Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
11. 8. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,03

3

Natisni članek

Nazaj v šolo nasvet nasveti facebook

Četrtek, 11. 8. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Šest razlogov, zakaj fotografije otrok ne spadajo na Facebook

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,03

3

Vsakič, ko na Facebooku objavite fotografijo svojega otroka, dodate nov delček v mozaik njegovega digitalnega profila, ki je, če ne poznate vseh Facebookovih nastavitev zasebnosti, prosto dostopen širnemu svetovnemu spletu. Si želimo, da lahko informacije o našem naraščaju vidi vsak?

Lokacijsko označevanje fotografij izdaja, kje se vaš otrok najpogosteje nahaja

Facebook uporabnikom ponuja možnost, da objavo označijo z lokacijo in s tem povedo, kje je fotografija nastala. Po tej funkciji najpogosteje posežejo takrat, ko so uporabniki na počitnicah, na potovanju ali izletu, nekateri pa lokacijo dodajo kar k vsaki objavi. S tem lahko drugim uporabnikom, tudi neznancem, če svoje objave na Facebooku delijo javno in ne le s prijatelji, sporočijo, kje se oni in z njimi tudi njihov otrok nahajajo v danem trenutku oziroma najpogosteje. | Foto: Facebook uporabnikom ponuja možnost, da objavo označijo z lokacijo in s tem povedo, kje je fotografija nastala. Po tej funkciji najpogosteje posežejo takrat, ko so uporabniki na počitnicah, na potovanju ali izletu, nekateri pa lokacijo dodajo kar k vsaki objavi. S tem lahko drugim uporabnikom, tudi neznancem, če svoje objave na Facebooku delijo javno in ne le s prijatelji, sporočijo, kje se oni in z njimi tudi njihov otrok nahajajo v danem trenutku oziroma najpogosteje.

Fotografije otrok lahko neznancem povedo, kateri so njihovi hobiji in kje se z njimi ukvarjajo

Vaš otrok trenira nogomet pri lokalnem klubu, hodi v glasbeno ali plesno šolo, druži se s taborniki. Če ga pri teh aktivnostih fotografirate in fotografije objavite na Facebooku, s tem izdajate tudi, kje lahko nekdo najde vašega otroka.  | Foto: Vaš otrok trenira nogomet pri lokalnem klubu, hodi v glasbeno ali plesno šolo, druži se s taborniki. Če ga pri teh aktivnostih fotografirate in fotografije objavite na Facebooku, s tem izdajate tudi, kje lahko nekdo najde vašega otroka. 

Preberite naše nasvete, kako zaščititi vašo in otrokovo zasebnost na Facebooku

Ste ponosni na spričevalo vašega otroka?

Fotografije otrok z njihovimi osebnimi dokumenti, kot so prva osebna izkaznica ali potni list, spričevalo ali priznanje, lahko spletu posredujejo pomembne osebne podatke otrok – njihov domači naslov, datum rojstva, lokacijo šole, ki jo obiskujejo. | Foto: Fotografije otrok z njihovimi osebnimi dokumenti, kot so prva osebna izkaznica ali potni list, spričevalo ali priznanje, lahko spletu posredujejo pomembne osebne podatke otrok – njihov domači naslov, datum rojstva, lokacijo šole, ki jo obiskujejo.

Zaradi fotografije, ki jo na splet naložite danes, bo vašega otroka čez deset let morda sram 

Ljubka fotografija vašega malčka med kopanjem v banji ga bo čez nekaj let, ko bo že gulil šolske klopi in skupaj z vrstniki odkrival svetovni splet, morda spravila v zadrego. Kot najbrž marsikdo ve iz lastnih izkušenj, so otroci, kadar dobijo razlog za norčevanje, včasih lahko neizprosni.  | Foto: Ljubka fotografija vašega malčka med kopanjem v banji ga bo čez nekaj let, ko bo že gulil šolske klopi in skupaj z vrstniki odkrival svetovni splet, morda spravila v zadrego. Kot najbrž marsikdo ve iz lastnih izkušenj, so otroci, kadar dobijo razlog za norčevanje, včasih lahko neizprosni. 

Identiteto vašega otroka lahko uporabijo proti vam

Če na spletu izdajate imena in starost svojih otrok, lahko kibernetski nepridipravi to zlorabijo ter vdrejo v vašo zasebnost. Mnogi uporabniki imena in letnice rojstev svojih otrok namreč uporabljajo kot gesla pri prijavi v spletne uporabniške račune oziroma kot odgovore na varnostna vprašanja v primeru pozabljenih gesel. Še nasvet: pri izmišljanju gesel nikar ne uporabite besed ali števil, ki so vam blizu, raje izberite povsem naključno kombinacijo črk in številk. | Foto: Če na spletu izdajate imena in starost svojih otrok, lahko kibernetski nepridipravi to zlorabijo ter vdrejo v vašo zasebnost. Mnogi uporabniki imena in letnice rojstev svojih otrok namreč uporabljajo kot gesla pri prijavi v spletne uporabniške račune oziroma kot odgovore na varnostna vprašanja v primeru pozabljenih gesel. Še nasvet: pri izmišljanju gesel nikar ne uporabite besed ali števil, ki so vam blizu, raje izberite povsem naključno kombinacijo črk in številk.

Fotografije vašega naraščaja na plaži se vam zdijo ljubke, igrive. Nekomu drugemu bodo morda všeč zaradi čisto drugega razloga.

Tega ne želi slišati noben starš, a na svetu so ljudje, ki jim ni mar za spolno nedotakljivost otrok. Takšni ljudje na fotografije otrok v kopalkah, javno objavljene na spletu, gledajo z drugega zornega kota kot njihovi starši. Pomislite na to, preden objavite fotografije družinskega oddiha na plaži.  | Foto: Tega ne želi slišati noben starš, a na svetu so ljudje, ki jim ni mar za spolno nedotakljivost otrok. Takšni ljudje na fotografije otrok v kopalkah, javno objavljene na spletu, gledajo z drugega zornega kota kot njihovi starši. Pomislite na to, preden objavite fotografije družinskega oddiha na plaži. 

Pomembno – vsakič bodite pazljivi pri objavljanju fotografij otrok drugih staršev. Predhodno se o tem z njimi posvetujte, saj njihovo stališče glede digitalne zasebnosti otrok morda ni enako vašemu.

 

 

Ne spreglejte