Osem zelo uporabnih tehnoloških nakupov

To je naš izbor zelo uporabnih pripomočkov, ki naše vsakdanje ukvarjanje s sodobno tehnologijo ne le olajšajo, temveč ga tudi pomagajo narediti varnejšega. Jih že uporabljate? 

Prenosni polnilnik za pametni telefon

Polnilec telefona, polnjenje baterije, baterija Foto: Thinkstock

Čeprav se razvoj baterij za pametne telefone vendarle premika naprej, večina najnovejših modelov ob zmerni uporabi danes z enim polnjenjem že zdrži dan ali pol oziroma celo dva, je to za mnogo zahtevnih uporabnikov še vedno premalo.

Intenzivna uporaba pametnega telefona baterijo pri praktično vseh pametnih telefonih srednjega in višjega razreda, ki imajo velike zaslone in zmogljivo strojno opremo, izprazni v precej manj kot enem dnevu.

Če takrat, ko se kazalnik napolnjenosti baterije obarva rdeče, v bližini ni električne vtičnice, si lahko pomagamo s prenosnim polnilnikom. Telefon nam lahko polni sproti in s tem življenjsko dobo njegove baterije podaljša tudi do desetkrat (odvisno od kapacitete) ali pa ga nekajkrat (znova odvisno od kapacitete) napolni do vrha.


Ojačevalnik domačega brezžičnega (Wi-Fi) signala

Ojačevalnik brezžičnega signala znamke TP-Link Ojačevalnik brezžičnega signala znamke TP-Link

Nekateri starejši ali cenejši mrežni usmerjevalniki ("ruterji") signala ne spravijo do vseh stanovanjskih prostorov. Pomagamo si lahko z ojačevalniki, ki signal okrepijo in razširijo po celotnem stanovanju ali hiši.

Ojačevalnik je poceni rešitev resne težave – eden naših najljubših, model TL-WA850RE proizvajalca TP-Link, stane le malce več kot 20 evrov. Preberite več o izboljšanju domačega omrežja Wi-Fi


Prenapetostna zaščita

Da bi naprave v primeru električnega sunka ohranili varne, jih je v električno omrežje smiselno povezati prek prenapetostne zaščite. V primeru električnega sunka prenapetostna zaščita presežku električnega toka onemogoči, da bi se prebil do porabnika elektrike. Da bi naprave v primeru električnega sunka ohranili varne, jih je v električno omrežje smiselno povezati prek prenapetostne zaščite. V primeru električnega sunka prenapetostna zaščita presežku električnega toka onemogoči, da bi se prebil do porabnika elektrike.

Prenapetostna zaščita električne naprave, ki jih priklopimo vanjo, varuje pred nenadnimi sunki električnega toka v omrežju. Sunek se lahko zgodi zaradi udara strele ali napake v električni napeljavi. Če sunek doseže porabnika elektrike – osebni računalnik, televizor, hladilnik, igralno konzolo –, ga lahko preobremeni in zelo poškoduje oziroma kar uniči.

Kot samostojna vtičnica zanesljiva prenapetostna zaščita stane že od deset evrov (tale model je na voljo za 12 evrov, na primer), prenapetostne zaščite v obliki podaljška pa stanejo od 15 evrov (primer: znana domača spletna prodajalna). 


Mini USB-ključ

Tale majceni SanDisk s kapaciteto 32 gigabajtov pri nas stane malce več kot deset evrov. Tale majceni SanDisk s kapaciteto 32 gigabajtov pri nas stane malce več kot deset evrov.

Miniaturne digitalne shrambe, kot je USB ključ SanDisk Cruzer Fit (ali še manjši Ultra Fit), so zelo priročni mediji za fizično prenašanje in shranjevanje podatkov. Ker je tako majhen, takšen USB ključ ob vklopu v avtomobilski radio, TV-zaslon ali prenosni računalnik praktično izgine. 


Dodaten kabel (ali dva) za pametni telefon

Kabel USB Foto: Thinkstock

Kabel za polnjenje in priklop pametnega telefona na osebni računalnik je oprema, ki jo imamo za samoumevno in nepomembno, dokler ga enkrat ne založimo ali izgubimo. Pametnega telefona nato ne moremo več polniti, ta pa samo zato, ker smo ostali brez kabla, ne bo nehal porabljati baterije. 

Dirki s časom in prošnjam prijateljem, ali nam lahko posodijo polnilnik za telefon, se lahko izognemo, če imamo ves čas na zalogi rezervni kabel. 


S spletom povezana električna vtičnica

Pametna električna vtičnica, kot je tale model znamke D-Link, pri nas stane okrog 40 evrov. Pametna električna vtičnica, kot je tale model znamke D-Link, pri nas stane okrog 40 evrov.

To je električna vtičnica, ki jo namestimo med stensko vtičnico in napravo, ki jo želimo vanjo vklopiti. Zakaj je uporabna? Zato, ker lahko električni tok z njo upravljamo (prekinemo, odpremo) na daljavo prek aplikacije za pametni telefon. 


Računalniški disk SSD

SSD

Nakup diska SSD je najboljši način za pospešitev starejšega osebnega računalnika. Disk SSD ima v primerjavi z navadnim diskom (HDD) več prednosti – je veliko hitrejši, tišji, bolj odporen proti okvaram. Preberite več o tem, zakaj je naložba v disk SSD zelo priporočljiva.

V zadnjem času so se nekdaj dragi diski SSD zelo pocenili. Model z 240 gigabajti prostora za shranjevanje podatkov pri nas dobimo že za 80 evrov, model s 480 ali 500 gigabajti pa že za od 140 do 150 evrov. 

Primer, kako zelo so v zadnjih letih padle cene diskov SSD: tole je Intel X-25M, za model z 80 gigabajti prostora za shranjevanje podatkov je avtor prispevka leta 2011 odštel skoraj 200 evrov. Danes za podoben denar dobimo disk SSD z vsaj 500 gigabajti prostora, ki bo za nameček še hitrejši, saj deluje na novejšem vodilu kot Intelov model.  |  Foto: Intel Primer, kako zelo so v zadnjih letih padle cene diskov SSD: tole je Intel X-25M, za model z 80 gigabajti prostora za shranjevanje podatkov je avtor prispevka leta 2011 odštel skoraj 200 evrov. Danes za podoben denar dobimo disk SSD z vsaj 500 gigabajti prostora, ki bo za nameček še hitrejši, saj deluje na novejšem vodilu kot Intelov model. | Foto: Intel

Adapter USB-C

Adapter USB-C v USB 3.0 Adapter USB-C v USB 3.0

Vse več novejših računalnikov bo opremljenih z ovalnimi priključki USB-C, ki bodo v prihodnosti nasledili danes najbolj razširjena USB 2.0 in USB 3.0. Ker v USB-C ne moremo priklopiti naprav s klasičnimi priključki USB, si lahko pomagamo z adapterjem, ki ohrani njihovo uporabnost in nas ne prisili v menjavo. 

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano