Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 7. 2013,
15.34

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

igra

Petek, 12. 7. 2013, 15.34

7 let, 12 mesecev

PS4 ali Xbox One – katera konzola ima boljšo grafiko?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
PlayStation 4 naj bi imel po prvih podatkih močnejše strojne specifikacije, tokrat pa se bomo posvetili grafičnima karticama v obeh sistemih.

Vojna med konzolami se je začela in z njo so prišle neizogibne primerjave med Microsoftovim igričarskim monstrumom Xbox One in Sonyjevo konzolo PlayStation 4. Zdi se, da bo imel med letošnjimi zimskimi prazniki Sony po specifikacijah strojno močnejšo konzolo, vendar pa nam od Microsofta še ni uspelo izvleči podrobnejših informacij glede enega pomembnejših aspektov njihove konzole, grafične kartice. Kako globoka je luknja? Sony je bil po tem vprašanju precej bolj pristopen z navdušenci in mediji, medtem pa je Microsoft s svojimi odločitvami pretežno vlival nezaupanje. Še posebej negativno se je za Microsoft iztekla zgodba s protipiratsko zaščito konzole Xbox One, ki bi morala biti zaradi nepridipravov vedno znova povezana s spletom. Vodilni možje so se pritiska igričarske javnosti ustrašili in do neke mere spet zasuli jamo, ki so si jo skopali, vendar je bila škoda storjena, in PlayStation 4 je prevzel suvereno vodstvo v tekmi prednaročil. Xbox ima za tretjino šibkejšo grafično moč Vrnimo se na tematiko, primerjava med obema grafičnima sistemoma je precej zanimiva, Microsoft pa je spet potegnil krajšo, in to za kar 30 odstotkov, kolikor je grafična kartica šibkejša od sorodnika v novem PlayStationu. Grafična kartica v PlayStationu 4 lahko omogoča 1,84 teraflopa moči, medtem ko naj bi tista v Xboxu One omogočala le 1,24 teraflopa, frekvenca delovanja pa je pri obeh karticah okoli 800 megahercev.

Tudi pri senčilnikih je razlika kar opazna, 1152 senčilnih enot v PlayStationu in 768 v Xboxu. Ni kaj, trenutno je videti, da se želi Microsoft v resnici nekoliko odmakniti od povsem igričarske srenje v korist funkcionalnosti sistema vse v enem, ki bo odgovoren tudi za glasbene, filmske in televizijske navdušence v družini.

Kako se bodo odzvali razvijalci? Zanimivo bo videti, kako se bodo odzvali razvijalci. Kar 30-odstotna razlika v grafični moči jih bo namreč postavila na spolzek led. Bodo Xbox uporabili kot najmanjši skupni imenovalec grafičnega razvoja in podobe iger in bo PlayStation tako resda lahko prikazoval več sličic na sekundo, vendar v resnici še zdaleč ne izkoriščal svojih zmogljivosti, ali pa bodo pravi igričarji povečini kupovali PlayStation 4, ki bo lahko prikazoval več poligonov in se odlikoval z bleščečo grafiko?

V preteklosti je že zmagal najšibkejši Zdi se, da se Sonyju nasmiha sreča, kljub temu pa nam zgodovina kaže nekaj drugega. Zmagovalec bitke med konzolami, ki so na trgu na voljo danes, nista ne Microsoft ne Sony, pač pa Nintendo s konzolo Wii, ki je bila med vsemi pravzaprav najšibkejša. Wii je v igričarski svet prinesel zaznavanje gibanja in poenostavljene ter povsem preproste igre, ki so krajšale čas najmlajšim, najstarejšim in tudi tistim vmes, in s tem osvojil potrošnike.

Ne spreglejte