Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
16. 8. 2017,
4.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

spanje spanec nasvet pametni telefon

Sreda, 16. 8. 2017, 4.02

6 let, 6 mesecev

Kaj je dobro vedeti, preden greste danes spat

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Večina novejših pametnih telefonov omogoča vklop nočnega načina, ki spremeni toplino barv na zaslonu. Z uporabo te funkcije se v temi lahko ognemo strmenju v hladno belo-modro telefonsko svetlobo, ki zavira našo željo po spancu. Kdor te funkcije nima, jo lahko nadomesti z aplikacijo. 

Kako se spremeni toplina barv na pametnem telefonu z vključenim nočnim načinom (desno).  | Foto: Matic Tomšič Kako se spremeni toplina barv na pametnem telefonu z vključenim nočnim načinom (desno). Foto: Matic Tomšič

Zakaj bi na svojem pametnem telefonu uporabljal nočni način?

Ko zaide sonce, se v človeškem telesu začne izločati hormon melatonin, ki nam pove, da bo kmalu čas za spanje. A zasloni pametnih telefonov in računalnikov, ki za najboljšo razločnost vsebine oddajajo belo-modro svetlobo, lahko upočasnijo izločanje melatonina. Možgani prek njih namreč prejmejo informacijo, da je zunaj še vedno dan in da še niso zaspani. 

Posledice uporabe mobilnih naprav pred spanjem so lahko manj kakovosten spanec in jutranja utrujenost, zmoten bioritem, kar pomeni zaspanost sredi dneva in nespečnost ponoči, ter začasno poslabšanje koncentracije in sposobnosti pomnjenja in učenja. | Foto: Thinkstock Posledice uporabe mobilnih naprav pred spanjem so lahko manj kakovosten spanec in jutranja utrujenost, zmoten bioritem, kar pomeni zaspanost sredi dneva in nespečnost ponoči, ter začasno poslabšanje koncentracije in sposobnosti pomnjenja in učenja. Foto: Thinkstock

Če je uporaba elektronskih naprav pred spanjem nujna, lahko nespečnost preprečimo tako, da spremenimo toplino barv na zaslonu. S tem uporaba telefona ne bo toliko vplivala na našo zmožnost, da zaspimo. Topla rdeče-rumena svetloba možganom daje signal, da sonce zahaja in da bo kmalu treba v posteljo. 

Kako vklopim nočni način?

Pri večini sodobnih pametnih telefonov gumb oziroma drsnik za omogočanje nočnega načina najdemo v nastavitvah zaslona.

Pri Applovih pametnih telefonih iPhone, ki imajo nameščen vsaj operacijski sistem iOS 9.3 (na voljo je od začetka leta 2016), se ta funkcija imenuje Night Shift, drsnik pa je ob postavki Blue Light Reduction, kar pomeni zmanjšanje ravni modre svetlobe. 

Pri napravah z operacijskim sistemom Android, ki imajo uporabniški vmesnik v slovenskem jeziku, pa se funkcija imenuje Nočni način (HTC), Filter modre svetlobe (Samsung), Udobje za oči (Huawei), Comfort View (Udoben pogled, LG). 

Samsung funkciji za spreminjanje topline barv na zaslonu pravi Filter modre svetlobe, hiter dostop do nje pa omogoča v meniju, ki ga na zaslon prikličemo, če od zgornjega roba s prstom podrsamo proti spodnjemu. | Foto: Matic Tomšič Samsung funkciji za spreminjanje topline barv na zaslonu pravi Filter modre svetlobe, hiter dostop do nje pa omogoča v meniju, ki ga na zaslon prikličemo, če od zgornjega roba s prstom podrsamo proti spodnjemu. Foto: Matic Tomšič Huawei nočnemu načinu pravi Udobje za oči. Kliknite na fotografijo za preizkus pametnega telefona, pri katerem smo si izposodili tale posnetek zaslona. | Foto: Matic Tomšič Huawei nočnemu načinu pravi Udobje za oči. Kliknite na fotografijo za preizkus pametnega telefona, pri katerem smo si izposodili tale posnetek zaslona. Foto: Matic Tomšič

Kaj lahko storim, če nočni način na moji napravi ni na voljo?

Najlažja rešitev za uporabnike pametnih telefonov z operacijskim sistemom Android je namestitev odlične in dodobra preizkušene aplikacije Twilight, ki čez zaslon povezne neviden filter in z njegovo pomočjo spremeni toplino barv na zaslonu.

Twilight lahko deluje povsem samodejno. Uporabnikove oči in predvsem spanec začne ščititi takoj ob sončnem zahodu, lahko pa jo vklopimo tudi ročno.  | Foto: Matic Tomšič Twilight lahko deluje povsem samodejno. Uporabnikove oči in predvsem spanec začne ščititi takoj ob sončnem zahodu, lahko pa jo vklopimo tudi ročno.  Foto: Matic Tomšič

Za večino uporabnikov pametnih telefonov iPhone je medtem brez zapletenega poseganja v programsko opremo naprave praktično edina zanesljiva možnost uporaba že omenjene funkcije Night Shift. A to ni prevelika težava, saj jih različice operacijskega sistema iOS, ki jo podpirajo, po podatkih Appla uporablja precej več kot 90 odstotkov (vir). 

Ne spreglejte