Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
22. 8. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,79

1

Natisni članek

nasvet prevara Facebook

Sreda, 22. 8. 2018, 4.00

5 let, 7 mesecev

Pozor: laž o spremembi, ki bi prizadela polovico Slovencev

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,79

1

Facebook | Nekaj primerov uporabnikov Facebooka, ki so delili najnovejše prevarantsko sporočilo. To so zgolj tisti, ki svoje zapise objavljajo javno. Koliko je takih, ki so zavajajoče sporočilo delili na svojih zasebnih profilih, ne vemo. | Foto Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Nekaj primerov uporabnikov Facebooka, ki so delili najnovejše prevarantsko sporočilo. To so zgolj tisti, ki svoje zapise objavljajo javno. Koliko je takih, ki so zavajajoče sporočilo delili na svojih zasebnih profilih, ne vemo.

Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

V torek je več slovenskih uporabnikov družbenega omrežja Facebook delilo objavo, ki opozarja, da bo uporaba Facebooka danes postala plačljiva. Gre za različico zavajajočega sporočila, ki je staro že skoraj toliko kot dostopnost Facebooka slovenskim uporabnikom. 

Mr. Bean, Rowan Atkinson
Novice Kaj je v ozadju novice, da je umrl legendarni Mr. Bean

Sporočilo, ki so ga v zadnjem dnevu delili mnogi slovenski uporabniki Facebooka, tistim, ki ga preberejo, zagotavlja, da bo uporaba družbenega omrežja kmalu postala plačljiva. Facebook naj bi plačilo od uporabnikov začel zbirati zaradi prekomernega ustvarjanja lažnih profilov.

Prevare na Facebooku lahko hitro prepoznamo tudi po pomanjkljivi slovnici, ki je pogosto posledica neposrednega prevajanja z orodjem Google Translate. | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Prevare na Facebooku lahko hitro prepoznamo tudi po pomanjkljivi slovnici, ki je pogosto posledica neposrednega prevajanja z orodjem Google Translate. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Tistim, ki bodo omenjeno sporočilo delili na svoji časovnici, pa uporabe Facebooka ne bo treba plačati, ker bodo družbenemu omrežju s tem dali vedeti, da so aktivni, in ne lažni uporabniki, se glasi sporočilo.

Novice Na Facebooku smo kliknili povezavo, ki obljublja nemogoče. Kaj se je zgodilo?

Skoraj enako sporočilo je mnogo slovenskih uporabnikov Facebooka delilo že januarja 2017, a uporabe družbenega omrežja od takrat ni bilo treba plačati nikomur. 

Družbeno omrežje Facebook glede na podatke različnih analitičnih portalov (Statista, statcounter.com), uporablja skoraj milijon Slovencev.  | Foto: Reuters Družbeno omrežje Facebook glede na podatke različnih analitičnih portalov (Statista, statcounter.com), uporablja skoraj milijon Slovencev. Foto: Reuters

Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT je prek spletnega portala Varni na internetu na začetku leta 2017 tudi opozoril, da gre za prevaro, saj Facebook uporabnikov nikoli ne prosi za plačilo v zameno za dostop do profila. 

Tokrat ni nič drugače, saj je Facebookova politika še vedno takšna, da je uporaba družbenega omrežja brezplačna, tako pa bo ostalo tudi do nadaljnjega. To je med drugim zapisano tako na prijavni strani Facebooka kot v centrali za pomoč uporabnikom

Facebook | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Preberite tudi:

Novice Kaj se v resnici zgodi, če na Facebook napišemo "čudežno" kodo BFF
Facebook
Novice Kako se izbrišemo s Facebooka, če ga imamo "poln kufer"
Novice Hofer opozarja slovenske kupce: To je prevara!
Novice Kaj se je zgodilo z nekdaj najbolj osovraženo žensko na planetu?
Novice Kdo je v resnici sanjski moški, ki osvaja Slovenke
Novice "Prodaj avto in pošlji denar!" Preberite, kako se je naša bralka skoraj opekla.
Ne spreglejte