Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
25. 9. 2013,
13.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Minecraft zemljevid

Sreda, 25. 9. 2013, 13.57

6 let, 6 mesecev

Zemljevid Velike Britanije – v Minecraftu!

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ordnance Survey, največja britanska kartografska agencija, je v Minecraftu v merilu 1:50 izdelala eno najobširnejših preslikav resničnega sveta.

Na karti so se znašle Anglija, Wales, Škotska in otok Man, izostala pa je Severna irska, ki jo geodeti pri Ordnance Survey (v nadaljevanju OS) namenoma izpuščajo tudi pri kreaciji "resnih" zemljevidov. Teh so najbrž izdelali že dovolj, da so imeli čas za razpostavljanje kar 22 milijard kock, s katerimi so v Minecraftu poustvarili naravni teren in vpliv, ki ga na otočje že dobrega pol milijona let vršijo ti ali oni humanoidi (oziroma z drugimi besedami – ceste, mostove in naselja).

Kompleksnega projekta se je lotil eden od mlajših vajencev OS, ki je v sodelovanju z inovativno vejo podjetja izdelal tridimenzionalni model Velike Britanije in ga v Minecraft prenesel s pomočjo prirejene programske opreme za poseganje v teren, kot sta WorldEditor in WorldPainter. Saj menda niste mislili, da so pri OS vsako kocko na njeno mesto postavili lastnoročno?

Vsak gradnik sveta sicer predstavlja področje, veliko 50 kvadratnih metrov, saj je bilo treba merilo ustrezno prilagoditi maksimalni višini sveta, ki je 256 kock. Gora Ben Nevis je tako visoka približno 128 kock, kar po natančnem preračunavanju enot sicer ni v skladu z resničnimi podatki, a so se pri OS za takšno upodobitev najvišjega britanskega hribčka odločili zato, da bi ohranili privlačnost nekaterih precej nižjih naravnih lepot VB, kot so obalni klifi v okolici Doverja in Bournemoutha.

Mesta so zgrajena iz opečnatih kock, avtoceste iz diamantnih, magistralke so zlate, regionalne ceste pa so asfaltirane kar z bučami. Drevesa so … no, drevesa.

V OS so prepričani, da bi bil Minecraft za britanske šole ogromna didaktična pridobitev, saj bi se otroci hkrati zabavali in učili (čeprav bi bilo najbrž pametno začasno onemogočiti možnost kopanja lukenj, skakanja v lavo in razstreljevanja ovac), morebitno prihodnost pa mu napovedujejo tudi v povezavi z lastnimi digitalnimi rešitvami, zemljevidi OpenData.

Velika Britanija po Minecraftovo je za prenos na voljo tukaj - priporočamo, da na trdem disku rezervirate dovolj prostora, saj razpakiran paketek .zip zasede 3,6 gigabajta.

Ne spreglejte