Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
26. 7. 2017,
14.56

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

nevihta strela nasvet Telekom Slovenije

Sreda, 26. 7. 2017, 14.56

6 let, 6 mesecev

Kaj je pametno narediti, ko na nebu vidimo nevihtne oblake

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Iz električnega omrežja izklopiti vse naprave, da jih ne poškoduje ali celo trajno uniči morebitni udar strele. Ta lahko namreč v domače električno omrežje pošlje električni sunek, ki je prevelik zalogaj za elektronske naprave. Alternativa je uporaba prenapetostne zaščite, ki sicer ni stoodstotno zanesljiva, a je zelo dobra dodatna varovalka.

Izklop naprave iz električnega omrežja pred nevihto ne pomeni le pritiska na gumb za izklop, temveč iz električne vtičnice potegniti napajalni kabel.  | Foto: Thinkstock Izklop naprave iz električnega omrežja pred nevihto ne pomeni le pritiska na gumb za izklop, temveč iz električne vtičnice potegniti napajalni kabel.  Foto: Thinkstock

Če se zgodi, da našo domačo električno napeljavo doseže električni sunek, to je nenadno povišanje električnega toka v omrežju, ki ga lahko povzroči bližnji udarec strele, se lahko v električno omrežje povezane naprave poškodujejo ali celo uničijo.

Električni tok v povprečni streli doseže več deset tisoč amperov, napetost strele pa se meri v stotisočih ali celo milijonih voltov. 

Strela lahko v omrežje prinese veliko več električne energije, kot je prenesejo naši v 230-voltne vtičnice priklopljeni računalniki, omrežni usmerjevalniki, televizorji, hladilniki in igralne konzole. | Foto: Thinkstock Strela lahko v omrežje prinese veliko več električne energije, kot je prenesejo naši v 230-voltne vtičnice priklopljeni računalniki, omrežni usmerjevalniki, televizorji, hladilniki in igralne konzole. Foto: Thinkstock

Največji slovenski telekomunikacijski operater Telekom Slovenije uporabnikom svetuje, naj elektronske naprave iz domačega električnega omrežja izklopijo pred vsako nevihto, na to pa naj ne pozabijo niti pred odhodom na dopust.

V zadnjem času namreč beležijo relativno veliko okvar elektronskih naprav zaradi udarov strel, kar je posledica tega, da uporabniki pogosto ne upoštevajo nasveta glede izklopa naprav med nevihtami, ugotavljajo pri Telekomu Slovenije.

Pri Telekomu Slovenije uporabnikom priporočajo, da pred nevihto iz omrežja izklopijo tudi telefonski kabel. S tem lahko preprečijo morebitno škodo, ki bi jo zaradi udara strele povzročil električni sunek prek bakrenega kabelskega omrežja. To se sicer zgodi izjemno redko, je pa mogoče, poudarjajo pri Telekomu Slovenije. Za uporabnike optičnih povezav medtem tega tveganja ni, dodajajo. | Foto: Pri Telekomu Slovenije uporabnikom priporočajo, da pred nevihto iz omrežja izklopijo tudi telefonski kabel. S tem lahko preprečijo morebitno škodo, ki bi jo zaradi udara strele povzročil električni sunek prek bakrenega kabelskega omrežja. To se sicer zgodi izjemno redko, je pa mogoče, poudarjajo pri Telekomu Slovenije. Za uporabnike optičnih povezav medtem tega tveganja ni, dodajajo. Udar strele prek telefonskega omrežja poškodoval osebo


Prenapetostna zaščita lahko reši dan

Da bi naprave v primeru električnega sunka ohranili varne - tega lahko ob udaru strele povzroči tudi napaka v električni napeljavi -, jih je v električno omrežje smiselno povezati prek prenapetostne zaščite.

V primeru električnega sunka prenapetostna zaščita presežku električnega toka onemogoči, da bi se prebil do porabnika elektrike. 

Strokovnjaki priporočajo nakup prenapetostne zaščite, kot je tale, saj lahko zaščiti več naprav - ima namreč tudi telefonski priključek in priključek za koaksialni kabel. Vložek v prenapetostno zaščito obenem ni prevelik - enota, kot je tale na fotografiji, pri nas stane med 30 in 40 evri, spodobno pa lahko dobimo tudi že za 20 evrov. | Foto: Mimovrste Strokovnjaki priporočajo nakup prenapetostne zaščite, kot je tale, saj lahko zaščiti več naprav - ima namreč tudi telefonski priključek in priključek za koaksialni kabel. Vložek v prenapetostno zaščito obenem ni prevelik - enota, kot je tale na fotografiji, pri nas stane med 30 in 40 evri, spodobno pa lahko dobimo tudi že za 20 evrov. Foto: Mimovrste

Prenapetostna zaščita za gospodinjstva je zvečine na voljo v dveh oblikah – kot podaljšek oziroma razdelilnik električnega toka oziroma kot samostojna vtičnica, ki jo priklopimo med zidno električno vtičnico in porabnike elektrike oziroma navaden podaljšek.

Prenapetostne zaščite z več vtičnicami so bolj praktične, saj so obenem tudi podaljšek. So pa prenapetostne zaščite z le eno vtičnico bolj zanesljive, je na testu prenapetostnih zaščit ugotovila Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS). 


Preberite tudi:

Ko se vremenu zmeša: nore fotografije neviht

Ne spreglejte