Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
27. 7. 2019,
19.55

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,82

1

Natisni članek

pametni telefon vročina nasvet

Sobota, 27. 7. 2019, 19.55

4 leta, 9 mesecev

Česa nikoli ne počnite, če avtomobil kaže peklensko številko

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,82

1

Vročina, avtomobil, pametni telefon | Vroč avtomobil je eden zadnjih krajev, kjer želi biti in uporabnikove zahteve izpolnjevati večina pametnih telefonov. | Foto Matic Tomšič

Vroč avtomobil je eden zadnjih krajev, kjer želi biti in uporabnikove zahteve izpolnjevati večina pametnih telefonov.

Foto: Matic Tomšič

Uporaba pametnega telefona v razmerah, kjer se je težko izogniti veliki vročini, najpogosteje v avtomobilu, ki se je na prostem sončil več ur, in odlaganje telefona na vroče površine sta dve od najslabših stvari, kar jih lahko storite za njegovo dolgoživost. Dodatna toplota lahko namreč trajno poškoduje baterijo telefona in zmanjša tako njeno življenjsko dobo kot kapaciteto, kar pomeni, da bo z enim polnjenjem zdržala manj časa, zamenjati pa jo bo treba prej.

Vsi največji pametni proizvajalci pametnih telefonov, med drugim Samsung, Apple in Huawei, uporabnikom močno odsvetujejo intenzivnejšo uporabo njihove naprave v času temperaturnih ekstremov in v razmerah, ko se je težko izogniti visoki vročini, na primer v avtomobilu, ki je bil dlje izpostavljen močnemu soncu. 

Temperatura v na soncu parkiranem avtomobilu lahko med poletnim vročinskim valom takrat, ko avtomobilski termometer kot na tej fotografiji že ob 9.35 kaže štirideset plus, čez dan zlahka preseže tudi 50 stopinj Celzija. Na Hrvaškem so ta teden v notranjosti avtomobila v Zagrebu izmerili celo 74 stopinj Celzija. | Foto: Matic Tomšič Temperatura v na soncu parkiranem avtomobilu lahko med poletnim vročinskim valom takrat, ko avtomobilski termometer kot na tej fotografiji že ob 9.35 kaže štirideset plus, čez dan zlahka preseže tudi 50 stopinj Celzija. Na Hrvaškem so ta teden v notranjosti avtomobila v Zagrebu izmerili celo 74 stopinj Celzija. Foto: Matic Tomšič

Apple, na primer, kot zgornjo mejo temperature, pri kateri njegovi pametni telefoni iPhone še lahko delujejo normalno, navaja 35 stopinj Celzija, pri višjih pa se je zahtevnejšemu brkljanju po telefonu bolje odreči.

Kot so pokazali na Siol.net Avtomoto, se temperatura v zaprtem avtomobilu na soncu zelo hitro povzpne še precej višje:

Avtomoto Vročina v avtih: Učinek tople grede je smrtno nevaren, kako avto učinkovito shladiti? #video

Toplotno obremenitev telefona lahko v vročini zmanjšamo tako, da mu takrat ne nalagamo zahtevnih opravil, kot so iskanje poti z navigacijo GPS, navijanje svetlosti zaslona ali brskanje po družbenih omrežjih, svetujejo proizvajalci. Če se bo telefon pregrel, bo uporabnika na to pogosto opozoril s posebnim obvestilom, počasnejšim delovanjem ali pa celo ponovnim zagonom.

Takole na pregrevanje uporabnika opozori Applov iPhone. | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Takole na pregrevanje uporabnika opozori Applov iPhone. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona
Če telefon kaže prva dva opozorilna znaka pregrevanja, ga lahko razbremenimo tako, da vklopimo način letenja, ki prekine vse aktivne povezave, ali pa ga kar sami ponovno zaženemo ročno.

Telefon, Telefonski klic
Novice Kličejo tudi Slovence: telefonski klic, ki vam lahko močno pokvari dan

Zelo nepriporočljivo je tudi puščanje telefona na soncu

Huawei uporabnike tudi opozarja, naj pametnega telefona nikar ne odlagajo na zelo vroče površine oziroma na površine, kjer bi bil telefon izpostavljen močni sončni svetlobi, saj s tem pospešijo ogrevanje komponent v notranjosti naprave.

Če takole na soncu pozabite pametni telefon, ki je za nameček še obrnjen s pokrovom baterije navzgor, ga lahko trajno poškodujete in skrajšate čas, ki bo pretekel do nakupa novega.  | Foto: Pixabay Če takole na soncu pozabite pametni telefon, ki je za nameček še obrnjen s pokrovom baterije navzgor, ga lahko trajno poškodujete in skrajšate čas, ki bo pretekel do nakupa novega. Foto: Pixabay

Na vročino je še posebej občutljiva baterija, v kateri se lahko zaradi presežene toplotne tolerance začne uparjanje tekočin, kar lahko trajno poškoduje baterijo.

Glavna posledica poškodb je krajša življenjska doba baterije, kar pomeni, da bo z vsakim polnjenjem postopoma zadrževala manj električnega naboja. 

Preberite tudi:

Avtomoto Klima v avtomobilih: to napako stori največ voznikov
hitrost promet avtomobil
Novice V parkiranem avtomobilu v Zagrebu izmerili 74 stopinj Celzija
Fast Share, Android
Novice Na večino telefonov končno prihaja ena najuporabnejših funkcij
Ruter, router, usmerjevalnik
Novice Eden največjih razlogov, zakaj domači Wi-Fi ne "vleče" dobro
Ne spreglejte