Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
18. 5. 2017,
19.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

1

Natisni članek

Igra prestolov Netflix The Witcher

Četrtek, 18. 5. 2017, 19.13

6 let, 6 mesecev

Na TV prihaja The Witcher: bo to nova Igra prestolov?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

1

Pri ameriškem ponudniku filmskih in televizijskih vsebin Netflix so sporočili, da bo v njihovi produkciji nastala fantazijska TV-saga po knjižni predlogi The Witcher poljskega pisatelja Andrzeja Sapkowskega. Novica bi bila precej manj odmevna, če ne bi The Witcher v zadnjem desetletju zaslovel kot odlična istoimenska serija videoiger. Tretji del velja celo za eno najboljših iger vseh časov.

Prizor iz videoigre The Witcher III: Wild Hunt | Foto: CD Projekt RED Prizor iz videoigre The Witcher III: Wild Hunt Foto: CD Projekt RED

Poljak Andrzej Sapkowski je eden najbolj uveljavljenih svetovnih piscev visoke fantazije. Njegova saga The Witcher, ki jo je začel v obliki kratkih zgodb pisati sredi 80. let prejšnjega stoletja, pripoveduje zgodbo o lovcih na pošasti z nadčloveškimi sposobnostmi.

Eden od njih je protagonist serije The Witcher, Geralt iz Rivie, ki mu bralec sledi na dogodivščinah po domišljijski deželi, v kateri ob mečih in lokih obstajajo tudi čarovnije.

Geralt iz Rivie, naslovni junak serije The Witcher. | Foto: CD Projekt RED Geralt iz Rivie, naslovni junak serije The Witcher. Foto: CD Projekt RED
Čeprav je bil med evropskimi bralci zelo priljubljen (v slovenščino dela Sapkowskega še vedno niso prevedena), je The Witcher na pot svetovne prepoznavnosti zakorakal šele pred dobrim desetletjem, ko je poljski studio CD Projekt RED unovčil pravice za razvoj videoigre o dogodivščinah Geralta iz Rivie.

Prvi (The Witcher, 2007) in drugi (The Witcher 2: Assassins of Kings, 2011) del videoiger o Witcherju sta bila pri kritikih in igralcih sprejeta zelo dobro.

A prelomen je bil tretji del, Witcher III: Wild Hunt, ki je izšel pred dvema letoma. Tako igralci kot profesionalni kritiki, pri mnogih je prejel popolne ocene, so ga hvalili do neba in mu podelili številne nagrade za igro leta 2015. CD Projekt je prodal tudi več kot deset milijonov izvodov Wild Hunta, kar je zelo dober dosežek.

Zaradi izjemno dodelanega in obsežnega sveta, vrhunskega podajanja zgodbe, življenjske interakcije z drugimi liki in igralne globine tretji Witcher velja celo za eno najboljših videoiger v svoji zelo konkurenčni niši (domišljijsko igranje vlog) vseh časov. | Foto: CD Projekt RED Zaradi izjemno dodelanega in obsežnega sveta, vrhunskega podajanja zgodbe, življenjske interakcije z drugimi liki in igralne globine tretji Witcher velja celo za eno najboljših videoiger v svoji zelo konkurenčni niši (domišljijsko igranje vlog) vseh časov. Foto: CD Projekt RED

Na uspeh videoiger o čarovniškem lovcu na pošasti se je v najnovejši izjavi za javnost naslonil Netflix in napovedal izid TV-serije, v kateri bo imel glavno vlogo Geralt iz Rivie. Kdaj jo bomo lahko gledali, še ni znano, so pa pri Netflixu sporočili, da bo del produkcijske ekipe tudi pisatelj Andrzej Sapkowski.

Največji ljubitelji in poznavalci serije The Witcher v zadnjem dnevu na spletu opozarjajo, da Andrzej Sapkowski (na fotografiji) producentom televizijskega lovca na pošasti z nasveti slogovno morda ne namerava slediti istoimenski seriji videoiger. | Foto: Največji ljubitelji in poznavalci serije The Witcher v zadnjem dnevu na spletu opozarjajo, da Andrzej Sapkowski (na fotografiji) producentom televizijskega lovca na pošasti z nasveti slogovno morda ne namerava slediti istoimenski seriji videoiger.

Šest razlogov, zakaj se veselimo Witcherja na malih zaslonih

1. Dežela, v kateri se odvija pripoved, je čudovita in polna nenavadnih bitij.

Sapkowski se je pri snovanju pokrajine, po kateri se potika Geralt, močno oprl na srednjeveško Evropo, pri izmišljanju pošasti, ki se mu postavijo po robu, pa na slovansko mitologijo.

The Witcher 3, The Witcher | Foto: CD Projekt RED Foto: CD Projekt RED The Witcher 3, The Witcher | Foto: CD Projekt RED Foto: CD Projekt RED The Witcher 3, The Witcher | Foto: CD Projekt RED Foto: CD Projekt RED The Witcher 3, The Witcher | Foto: CD Projekt RED Foto: CD Projekt RED The Witcher 3, The Witcher | Foto: CD Projekt RED Foto: CD Projekt RED

2. Geralt med svojimi pustolovščinami sreča na stotine res zanimivih in edinstvenih likov - plemiče, lovce na glave, nasilneže, politične spletkarje, prostitutke, čarovnice, pijance, tatove.

Odnosi med mnogimi so pogosto precej zapleteni, nemalokrat pa se zgodi, da kdo podobno kot v Igri prestolov potegne krajšo.

The Witcher 3, The Witcher | Foto: CD Projekt RED Foto: CD Projekt RED The Witcher 3, The Witcher | Foto: CD Projekt RED Foto: CD Projekt RED The Witcher 3, The Witcher | Foto: CD Projekt RED Foto: CD Projekt RED The Witcher 3, The Witcher | Foto: CD Projekt RED Foto: CD Projekt RED

3. Pri produkciji televizijske serije The Witcher bo sodeloval za oskarja za posebne učinke nominirani studio Platige Image. Spodnji napovednik za tretjega Witcherja je njihovo delo:

4. Netflixu pri ustvarjanju fantazijskih vsebin ne spodleti pogosto.

Stranger Things ( na sliki), Luke Cage, Daredevil, če jih naštejemo nekaj, so tako pri kritikih kot gledalcih prejeli zelo dobre ocene. | Foto: Matic Tomšič Stranger Things ( na sliki), Luke Cage, Daredevil, če jih naštejemo nekaj, so tako pri kritikih kot gledalcih prejeli zelo dobre ocene. Foto: Matic Tomšič

5. Novi igrani Witcher praktično ne more biti tako slab kot stari.

Na Poljskem so v letih 2001 in 2002 že posneli televizijski film in miniserijo o dogodivščinah Geralta iz Rivie, ki sta dobila precej porazne ocene. Oglejte si napovednik za film:

6. Belolasi Geralt iz Rivie je eden najbolj "kul" sodobnih likov iz videoiger.

Geralt iz Rivie, lovec na pošasti z nadčloveškimi sposobnostmi in naslovni junak serije The Witcher. Po izboru videoigram posvečenega spletnega portala Glixel, hčerinskega medija znane revije Rolling Stone, je Geralt eden od desetih najbolj "kul" likov iz videoiger, ki so do zdaj izšle v 21. stoletju.  | Foto: CD Projekt RED Geralt iz Rivie, lovec na pošasti z nadčloveškimi sposobnostmi in naslovni junak serije The Witcher. Po izboru videoigram posvečenega spletnega portala Glixel, hčerinskega medija znane revije Rolling Stone, je Geralt eden od desetih najbolj "kul" likov iz videoiger, ki so do zdaj izšle v 21. stoletju. Foto: CD Projekt RED

The Witcher | Foto: CD Projekt RED Foto: CD Projekt RED

The Witcher 3, The Witcher | Foto: CD Projekt RED Foto: CD Projekt RED

Ne spreglejte