Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
5. 7. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

YouTube

Torek, 5. 7. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Poglejte, kakšen kaos nastane, če stojimo sredi ceste #video

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Če v priljubljeni videoigri Just Cause 3, v kateri prevzamemo vlogo specialca Rica Rodrigueza in raziskujemo odprt svet, stopimo na sredino ceste in ne počnemo ničesar, se sprva mirno sožitje peščev in avtomobilov sprevrže v tragično anarhijo. Oglejte si spodnji videoposnetek.

Do prve smrtne žrtve pride že po nekaj več kot desetih sekundah, prometni nemir se začne po dvajsetih. Prvo streljanje na mimoidoče civiliste in udeležence v prometu se začne pred 30. sekundo. Po 45 sekundah imamo že štiri smrtne žrtve, stanje na cesti postane kaotično. Ničesar krivi Rico je ustreljen po eni minuti. 20 sekund pozneje začnejo avtomobili frčati po zraku. Po minuti in 40 sekund protagonista igre avtomobil naloži na pokrov motorja. Odpeljeta se skupaj, za sabo pa pustita popoln razpad virtualne družbe. 

Zakaj se to zgodi?

Just Cause 3 spada v zvrst tako imenovanih iger sandbox. Izraz v slovenščini pomeni peskovnik. V to zvrst spadajo igre, ki igralca postavijo v odprt svet, v katerem lahko gre kamor koli in počne marsikaj. V večini najbolj priljubljenih predstavnic zvrsti večina dogodkov, ki niso del osrednjega, ni skriptiranih. To pomeni, da interakcija med različnimi elementi okolice večidel ni določena vnaprej. 

Poglejte, kaj se zgodi, če pri miru pustimo igro Grand Theft Auto V:

To je še posebej očitno v igrah, kot sta že omenjeni Just Cause 3 in še posebej Grand Theft Auto, ki velja za najbolj znanega predstavnika iger sandbox. V teh igrah so računalniško vodeni liki – pešci, vozniki, vojaki – naučeni, kako naj se odzovejo na določene situacije. Če slišijo strele, bežijo oziroma začnejo voziti hitro in brezglavo. Pri tem ne uporabljajo razuma, saj so njihovi možgani vendarle samo preprost računalniški algoritem.

Zaradi tega prihaja do kaosa, ki smo ga videli na zgornjem posnetku. Igralci ga sicer pogosto ne doživijo, saj jih večina med igranjem ne postava na istem mestu.  

Ne spreglejte