Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
2. 11. 2016,
17.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,75

2

Natisni članek

računalnik nasveti nasvet svetovni splet spletni brskalniki

Sreda, 2. 11. 2016, 17.02

6 let, 6 mesecev

Trije programi, ki vam lahko spremenijo vsakdan

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,75

2

Foto: Thinkstock

Kateri spletni brskalnik uporabljate? Verjetno Chrome, Firefox ali katerega od Microsoftove dvojice (novejši Edge ali starejši Internet Explorer). Če ste uporabnik Appla, morda še Safari. Ali kdaj razmišljate, da bi poskusili še katerega drugega? Predstavljamo tri zelo spodobne in zmogljive alternativne spletne brskalnike. 

Vivaldi

Vivaldi je razmeroma nov brskalnik, prva različica je izšla letos poleti. Temelji na programski kodi Chromium, ki je med drugim osnova za priljubljeni brskalnik Google Chrome. To pomeni, da z Vivaldijem delujejo vsi dodatki za brskalnik, ki jih podpira tudi Chrome. 

Na levi strani okna brskalnika Vivaldi imamo v zavihkih - en zavihek je en pravokoten okvirček - odprte spletne strani. Če se nam hkrati nabere več odprtih zavihkov, jih lahko združujemo v vsebinske sklope. V vsakem zavihku imamo lahko namreč odprtih več spletnih strani (razvidno na zgornji sliki). Vivaldi je zaradi tega idealen za uporabnike, ki pogosto delajo z več spletnimi mesti hkrati. | Foto: Na levi strani okna brskalnika Vivaldi imamo v zavihkih - en zavihek je en pravokoten okvirček - odprte spletne strani. Če se nam hkrati nabere več odprtih zavihkov, jih lahko združujemo v vsebinske sklope. V vsakem zavihku imamo lahko namreč odprtih več spletnih strani (razvidno na zgornji sliki). Vivaldi je zaradi tega idealen za uporabnike, ki pogosto delajo z več spletnimi mesti hkrati.

Zakaj je Vivaldi na tem seznamu? Zato, ker uporabniku omogoča zelo veliko prilagodljivost videza, shranjevanja zaznamkov, odpiranja spletnih strani v zavihkih, premeščanja naslovne vrstice in gumbov ... Oglejte si predstavitveni videoposnetek:

Ima tudi številna orodja in funkcije, ki jih bodo znali ceniti naprednejši uporabniki. Najdemo jih s klikom na V v zgornjem levem kotu zaslona. 

Vivaldi je brezplačen, prenesete in namestite pa ga lahko s te neposredne povezave.

Opera

Opera velja za enega najhitrejših in najvarnejših spletnih brskalnikov. Najnovejša različica tako kot Chrome in zgoraj omenjeni Vivaldi temelji na programski kodi Chromium, kar Operi zagotavlja veliko mero združljivosti za vse uporabnike, katerih prva izbira je trenutno brskalnik Chrome. 

Pozdravno okno brskalnika Opera. Foto: Softpedia | Foto: Pozdravno okno brskalnika Opera. Foto: Softpedia

Dve od boljših funkcij brskalnika Opera sta:

- način Turbo, ki na spletnih straneh ne naloži manj pomembnih vsebin in čas odpiranja strani zmanjša tudi do 80 odstotkov;

- in privzeto vgrajeni VPN (navidezno zasebno omrežje), ki uporabniku omogoči, da prikrije svojo pravo lokacijo in s tem odklene določene geografsko blokirane vsebine, pa tudi prepreči, da bi mu sledili oglaševalci in zlonamerni programi. 

Kako v Operi vklopimo VPN:

Opera - prenos za Microsoft Windows, Linux in Mac OS

Maxthon

Maxthon bi moral biti prva izbira uporabnikov, ki cenijo zasebnost in varnost. Vgrajene ima namreč funkcije samodejnega blokiranja motečih oglasov, osnovno protivirusno zaščito, pameten filter piškotkov.

Naša spletna stran v brskalniku Maxthon. | Foto: Naša spletna stran v brskalniku Maxthon.

Ena uporabnejših funkcij Maxthona je takojšnje deljenje vsebin prek pametnega telefona. Ko brskalnik sinhroniziramo z mobilno napravo, lahko fotografije, videoposnetke, besedilo in druge datoteke iz Maxthona prek telefona v eni sekundi pošljemo želenim stikom ali pa jih shranimo nanj. 

Prenos spletnega brskalnika Maxthon

Maxthon z videzom precej spominja na Microsoftov brskalnik Internet Explorer. Tisti, ki ga uporabljajo še danes, se bodo v Maxthonu zato takoj počutili domače. 

Ne spreglejte