Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
16. 10. 2018,
18.43

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,19

9

Natisni članek

Facebook nasvet

Torek, 16. 10. 2018, 18.43

5 let, 6 mesecev

Kaj od vas hočejo neznanci, ki sporočila pišejo tisočem Slovencev

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,19

9

Bhip, Facebook | Foto Matic Tomšič

Foto: Matic Tomšič

Več bralcev nas je opozorilo, da jim na Facebooku prošnje za prijateljstvo pošiljajo neznanci, ko jih sprejmejo, pa jim napišejo sporočilo z vprašanjem, ali imajo morda minuto časa za pogovor. Sledi ponudba za poslovno priložnost oziroma dodaten zaslužek, če želimo konkretne informacije, pa še vabilo na sestanek oziroma predstavitev. Marsikdo bo tako šele tam izvedel, da gre za promotorje podjetja b:hip. 

Logotip podjetja b:hip. | Foto: b:hip Global Logotip podjetja b:hip. Foto: b:hip Global

Kaj je b:hip?

Podjetje b:hip (ali bHIP) je leta 2007 ustanovil Američan Terry LaCore, njegovi člani pa izdelke, najbolj znani so praški za energijske pijače, v Sloveniji prek mrežnega marketinga prodajajo že vsaj od leta 2008. Pri nas aktivnosti, povezane z b:hip, od leta 2015 potekajo pod okriljem podjetja b:hip Europe, ki ima sedež v Aalborgu na Danskem. 

Spletna stran b:hip ob predstavitvi izdelkov, torej energijskih pijač pa tudi nadomestil obrokov in kozmetike, opisuje tudi priložnost za dodaten prihodek ali kariero. Kdor se pridruži b:hip, namreč postane distributer izdelkov, če je dovolj vztrajen in v mrežni marketing podjetja rekrutira nove člane, pa lahko postane tudi vodja ekipe distributerjev. Da ima od tega korist, ni skrivnost, saj ob uspešni prodaji izdelkov članov svoje ekipe vodja prejme nekaj odstotkov provizije. 

b:hip pri nas trenutno trži energijske pijače, nadomestila obrokov in beljakovinsko čokoladico ter linijo kozmetike, ki je ni na fotografiji. | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona b:hip pri nas trenutno trži energijske pijače, nadomestila obrokov in beljakovinsko čokoladico ter linijo kozmetike, ki je ni na fotografiji. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Oprah scam
Novice Bodo milijoni ene najbogatejših žensk na svetu res prišli do Slovenca?

"Mislim, da se osebno še ne poznava, me pa zanima, če te lahko nekaj vprašam :)"

O tem, da slovenski distributerji izdelkov b:hip nove člane masovno iščejo na družbenem omrežju Facebook, smo poročali že leta 2015 ob prvem večjem valu pošiljanja prošenj za prijateljstvo. V zadnjih dneh so se prizadevanja za rekrutiranje Slovencev v b:hip znova okrepila, na kar nas je opozorilo več bralcev. Tudi avtor tega prispevka je na Facebooku pred kratkim sklenil več novih prijateljstev.

Uporabnik od novega prijatelja praviloma kar takoj prejme sporočilo, ali mu lahko zastavi vprašanje, in beseda hitro nanese na poslovno priložnost oziroma priložnost za dodaten zaslužek, ki jo omenja že spletna stran b:hip. Natančnejših informacij o delu in možnostih zaslužka promotorji na Facebooku sicer ne dajejo, temveč uporabnika povabijo na sestanek v živo oziroma na predstavitev za več ljudi. 

Kako izvem, ali oseba, ki mi je poslala prošnjo, želi iskreno prijateljstvo ali pa je v ozadju še kaj več?

Zdravo Matic | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič
Uvodno sporočilo po potrditvi prošnje za prijateljstvo lahko uporabniku kar hitro razkrije, ali ga želi oseba na drugi strani povabiti na dogodek b:hip. Večina promotorjev b:hip nove "prijatelje" na Facebooku namreč že kar nekaj časa pozdravlja na enak način. To je nekaj sporočil, s katerimi navežejo stik s potencialnimi rekruti:

Sodelujem v novem projektu, ki temelji na socialnih omrežjih, in iščemo ljudi, ki jih zanima dodaten zaslužek z delom od doma. Ali bi vas to mogoče zanimalo ali pa poznate koga, ki bi ga to zanimalo?

Živjo, hvala za sprejem :) Lahko nekaj vprašam?

Mislim, da se osebno še ne poznava (ali poznamo), me pa zanima, če te lahko nekaj vprašam :)

Zdravo <ime uporabnika>, kako si kaj? eno vprašanje, minuto samo. Lahko?

Živjo. Hvala za potrdilo prijateljstva. Delam na socialnih omrežjih. Lahko nekaj vprašam?

Zdravo, hvala za potrdilo prijateljstva. Delam v spletnem trženju, lahko nekaj vprašam?

Vem, da se ne poznava, ampak ravno delam pri evropskem podjetju za marketing in trenutno iščemo nove sodelavce. Tako da če te slučajno zanima delo (polni ali delni delovnik) in se ne braniš zaslužka ti lahko razložim malo več o čem se gre,kaj praviš?

Mi daš telefonsko, nekaj bi te rad vprašal...

Kot smo tudi sami opazili med ponedeljkovim pogovorom z enim od slovenskih promotorjev b:hip, je na resna vsebinska vprašanja od njih zelo težko dobiti konkretne odgovore. 

Neposredno nam sogovornik ni niti želel potrditi, da ponujena poslovna priložnost vodi do predstavitve podjetja b:hip, ko smo razkrili, da to že vemo, pa tega ni zanikal, temveč je le poudaril, da je v ozadju pošiljanja sporočil vse uradno in pravno urejeno. 

Onecoin prevara test
Novice Razkrivamo pravo sliko kriptovalute, ki pustoši tudi po Sloveniji

Kje so našli prav mene, njo, njega?

Zanimalo nas je tudi, ali slovenskim uporabnikom Facebooka prošnje za prijateljstvo promotorji b:hip pošiljajo povsem naključno in zgolj v čim večjem številu. Sogovornik nam je odgovoril, da ne in da jih izbirajo glede na privlačnost, odprtost in raznolikost njihovega profila na Facebooku. "Ne dodajamo ljudi, ki ne kažejo ambicioznosti in odprtosti," je poudaril. 

To je razlaga, ki ji je zelo težko verjeti. Na nas so se z opozorili, da jim sporočila pošiljajo neznanci, namreč obrnili tudi uporabniki, ki s svojim profilom nekomu, ki na Facebooku ni njihov prijatelj, razen imena in osebne fotografije o sebi ne razkrivajo praktično ničesar. Prošnjo za prijateljstvo, ki ji jo je poslal eden od promotorjev b:hip, je med drugim zavrnila avtorjeva sorodnica, ki ima na Facebooku namesto osebne fotografije spečo mačko!

Zakaj imajo nekateri promotorji na Facebooku po pet ali šest profilov?

Šest osebnih profilov ene od slovenskih distributerk b:hip na družbenem omrežju Facebook.  | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Šest osebnih profilov ene od slovenskih distributerk b:hip na družbenem omrežju Facebook. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Tako rekoč vsi slovenski promotorji b:hip, katerih dejavnosti smo zaradi obvestil, da so pošiljali prošnje za prijateljstvo, analizirali v zadnjih dneh, imajo na Facebooku tudi več osebnih profilov, nekateri kar štiri, pet ali celo šest. Vsi njihovi profili so tudi ažurno oskrbovani z novimi vsebinami, ki so skoraj iste na vseh profilih.

Zakaj toliko profilov, smo vprašali sogovornika. Kot pravi, to počnejo izključno zaradi promocije podjetja b:hip, ki se želi čim bolj razširiti po Evropski uniji, ni pa to strategija podjetja. Distributerji b:hip se sami odločijo, ali to želijo početi ali ne. 

Več profilov seveda pomeni večji doseg na Facebooku. Promotor b:hip lahko s petimi profili teoretično doseže 25.000 različnih uporabnikov. Število prijateljev na Facebooku jih večina skriva, kar pomeni, da lahko na njihovih profilih vidimo le morebitne skupne prijatelje, ne pa tudi seznama vseh njihovih prijateljev.

Vsi sicer niso tako skrbni. Eden od slovenskih promotorjev b:hip ima na svojih šestih osebnih profilih več kot 22.600 prijateljev:

S tem promotorjem izdelkov b:hip ima avtor prispevka na Facebooku prek njegovih šestih osebnih profilov 16 skupnih prijateljev, a se na nobenem od profilov ne prekriva niti eden, kar nakazuje na to, da z različnih profilov prošenj za prijateljstvo ni pošiljal istim ljudem, temveč jih je poskusil doseči čim več. | Foto: Matic Tomšič S tem promotorjem izdelkov b:hip ima avtor prispevka na Facebooku prek njegovih šestih osebnih profilov 16 skupnih prijateljev, a se na nobenem od profilov ne prekriva niti eden, kar nakazuje na to, da z različnih profilov prošenj za prijateljstvo ni pošiljal istim ljudem, temveč jih je poskusil doseči čim več. Foto: Matic Tomšič

Vprašanje o tem, ali se jim tovrstno promoviranje znamke prek Facebooka morebiti ne zdi preveč agresivno, smo poslali tudi na uradni e-poštni naslov za podporo strankam b:hip Europe. Odgovor bomo objavili, ko ga prejmemo. 

Preberite tudi:

eCredits Lyoness
Novice Fantomska kriptovaluta: kaj skrivajo v Sloveniji dobro znani Avstrijci?
Mr. Bean, Rowan Atkinson
Novice Kaj je v ozadju novice, da je umrl legendarni Mr. Bean
SkyWay Capital
Novice Kdo so Rusi, ki lovke stegujejo po slovenskem denarju
Onecoin Ruja
Novice Resnica o novih obljubah kriptovalute, ki ji je nasedlo na tisoče Slovencev
Estatium
Novice Razkrivamo, kateri Slovenci so vpleteni v sumljivo kriptovaluto
Ne spreglejte