Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
27. 3. 2017,
20.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,25

1

Natisni članek

nasvet računalnik

Ponedeljek, 27. 3. 2017, 20.30

6 let, 6 mesecev

Česa ne smete nikoli narediti z računalnikom

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,25

1

Ne smete dopustiti, da se v notranjosti računalnika nabere sloj prahu. Prah je namreč toplotni izolator, prav toplota pa je eden od največjih sovražnikov računalniških komponent. Če mu bo prevroče, lahko računalnik neha delovati.

Najprej beseda ali dve o računalnikih in toploti

Računalniške komponente med delovanjem oddajajo toploto, ki jo je treba odvajati iz računalniškega ohišja. Toplota lahko namreč povzroči počasnejše delovanje računalnika in celo poškoduje komponente.

Del skoraj vsakega namiznega in prenosnega osebnega računalnika je zato tudi prezračevalni sistem, ki ga sestavljajo hladilne reže in ventilatorji.

Shema, kakšno naj bo prezračevanje osebnega računalnika. Modre puščice: hladen zrak noter, rdeče puščice: topel zrak ven. Tale ima hladilne ventilatorje tudi na vrhu in enega na dnu, kar je lastnost nekaterih boljših računalniških ohišij, predvsem tistih, ki so namenjena ljubiteljem videoiger.  | Foto: Shema, kakšno naj bo prezračevanje osebnega računalnika. Modre puščice: hladen zrak noter, rdeče puščice: topel zrak ven. Tale ima hladilne ventilatorje tudi na vrhu in enega na dnu, kar je lastnost nekaterih boljših računalniških ohišij, predvsem tistih, ki so namenjena ljubiteljem videoiger.

Uporabnik mora paziti, da ne prekrije rež ventilatorjev, ki skrbijo za pretok zraka skozi računalniško ohišje. Pri večini namiznih računalnikov je en tak ventilator spredaj pod gumbom za vklop, en pa na zadnji strani. Svoj ventilator ima tudi električni napajalnik, ki je praviloma nameščen na zadnji strani računalnika zgoraj ali spodaj.

Praktično vsako računalniško ohišje, podobno temu na zgornji shemi, ima na levi stranici tudi prezračevalno režo za sesanje hladnejšega zraka v računalnik. Postavljena je natanko nad ventilator, ki hladi procesor računalnika.

Računalnik, požar | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Večina prenosnih računalnikov ima ventilatorje in hladilne reže medtem na spodnji strani, zato jih nikoli ne uporabljamo tako, da bi jih prekrili. Najslabše se počutijo na postelji, malce manj slabo, a še vedno daleč od optimalnega, pa na uporabnikovih kolenih. Razmislite o uporabi namenskega hladilnega stojala, ki to oviro odpravi.

Zakaj računalniki ne marajo prahu

Zato, ker prah, še posebej, če ga je veliko, deluje kot izolator in preprečuje učinkovito odvajanje toplote, ki jo oddajajo računalniške komponente. Obenem se prah zelo rad nabira na hladilnih režah in ovira pretok zraka skozi računalniško ohišje.

Nabiranje prahu na lopaticah hladilnih ventilatorjev lahko začne povzročati tudi (večji) hrup, ker se morajo zaradi dodatne teže za ohranjanje iste temperature kot prej vrteti hitreje. | Foto: Nabiranje prahu na lopaticah hladilnih ventilatorjev lahko začne povzročati tudi (večji) hrup, ker se morajo zaradi dodatne teže za ohranjanje iste temperature kot prej vrteti hitreje.

Kako iz računalniškega ohišja najučinkoviteje odstranimo prah

Na sesanje pozabite, ne le, da noben nastavek za sesalec ni dovolj ozek za natančno odstranjevanje prahu na težko dostopnih delih, sila sesanja je pogosto prešibka za najtrdovratnejši prah.

Obenem lahko sesanje računalniku tudi škodi, saj je mogoče z enim napačnim gibom polomiti priključke na matični plošči ali pa iz komponent izruvati kable.

Najučinkovitejša rešitev je razpihovanje prahu s stisnjenim zrakom. Uporabimo lahko stisnjen zrak v pločevinki, cena ene je manj kot deset evrov, ali pa, če ga imamo na voljo, kompresor.

Manj visokotehnološka, a precej praktična in preprosta rešitev je lahko tudi uporaba ročne črpalke. | Foto: Thinkstock Manj visokotehnološka, a precej praktična in preprosta rešitev je lahko tudi uporaba ročne črpalke. Foto: Thinkstock

Razpihovanja računalniškega prahu se je najbolje lotiti na prostem, da se prah iz računalnika ne preseli na okoliško pohištvo.

Računalnik lahko sicer očistimo tudi v notranjih prostorih kot spodnji možakar, ki si pomaga s plinsko masko:

Ali pa si namesto s kompresorjem pomagamo s puhalnikom za listje:

 | Foto: r/dustypcs Foto: r/dustypcs

Oglejte si še nekaj fotografij zelo umazanih računalnikov. Če je vaš podoben kateremu od njih, je čas za čistilno akcijo.

Našli smo jih r/dustypcs, podforumu zelo priljubljenega spletnega foruma Reddit.

Fotogalerija
1 / 17
Ne spreglejte