Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
25. 5. 2016,
18.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,10

11

Natisni članek

nasveti tehnologija aplikacija Microsoft

Sreda, 25. 5. 2016, 18.29

6 let, 6 mesecev

Slovenci, ne bodite pirati, raje namestite te brezplačne uporabne programe

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,10

11

Piratska zastava | Foto Reuters

Foto: Reuters

Raziskava organizacije BSA je pokazala, da ima 43 odstotkov slovenskih uporabnikov osebnih računalnikov programe brez licenc oziroma piratske programe. Katere so brezplačne alternative najpogosteje nelegalno nameščenim plačljivim programom?

Pisarniški paket: S čim nadomestiti vseprisotni Microsoft Office?

Microsoft Office Live je spletna različica pisarniškega paketa Microsoft Office. Pogoj za uporabo je Microsoftov uporabniški račun, ki ga ustvarimo z registracijo e-poštnega naslova na tej povezavi. Nato lahko dostopamo do spletnih različic Worda, Excela, Powerpointa, ki večinoma vsebujejo vse najpogosteje uporabljane funkcije svojih namiznih ustreznic.

Office Live | Foto: Matic Tomšič Office Live Foto: Matic Tomšič

LibreOffice je podobno zmogljiv kot Microsoft Office, a popolnoma brezplačen pisarniški paket. Vsebuje urejevalnik besedila Writer, orodje za delo z razpredelnicami Calc, program za ustvarjanje interaktivnih predstavitev Impress, orodje za urejanje grafike Draw in orodje za obdelavo podatkovnih baz Base. Dokumenti, ki jih shranimo v LibreOffice, so v celoti združljivi z dokumenti Microsoft Office.

LibreOffice | Foto: Matic Tomšič LibreOffice Foto: Matic Tomšič

Google Docs je Googlov spletni urejevalnik dokumentov. Deluje podobno kot Office Live, omogoča pa še preprostejše deljenje dokumentov s sodelavci, študijskimi kolegi, prijatelji.

Google Docs | Foto: Matic Tomšič Google Docs Foto: Matic Tomšič

Urejanje grafike: Photoshop res nima tekmeca, toda …

Paint.NET je eden najboljših brezplačnih programov za preprosto in hitro urejanje fotografij, grafik, slik. Uporabniku ponuja številne funkcije, ki jih najdemo tudi v Photoshopu. Več o programu Paint.NET preberite tukaj

Paint.NET | Foto: Paint.NET

Gimp uporabniku omogoča obrezovanje in retuširanje slik ter fotografij, pretvarjanje med različnimi datotečnimi formati, pa tudi prosto risanje in dodajanje učinkov. 

Gimp | Foto: Gimp

Inkscape je najboljši brezplačni program za ustvarjanje vektorske grafike in odlična alternativa vladajočemu na tem področju, Adobe Illustratorju. (Vektorsko grafiko lahko v primerjavi s klasičnimi bitnimi sličicami povečujemo do onemoglosti in ohranjamo kakovost.) 

Inkscape | Foto: Inkscape

Protivirusni program:

Bitdefender: Njegova največja odlika je neopaznost. Po namestitvi ne boste vedeli, da ga sploh imate. 

Avast je zelo preprost za uporabo, ki pa jo pogojuje z brezplačno registracijo uporabniškega računa. 

Avast Free Antivirus | Foto: Avast Free Antivirus

Malwarebytes Anti-Malware med uporabniki in tehnološko stroko velja za enega najzanesljivejših programov za dodatno zaščito računalnika. Brezplačna različica je zelo učinkovit iztrebljevalec zlonamernih skupkov kode, ki jih vaš protivirusni program zgreši. 

Računalniške igre: Za najbolj priljubljene bo hočeš nočeš treba plačati, a to ne pomeni, da brezplačnih ni na pretek

Steam je najbolj uporabljana platforma za poganjanje in nakupovanje računalniških iger. V svoji trgovini ponuja precej zabavnih naslovov, za katere ni treba odšteti niti centa. Najdete jih v rubriki Free to Play. Preverite Team Fortress 2, Planetside 2, Warframe, Path of Exile.

Steam | Foto: Steam

Wargaming je razvijalec vojaških iger, ki igralcem omogoča brezplačno sodelovanje v množičnih spletnih tankovskih (World of Tanks), letalskih (World of Warplanes) in pomorskih (World of Warships) bitkah.

Brezplačne vojaške igre razvijalca Wargaming | Foto: Brezplačne vojaške igre razvijalca Wargaming

Humble Bundle je trgovinica, ki občasno ponuja komplet iger, za katere lahko uporabnik plača, kolikor želi, del zneska pa nameni dobrodelnim organizacijam. Ponudbe so občasno res kakovostne, za drobiž (od enega evra dalje) lahko kupimo igre, za katere bi sicer odšteli več deset evrov. 

Humble Bundle | Foto: Humble Bundle

Ne spreglejte