Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
10. 10. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

3

Natisni članek

iPhone Apple pametni telefon baterija

Ponedeljek, 10. 10. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Test: iPhone 7 ima najslabšo baterijo med vsemi supertelefoni

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

3

iPhone 7

Britanski spletni portal Which?, ki opravlja znanstvene preizkuse uporabnosti potrošniške elektronike, je ugotovil, da se baterija Applovega pametnega telefona iPhone 7 iztroši veliko prej od njegovih treh osrednjih tekmecev, ki jih poganja operacijski sistem Android. 

Which? je iPhone 7, naš test preberite tukaj, postavil ob bok trem največjim tekmecem v njegovem razredu – to so Samsung Galaxy S7, HTC 10 in LG G5. Gre za naprave, ki so po dimenzijah sicer malce večje od iPhona 7, a ne spadajo v kategorijo phabletov, križancev med tablico in telefonom, med katere se uvršča večji iPhone 7 Plus. Ta tekmuje s Samsungom Galaxy S7 edge, LG V20, Nexusom 6P.

Z namensko programsko opremo so pri Which? nato merili čas trajanja baterije med telefonskim pogovorom in brskanjem po spletu v omrežju 3G. Za 3G in ne 4G so se odločili zato, ker je signal 3G danes dostopen že praktično vsepovsod, medtem ko za 4G tega še ni mogoče trditi. 

iPhone 7 na testu v laboratoriju daleč najslabši

iPhone 7 je zabeležil 712 minut trajanja baterije med telefonskim pogovorom, kar je več kot dvakrat manj od Samsunga Galaxy S7, katerega baterija je zdržala 1.492 minut. Na drugo mesto se je zavihtel LG G5 s 1.579 minutami, zmagovalec pa je bil HTC 10 s kar 1.859 minutami. 

HTC 10 se je na testu zmogljivosti baterij med vsemi pametnimi telefoni odrezal najbolje. | Foto: Tehnik HTC 10 se je na testu zmogljivosti baterij med vsemi pametnimi telefoni odrezal najbolje. Foto: Tehnik

Za večino uporabnikov je pomembnejša številka, ki nam pove, kakšna je poraba baterije med brskanjem po spletu. Tu so bile razlike malce manjše – iPhone 7 615 minut, LG G5 640 minut, Samsung Galaxy S7 677 minut, HTC 10 pa 790 minut. 

Zakaj je šlo iPhonu 7 tako slabo?

Po mnenju strokovnjakov pri Which? je glavni razlog majhna kapaciteta iPhonove baterije. Kapaciteta baterij oziroma akumulatorjev mobilnih naprav se meri v miliamperskih urah, iPhone 7 jih ima 1.960

Za primerjavo – baterija v Samsungu Galaxy S7 ima 3.000 miliamperskih ur, LG G5 jih ima 2.800, HTC 10 pa prav tako 3.000

Uporabniki so v komentarjih pod testom na spletni strani Which? sicer zatrjevali, da so s trajanjem baterije v iPhonu 7 zadovoljni. Tudi na večini spletnih forumov smo dobili vtis, da je baterija iPhonu 7 glede na predhodnika, iPhone 6S, močno izboljšana.

Mi smo sicer mnenja, da je baterija ena šibkejših točk sicer odličnega pametnega telefona iPhone 7.

Ne spreglejte