Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
15. 9. 2014,
12.25

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 15. 9. 2014, 12.25

7 let, 12 mesecev

Microsoftove milijarde za Minecraftove digitalne kocke

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pri Microsoftu menijo, da lahko nov pospešek mobilni platformi Windows Phone zagotovi igra Minecraft. Njenega razvijalca Mojang želijo namreč odkupiti za skoraj dve milijardi evrov.

Švedski programer Markus Persson - Notch, ki je leta 2009 ustanovil podjetje Mojang in samostojno razvil igro Minecraft, je zadel na loteriji. Microsoft mu za rešitev mobilne platforme Windows Phone, ki že nekaj let žalostno stopiclja za velikanoma Android in iOS, namreč ponuja kar 2,5 milijarde dolarjev oziroma 1,9 milijarde evrov. Pogoj? Prodaja podjetja in seveda licenčnih pravic do Minecrafta, igre, ki ga je izstrelila med superzvezdnike industrije.

Windows Phone premajhen za Minecraft? Minecraft je že lep čas na voljo tako za Android kot iOS, prodajna uspešnica je postal na obeh platformah. Lonček želi zdaj pristaviti tudi Microsoft. Markus Persson je pred časom sicer izjavil, da je ekosistem Windows Phone preprosto "premajhen, da bi si zaslužil Minecraft", a najbrž je mnenje medtem že spremenil. Reuters namreč poroča, da naj bi bila Mojang in Microsoft glede milijardnega prevzema že dogovorjena, posel pa naj bi bil sklenjen še danes.

Kaj je Minecraft in zakaj se Microsoftu zaradi igre cedijo sline? Digitalni peskovnik je besedna zveza, ki najbolje opiše Minecraft. Igralec lahko v na videz brezmejnem svetu, sestavljenem iz neskončnega števila kock, ki predstavljajo različne materiale (zemlja, kamen, pesek, les, električno vezje), počne domala vse – rudari in išče diamante, ustvari kmetijo, pobija pošasti, postavi železnico, zgradi rimski Kolosej, celotno ozemlje Srednjega sveta iz Gospodarja prstanov ali celo sestavi delujoč računalnik.

Minecraft je tretja najbolje prodajana igra vseh časov – s 54 milijoni izvodov na vseh platformah zaostaja le za Wii Sports za Nintendovo konzolo Wii in legendarnim Tetrisom.

Kmalu po izidu prve preizkusne različice (alfa) je Minecraft postal tudi kulturni fenomen. Posnetki igranja in megaprojektov so v zadnjih letih dobesedno preplavili YouTube, Minecraftove pošasti, kot je creeper, so postale igričarske ikone, Mojang pa od leta 2010 organizira tudi MineCon, konvencijo, namenjeno izključno Minecraftu. Lani jo je obiskalo več kot sedem tisoč navdušencev nad igro.

Ne spreglejte