Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
31. 8. 2017,
15.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,88

2

Natisni članek

nasvet email

Četrtek, 31. 8. 2017, 15.50

6 let, 6 mesecev

Se najdete na tem seznamu? Takoj ukrepajte.

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,88

2

Strokovnjaki za računalniško varnost so naleteli na komplet 711 milijonov ukradenih e-poštnih naslovov, ki jih nepridipravi uporabljajo za razpošiljanje nadležne pošte in tudi bolj podla dejanja, kot sta kraja osebnih podatkov ali identitete. Na spletni strani Have I Been Pwned lahko preverite, ali je med njimi tudi vaš e-poštni naslov, in ustrezno ukrepate.  

Skrb vzbujajoče je, da so dobršnemu delu ukradenih naslovov v zbirki priložena tudi gesla za vpis v uporabniške račune, povezane z e-poštnimi naslovi. To pomeni, da lahko kiberkriminalci pridobijo dostop do osebnih podatkov uporabnikov in jih zlorabijo. | Foto: Thinkstock Skrb vzbujajoče je, da so dobršnemu delu ukradenih naslovov v zbirki priložena tudi gesla za vpis v uporabniške račune, povezane z e-poštnimi naslovi. To pomeni, da lahko kiberkriminalci pridobijo dostop do osebnih podatkov uporabnikov in jih zlorabijo. Foto: Thinkstock

Gre za eno največjih do zdaj odkritih zbirk ukradenih e-poštnih naslovov, na Twitterju pravi avstralski strokovnjak za informacijsko varnost Troy Hunt.

Troy Hunt, ki zaseda visok položaj pri računalniškem velikanu Microsoft, se je do omenjene zbirke ukradenih e-poštnih naslovov dokopal kot eden prvih braniteljev internetne zasebnosti in jo takoj naložil na svojo spletno stran Have I Been Pwned

To ne pomeni, da lahko ukradene naslove vidi vsak - na spletni strani Have I Been Pwned lahko uporabniki preverijo, ali je v bazi zlorabljenih e-poštnih naslovov tudi kakšen njihov. To storijo tako, da v polje na naslovni strani Have I Been Pwned vpišejo svoj e-poštni naslov in izvedo, z uporabniškimi računi na katerih spletnih straneh je povezan. Primer:

Have I Been Pwned je v primeru osebnega e-poštnega naslova avtorja tega prispevka ugotovil, da se je ta pojavil na seznamih ukradenih podatkov o uporabnikih storitve za shranjevanje v oblak Dropbox in o članih računalniškim igram namenjene spletne strani Nexus Mods. V prvem primeru smo ukrepali in preventivno spremenili geslo, ker imamo na Dropboxu shranjene osebne dokumente in fotografije, v drugem, ki ni bil tako kritičen, pa preprosto ustvarili nov uporabniški račun.  | Foto: Matic Tomšič Have I Been Pwned je v primeru osebnega e-poštnega naslova avtorja tega prispevka ugotovil, da se je ta pojavil na seznamih ukradenih podatkov o uporabnikih storitve za shranjevanje v oblak Dropbox in o članih računalniškim igram namenjene spletne strani Nexus Mods. V prvem primeru smo ukrepali in preventivno spremenili geslo, ker imamo na Dropboxu shranjene osebne dokumente in fotografije, v drugem, ki ni bil tako kritičen, pa preprosto ustvarili nov uporabniški račun. Foto: Matic Tomšič

Če v bazi spletne strani Have I Been Pwned, ki obsega že več kot štiri milijarde ukradenih e-poštnih naslovov, naletite na svojega, je priporočljivo, da zamenjate geslo uporabniškega računa (ali morda več uporabniških računov), s katerim je povezan. 

To je še posebej pomembno za uporabniške račune z občutljivo vsebino, kot so e-poštni predali, družbena omrežja, spletno bančništvo ali storitve za shranjevanje podatkov v oblak.

Kako izbrati močno in zanesljivo geslo, preberite v tem prispevku. 

Ne spreglejte