Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
9. 7. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

WiFi nasveti morje počitnice Siol z vami na dopustu Na dopustu

Sobota, 9. 7. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Na kaj moramo zelo paziti, ko gremo na morje?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Pred začetkom dopusta se bo marsikdo vprašal, kako bo na svoji počitniški destinaciji obiskoval svetovni splet. Večina dopustnikov bo poskusila najti dostopno točko (t. i. "hotspot") in se povezati z brezžičnim internetom (Wi-Fi). Letališča, hoteli, turistična letovišča zvečine vendarle ponujajo brezplačen, pa čeprav pogosto omejen in počasen, Wi-Fi. To pa je priložnost za prevarante in kibernetske tatove, ki prežijo na uporabniške podatke. Previdnost pri povezovanju z brezžičnim spletom na javnih mestih zato ni odveč.

Mamljivost brezplačnega Wi-Fija

Avast, podjetje, ki razvija protivirusne programe, je v februarski raziskavi ugotovilo, da se bodo uporabniki na javnih mestih povezali na praktično vsako dostopno točko za brezžični splet, ki ni zaščitena z geslom. Zelo priljubljena so tudi imena omrežij, ki vsebujejo besedo "Free" (brezplačno). Airport_Free_Wifi, na primer. 

V štirih urah se je na tri Avastova omrežja na letališču v Barceloni povezalo več kot dva tisoč uporabnikov, preposlali so več kot osem milijonov podatkovnih paketkov. Strokovnjaki Avasta so lahko videli njihove osebne podatke – tip naprave, s katero so se povezali v omrežje, spletne strani, ki so jih obiskovali, aplikacije, ki so jih uporabljali. 

Zakaj so javne vroče točke lahko nevarne?

Zato, ker lahko kibernetski prevarant ustvari svojo in ji da ime, ki bo privlačno naključnemu iskalcu brezplačnega brezžičnega spleta. Ko se z lažno vročo točko poveže naprava nič hudega slutečega uporabnika, lahko prevarant prestreže vse podatke, ki jih bo naprava poslala in prejela prek spleta.

S tem lahko prevarant pridobi e-poštne naslove, gesla, številke kreditnih kartic, stike, fotografije, obiskane lokacije, druge zasebne in intimne informacije o uporabniku njegove vroče točke.  | Foto: S tem lahko prevarant pridobi e-poštne naslove, gesla, številke kreditnih kartic, stike, fotografije, obiskane lokacije, druge zasebne in intimne informacije o uporabniku njegove vroče točke. 

Podjetje Kaspersky Lab, ki razvija rešitve na področju računalniške varnosti, je v eni zadnjih raziskav ugotovilo, da je bila žrtev podobne prevare že skoraj petina (18 odstotkov) popotnikov. Uporabnikom zato priporočajo, naj pred povezavo z javno dostopno točko, ki obljublja brezplačen dostop do spleta, vedno pridobijo informacijo o imenu ali imenih pravih Wi-Fi "hotspotov" na obiskani lokaciji. 

Kako se najlažje izognemo povezovanju z lažnimi brezžičnimi omrežji

Prevaranti za svoje lažne dostopne točke najraje izbirajo pogosto uporabljana splošna imena. Z omrežji s podobnimi imeni – Airport, Starbucks, McDonalds-Free, na primer – je bil marsikdo namreč že kdaj povezan. Mnogo uporabnikov pa se ob povezavi z javnimi omrežji ne spomni, da bi telefonu, tablici ali računalniku ukazali, naj omrežje pozabi (spodaj).

 | Foto:

Ko naprava naslednjič pride v domet omrežja s takšnim imenom, se bo z njim povezala samodejno. A tokrat je lahko vroča točka le krinka za računalnik prevaranta, ki lovcem na dostop do brezžičnega spleta krade podatke. 

Zelo dobra rešitev za varnost pri povezovanju z javnimi "hotspoti" – VPN

VPN (Virtual Private Network oziroma navidezno zasebno omrežje) med dostopom do spleta šifrira podatke, ki jih pošilja in prejema uporabnikova naprava. Pri povezovanju z javnimi brezžičnimi omrežji je nameščen VPN, zelo učinkovit dodaten sloj zaščite. 

Med najboljše ponudnike storitev VPN spadajo CyberGhost, Tunnel Bear, Hotspot Shield, TotalVPN. Del rešitev ponujajo brezplačno, za polno funkcionalnost in najmanj skrbi zaradi varovanja podatkov pa bo treba vsak mesec odšteti od okrog pet do sedem evrov.

Preberite tudi, kako lahko poleti na Hrvaškem do spleta dostopate brez uporabe javnega brezžičnega spleta

Ne spreglejte