Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
15. 6. 2019,
21.00

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,80

1

Natisni članek

fotoaparat fotografija pametni telefon nasvet

Sobota, 15. 6. 2019, 21.00

4 leta, 10 mesecev

Na telefonih ga imamo vsi: kaj je HDR in ali res dela fotografske čudeže?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,80

1

HDR | Levo fotografijo oblaka smo posneli v načinu HDR, desno pa v samodejnem "navadnem" načinu. Čeprav pogoji za fotografiranje s HDR še zdaleč niso bili najboljši, kar se odraža v opaznem šumu, se kljub temu dobro vidi, da je na fotografiji, posneti s HDR, predvsem na oblaku precej več podrobnosti.  | Foto Matic Tomšič

Levo fotografijo oblaka smo posneli v načinu HDR, desno pa v samodejnem "navadnem" načinu. Čeprav pogoji za fotografiranje s HDR še zdaleč niso bili najboljši, kar se odraža v opaznem šumu, se kljub temu dobro vidi, da je na fotografiji, posneti s HDR, predvsem na oblaku precej več podrobnosti.

Foto: Matic Tomšič

Skoraj vsak sodoben pametni telefon uporabnikom med možnostmi fotografiranja ponuja način HDR. Gre za pomagalo, s katerim lahko s kamero pametnega telefona potencialno ustvarimo precej boljše fotografije, a ni primerno prav za vsako situacijo. Kaj je HDR, kako deluje, kdaj ga je priporočljivo uporabiti in kdaj lahko naredi več slabega kot dobrega?

Kaj je HDR?

HDR je okrajšava za High Dynamic Range oziroma visok dinamični razpon.

Dinamični razpon predstavlja razliko oziroma območje med najtemnejšimi in najsvetlejšimi deli fotografije. Morebitno preseganje zgornje ali spodnje meje dinamičnega razpona, pa četudi zgolj minimalno, bi bilo videti kot popolna belina oziroma popolna črnina.

Fotoaparat v načinu HDR medtem s praktičnim trikom dinamični razpon poveča bolj od omejitev navadnega samodejnega ali katerega drugega načina fotografiranja.

Fotografijo, ustvarjeno v načinu HDR, pogosto najlažje prepoznamo po tem, da so izrazito poudarjeni tako njeni svetli kot temni deli, barve so zelo živahne. Ta je bila sicer narejena s profesionalnim fotoaparatom DSLR, a občutno razliko lahko opazimo tudi pri fotografiranju s pametnim telefonom. | Foto: Pixabay Fotografijo, ustvarjeno v načinu HDR, pogosto najlažje prepoznamo po tem, da so izrazito poudarjeni tako njeni svetli kot temni deli, barve so zelo živahne. Ta je bila sicer narejena s profesionalnim fotoaparatom DSLR, a občutno razliko lahko opazimo tudi pri fotografiranju s pametnim telefonom. Foto: Pixabay

Glavni prednosti načina HDR na pametnih telefonih sta dve: HDR lahko končni posnetek bolje približa temu, kar vidimo z lastnimi očmi, fotografije pa so, če HDR uporabljamo takrat, ko je to smiselno, veliko bolj spektakularne kot pri fotografiranju v klasičnem načinu.

Nokia 9
Novice Telefon s kar petimi kamerami: petkrat boljše fotografije? #video

Kako deluje HDR?

Fotoaparat pametnega telefona v načinu HDR hkrati posname več fotografij (na pametnih telefonih praviloma dve ali tri) pri različnih osvetlitvah in jih nato samodejno združi v eno, ki prikaže vse podrobnosti njenih najsvetlejših in najtemnejših delov.

Ko se je HDR prvič začel pojavljati na pametnih telefonih, je pogosto shranil vse tri oziroma štiri fotografije, zdaj pa jih večina druge zavrže in shrani le en posnetek HDR (ali pri nekaterih modelih še enega, posnetega v klasičnem načinu fotografiranja). | Foto: Pixabay Ko se je HDR prvič začel pojavljati na pametnih telefonih, je pogosto shranil vse tri oziroma štiri fotografije, zdaj pa jih večina druge zavrže in shrani le en posnetek HDR (ali pri nekaterih modelih še enega, posnetega v klasičnem načinu fotografiranja). Foto: Pixabay

Google Street View
Novice Po Sloveniji vozi fotografski avtomobil: preverite, kako boste našli posnetke #video

Kdaj uporabiti način HDR?

- Pri pokrajinski fotografiji: v navadnem načinu fotografiranja pametni telefon pogosto izbira med optimalno osvetlitvijo in ohranitvijo podrobnosti ali pokrajine ali neba, s HDR pa je mogoče dobiti oboje. Oglejte si zgornje fotografije: tako oblaki kot okoliški motivi so na vseh videti zelo dobro. 

Način HDR imajo v privzeti aplikaciji kamere oziroma fotoaparata danes že tako rekoč vsi sodobni pametni telefoni.  | Foto: Matic Tomšič Način HDR imajo v privzeti aplikaciji kamere oziroma fotoaparata danes že tako rekoč vsi sodobni pametni telefoni. Foto: Matic Tomšič

- Na sončen dan: HDR lahko precej omeji učinke premočne sončne svetlobe, pretirano izrazitih senc in bleščanja. 

- Ko svetlobe ni dovolj: uporaba načina HDR lahko v določenih razmerah osvetli pretemne dele motiva in hkrati ne presvetli tistih, ki že prejemajo dovolj svetlobe. 

Deset napak, ki jih delate pri fotografiranju s pametnim telefonom:

Gmail
Novice Novost v Gmailu: opisujejo jo kot največjo stvar po izumu e-pošte

Kdaj se je načinu HDR bolje izogniti?

- Pri fotografiranju premikajočih se oseb ali predmetov: ker mora zajeti več posnetkov, si način HDR praviloma vzame nekaj več časa, zato se lahko zgodi, da bo fotografija zamazana. 

- Pri prizorih z visokim kontrastom med svetlim in temnim delom fotografije: HDR bo takšne prizore pogosto spremenil v manj izrazite.

- Pri fotografiranju prizorov, ki so že zelo živahnih barv: HDR lahko manj intenzivne prizore pogosto spektakularno obarva, v obratnem primeru pa bodo barve po obdelavi s HDR videti izprane. 

Preberite tudi:

samsungs10
Novice Tri desetke, za katere je edina sprejemljiva ocena deset
Aplikacije, dovoljenja
Novice Pozor: če imate na telefonu katero od teh aplikacij, jo raje izbrišite
Nikkor objektiva
Novice Neverjetna ostrina: prvi profesionalni objektiv Nikkor Z
Aplikacije, aplikacija
Novice Številni telefoni bodo od zdaj hitrejši: našli so krivce, ki so držali zavoro
Računalnik, uporabnik, osebni računalnik, delo
Novice Tvoje skrivno življenje: mnoge Slovence skrbi, da so jih posneli
Ne spreglejte