Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
7. 4. 2016,
21.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,65

2

Natisni članek

računalništvo

Četrtek, 7. 4. 2016, 21.38

6 let, 6 mesecev

Uporabniki Windows 7, to so razlogi za nadgradnjo na Windows 10

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,65

2

Windows 10 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Uporabniki Windows 7 in Windows 8.1 lahko še do konca julija brezplačno nadgradijo svoj operacijski sistem na različico Windows 10. Posodobitev prinaša največ prednosti uporabnikom sedmice.

Delež osebnih računalnikov z operacijskim sistemom Windows 10 zanesljivo narašča. Nova Microsoftova platforma je v zadnjem mesecu pridobila še odstotek in pol, trenutno je pri štirinajstih. Microsoft se je pred nekaj dnevi na konferenci Build pohvalil, da so Windows 10 nameščeni že na 270 milijonih naprav. Mednje v podjetju prištevajo tudi tablične računalnike in nekatere pametne telefone.

Windows 10 nove uporabnike pridobivajo predvsem na račun uporabnikov osmice. Ta velja za enega najbolj medlo sprejetih Microsoftovih operacijskih sistemov v zadnjih 30 letih. Precej bolj se spremembi upirajo uporabniki Windows 7, njihov delež (danes okrog 52 odstotkov) je že od lanskega izida Windows 10 praktično nespremenjen.

A kot smo zapisali v našem lanskem preizkusu Windows 10, pravega razloga za oklepanje preteklosti, pa čeprav še vedno delujejo zelo dobro in brez težav, ni. Čeprav je imel operacijski sistem nekaj hroščev, so bili Windows 10 že ob izidu dostojen naslednik Windows 7 (in še dostojnejši naslednik Windows 8.1), postajajo pa vse boljši, saj Microsoft redno izdaja posodobitve, ki odstranjujejo napake, ter dodaja nove funkcije in prvine.

  Spodaj je naših pet utemeljitev pritrdilnega odgovora na vprašanje: Ali je vredno namestiti Windows 10? Z njimi bolj kot uporabnike Windows 8.1 ciljamo na uporabnike Windows 7 (na fotografiji), ki danes predstavljajo več kot polovico vseh uporabnikov osebnih računalnikov. A to ne pomeni, da z nadgradnjo na Windows 10 ne bodo konkretno pridobili tudi prvi. | Foto: Reuters Spodaj je naših pet utemeljitev pritrdilnega odgovora na vprašanje: Ali je vredno namestiti Windows 10? Z njimi bolj kot uporabnike Windows 8.1 ciljamo na uporabnike Windows 7 (na fotografiji), ki danes predstavljajo več kot polovico vseh uporabnikov osebnih računalnikov. A to ne pomeni, da z nadgradnjo na Windows 10 ne bodo konkretno pridobili tudi prvi. Foto: Reuters

Windows 10 delujejo hitreje in so bolj varni od Windows 7

Operacijski sistem Windows 10 zna bolje izkoristiti strojno opremo računalnika, kar pomeni, da bo določene operacije in zagon sistema opravil hitreje od Windows 7. Windows 10 imajo v rokavu kar nekaj trikov za bolj ekonomično porabo prostora na trdem disku in boljši izkoristek delovnega pomnilnika RAM (saj poznate računalniški rek, ki pravi, da je prost pomnilnik neuporaben pomnilnik).

Privzeta podpora za vmesnik UEFI, skupek programov, ki se poženejo takoj ob vklopu računalnika in je zamenjava za bolj znani BIOS, pomeni boljšo varnost zagonskih procesov (če vas zanima, kdaj je lahko to uporabno, si preberite tale prispevek). Windows 10 podpira tudi šifriranje datotek in ponuja osnoven sloj zaščite pred vdori s spleta z orodjem Windows Defender (ki pa naj ne bo zamenjava za protivirusni program!).

Windows 10 imajo številne praktične nove prvine, ki niso primerne samo za poznavalce

Naštejmo jih nekaj:

- možnost odpiranja virtualnih namizij, ki povečajo delovni prostor;

- izboljšan pogled trenutnih opravil (Task View, spodaj);

Task View | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

- spletno iskanje neposredno iz opravilne vrstice;

- izboljšan in bolj pregleden Raziskovalec (File Explorer);

- samodejna sihronizacija podatkov (če uporabnik to želi) z oblakom OneDrive;

- Središče za opravila, kjer lahko hitro dostopamo do najpogosteje uporabljanih nastavitev, mrežnih povezav, koledarja, prejemamo obvestila;

- Windows Store, digitalna trgovinica s programi, med katerimi je tudi ogromno brezplačnih;

- številne praktične prvine (shranjevanje datotek v PDF, pomikanje po oknih v ozadju, izboljšan ukazni poziv (CMD), na primer).

Z Windows 10 smo bolje pripravljeni na prihodnost

Če bomo v prihodnosti kupili prenosni računalnik z zaslonom na dotik, hibrid vse-v-enem  ali pa samo osebni računalnik s celo vrsto novih tehnologij, bodo Windows 10 nanj pripravljeni.

Windows 10 uporabniku ponujajo polno podporo zaslonom na dotik in med drugim vključujejo privzete gonilnike za USB 3.0 in Bluetooth ter mrežni in brezžični adapter, ki jih je v Windows 7 treba namestiti. Omogočajo tudi pametno prilagajanje elementov velikosti na zaslonu pri zelo visokih ločljivostih (4K). | Foto: Reuters Windows 10 uporabniku ponujajo polno podporo zaslonom na dotik in med drugim vključujejo privzete gonilnike za USB 3.0 in Bluetooth ter mrežni in brezžični adapter, ki jih je v Windows 7 treba namestiti. Omogočajo tudi pametno prilagajanje elementov velikosti na zaslonu pri zelo visokih ločljivostih (4K). Foto: Reuters

Nadgradnja na Windows 10 je brezplačna (še malce manj kot štiri mesece)

Če ste uporabnik Windows 7 ali Windows 8.1, lahko na desetico brezplačno nadgradite še do 29. julija, ko bodo Windows 10 praznovali prvo obletnico izida. Po tem datumu  bo za operacijski sistem, če si boste kdaj zaželeli nadgradnje, treba plačati polno ceno (okrog 120 evrov za različico Home, 200 za Windows 10 Pro).

S čakanjem ne boste dosegli nič, saj za zdaj vse kaže, da bodo Windows 10 Microsoftov zadnji operacijski sistem. Namesto klasičnega izdajanja novega sistema vsakih nekaj let bo Microsoft svoj aktualni operacijski sistem nadgrajeval sproti. Do posodobitev bodo tisti, ki so izkoristili brezplačno nadgradnjo, upravičeni do izteka življenjske dobe operacijskega sistema. Kdaj in če sploh bo do tega prišlo, še ni znano.

Če ostajate pri (upravičeno, saj so eden najboljših Microsoftovih operacijskih sistemov)  ljubljenih Windows 7, morate vedeti …

… da se podaljšana podpora Windows 7 izteka 14. januarja 2020. Po tem datumu Microsoft uporabnikom operacijskega sistema ne bo več zagotavljal varnostnih in drugih posodobitev. To pomeni, da bodo Windows 7 postali manj odporni na grožnje s spleta.

Ostajate na Windows 7 in vam gre na živce Microsoftovo nenehno trmarjenje, da že vendarle namestite Windows 10? Znebite se ga lahko z orodjem Never10, ki blokira pozivanje k nadgradnji. Prenesete ga lahko tukaj.

Ne spreglejte