

Zgoraj zapisano še posebej velja za dele sveta, kjer je nadzor spletnih povezav stvar vsakdana. | Foto: Thinkstock Zgoraj zapisano še posebej velja za dele sveta, kjer je nadzor spletnih povezav stvar vsakdana. Foto: Thinkstock

Prikritje prave lokacije je lahko uporabno ne le za to, da uporabnik oteži sledenje njegovemu brskanju po spletu, temveč tudi za dostop do spletnih vsebin, ki v njegovi državi niso na voljo.

Sem spadajo ponudniki pretočnih filmskih in TV-vsebin ali glasbe, določeni videoposnetki na YouTubu ali Twitterju, tudi spletišča, ki jih je blokirala vlada (na primer igre na srečo). 

Z uporabo VPN je bilo do pred kratkim mogoče razširiti skromno slovensko knjižico vsebin na Netflixu, največjem spletnem ponudniku pretočnih filmov in TV-serij, oziroma jo zamenjati s precej obširnejšo ameriško ali britansko. Netflixu to ni bilo všeč, ker je uporaba VPN kršila pogodbe o prikazovanju vsebin v samo določenih državah, ki jih je imel sklenjene s produkcijskimi hišami, zato je začel onemogočati uporabo namestniških strežnikov. Uporaba VPN za dostop do več vsebin na Netflixu je danes zato loterija, večina jih namreč ne deluje več.  | Foto: Matic Tomšič Z uporabo VPN je bilo do pred kratkim mogoče razširiti skromno slovensko knjižico vsebin na Netflixu, največjem spletnem ponudniku pretočnih filmov in TV-serij, oziroma jo zamenjati s precej obširnejšo ameriško ali britansko. Netflixu to ni bilo všeč, ker je uporaba VPN kršila pogodbe o prikazovanju vsebin v samo določenih državah, ki jih je imel sklenjene s produkcijskimi hišami, zato je začel onemogočati uporabo namestniških strežnikov. Uporaba VPN za dostop do več vsebin na Netflixu je danes zato loterija, večina jih namreč ne deluje več.  Foto: Matic Tomšič

Nekaj najboljših ponudnikov plačljivih in brezplačnih storitev VPN

ExpressVPN (plačljiv)

ExpressVPN  |  Foto: expressvpn.com | Foto: ExpressVPN | Foto: expressvpn.com

Plusi: Na voljo je za vse namizne sisteme (Windows, macOS, Linux) in mobilne platforme (Android, iOS, celo BlackBerry), aplikacija je preprosta za uporabo, deluje hitro in zanesljivo, ponuja močno šifriranje komunikacije in 30-dnevni rok za vračilo denarja nezadovoljnim strankam.

Minusi: Ni najcenejši (najnižja mesečna naročnina je šest evrov), ni preizkusnega brezplačnega obdobja, hkrati je lahko aktiven le na treh napravah. 


TunnelBear (brezplačen)

TunnelBear  |  Foto: tunnelbear.com | Foto: TunnelBear | Foto: tunnelbear.com

Plusi: Na voljo je tako za osebne računalnike kot pametne telefone, preprost, a učinkovit uporabniški vmesnik, hitrost povezave.

Minusi: Brezplačna različica TunnelBear ponuja le 500 megabajtov pretoka podatkov mesečno. To je dovolj za občasno brskanje po spletu takrat, ko se nam zdi, da potrebujemo dodaten sloj zaščite, na primer ob povezovanju na javen Wi-Fi, a premalo za gledanje videoposnetkov. 


IPVanish (plačljiv)

IPVanish  |  foto: ipvanish.com | Foto: IPVanish | foto: ipvanish.com

Plusi: Hitrost, veliko število lokacij namestniških strežnikov, izboljšana zasebnost (podjetje o uporabnikih ne beleži čisto ničesar), odlična aplikacija, hkratna uporaba na petih napravah.

Minusi: Podobni kot pri ExpressVPN - ni poceni (skoraj šest evrov mesečno je najnižja naročnina), le sedemdnevni rok za vračilo denarja v primeru nezadovoljstva.


Windscribe (brezplačen)

Windscribe | Foto: windscribe Windscribe Foto: windscribe

Plusi: Za brezplačen VPN ponuja radodarno količino prenosa podatkov, kar deset gigabajtov mesečno. Če Windscribe omenimo na Twitterju, dobimo še pet gigabajtov, dodaten gigabajt pa še za vsakega prijatelja, ki mu priporočimo ta VPN. Prav tako deluje zelo hitro in zelo dobro varuje zasebnost uporabnikov, saj o njih ne shranjuje ničesar.

Minusi: Ni na voljo za pametne telefone z operacijskim sistemom Android. 


VypirVPN (plačljiv)

VypirVPN | Foto: goldenfrog.com VypirVPN Foto: goldenfrog.com

Plusi: Hitrost, brezplačno tridnevno preizkusno obdobje, ob sklenitvi letne naročnine cenejši od ExpressVPN in IPVanish (premijska naročnina, s katero prejmemo še dostop do shrambe v oblaku in nekatere druge bombončke, stane okrog šest evrov, navadna pa 4,5 evra), preprostost uporabe.

Minusi: Podjetje ne vrača denarja, drag, če naročnino plačujemo za vsak mesec posebej.


Unlimited Free VPN - Hola (brezplačen)

Hola  |  Foto: Spletna trgovina Chrome | Foto: Hola | Foto: Spletna trgovina Chrome

Plusi: Preprosta namestitev - Hola je dodatek za spletna brskalnika Chrome in Mozilla Firefox. Hitrost in zanesljivost delovanja, pomoč pri enostavnem dostopu do vsebin, ki so slovenskemu uporabniku sicer nedosegljive.

Minusi: Hola se je leta 2015 znašla pod plazom kritik, da prodaja podatke o uporabnikih oziroma zlorablja njihovo spletno povezavo. Hola je od takrat sicer spremenila način delovanja.


Opera VPN (brezplačen)

Opera Free VPN | Foto: Matic Tomšič Opera Free VPN Foto: Matic Tomšič

Plusi: Integriran v spletni brskalnik Opera oziroma na voljo kot samostojna aplikacija za pametne telefone (slika zgoraj). V obeh primerih ne pozna omejitve prenosa podatkov prek namestniških strežnikov. Ponuja tudi odlično zaščito ob povezovanju na javne brezžične dostopne točke in blokira oglaševalne sledilne skripte, ki zbirajo podatke o naši uporabi svetovnega spleta.

Minusi: Za zdaj lahko izbiramo samo med petimi lokacijami namestniških strežnikov.


Preberite tudi:

Moj Wi-Fi je strašno počasen, kaj lahko storim?

 

Ne spreglejte