Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
5. 8. 2017,
4.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

Natisni članek

digizgodbe Gandhi

Sobota, 5. 8. 2017, 4.02

6 let, 6 mesecev

Gandi: Kako je simbol miru postal največji vojni hujskač na svetu

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

Indijski politik, aktivist in mirovnik Mahatma Gandi velja morda za največjega nasprotnika nasilnega reševanja sporov vseh časov. To pa ne drži v svetu računalniških iger, kjer Gandi "uživa" status še posebej krvoločnega diktatorja. Krivdo za to nosi priljubljena serija računalniških iger Civilization. 

Mahatma Gandi je igral pomembno vlogo pri osamosvajanju kolonialne Indije od Velike Britanije, zaradi zagovarjanja nenasilnih protestov kot sredstva revolucije pa že desetletja po vsem svetu velja za simbol miru.  | Foto: Reuters Mahatma Gandi je igral pomembno vlogo pri osamosvajanju kolonialne Indije od Velike Britanije, zaradi zagovarjanja nenasilnih protestov kot sredstva revolucije pa že desetletja po vsem svetu velja za simbol miru. Foto: Reuters

V seriji računalniških iger Civilization (Civilizacija) si igralec izbere eno od več antičnih civilizacij, najsi bodo to Grki, Egipčani, Kitajci ali Indijci, in jih skozi več zgodovinskih obdobij popelje do končne zmage, ta je lahko vojaška, gospodarska ali kulturna, pri čemer mora premagati voditelje drugih civilizacij. 

Eden od voditeljev drugih civilizacij, natančneje Indije, sčasoma postane Mahatma Gandi. Marsikateri igralec starejših različic igre Civilization je ugotovil, da je Gandi vedno tisti, ki proti drugim civilizacijam prvi uporabi jedrsko orožje in vsa sredstva usmeri v izboljševanje svoje vojske. 

Kako je v večini primerov potekalo pogajanje z Gandijem: "Tudi prav, potem pa bomo našo vojsko mobilizirali za vojno! Plačal boš za svoj idiotski ponos!"  |  Foto: YouTube | Foto: Kako je v večini primerov potekalo pogajanje z Gandijem: "Tudi prav, potem pa bomo našo vojsko mobilizirali za vojno! Plačal boš za svoj idiotski ponos!" | Foto: YouTube

Tega ni povzročila zgodovinska nenatančnost razvijalcev iger Civilization, temveč hrošč v programski kodi, ki so ga razvijalci spregledali. 

V prvih različicah igre Civilization so imeli voditelji in voditeljice vseh civilizacij vnaprej določene osebnostne lastnosti, izražene so bile v številskih vrednostih. Ena od lastnosti je bila agresivnost. Veliki pacifist Gandi je imel agresivnost privzeto nastavljeno na najnižjo možno vrednost, 1. 

A civilizacija je lahko med potovanjem po zgodovinskih obdobjih kot obliko vladavine sprejela demokracijo, kar je vojno hujskaštvo civilizacije in njenega voditelja zmanjšalo za 2 točki. Hrošč v programski kodi iger Civilization je zato povzročil, da se je Gandijeva agresivnost zavrtela nazaj mimo ničle in pristala pri 255 točkah, kar je bila teoretično najvišja možna vrednost.

Gandi je tako postal tiran s petidvajsetkratnikom najvišjih agresivnosti voditeljev drugih civilizacij, ki v večini primerov niso presegli vrednosti 10. 

Še en primer neuspešnih diplomatskih pogovorov z Gandijem iz novejše igre Civilization: "Ah, kralj, (ime igralca), s tvojim snobovskim ljudstvom bo kmalu konec. Naša mogočna vojska bo uničila tvoje sanje o zmagi!" | Foto: YouTube Še en primer neuspešnih diplomatskih pogovorov z Gandijem iz novejše igre Civilization: "Ah, kralj, (ime igralca), s tvojim snobovskim ljudstvom bo kmalu konec. Naša mogočna vojska bo uničila tvoje sanje o zmagi!" Foto: YouTube

Hrošč je bil v kasnejših različicah iger Civilization odpravljen, a vojni hujskač Gandi je igralce zabaval tako zelo, da so razvijalci serije Civilization ohranili del njegove krvoločnosti. Jedrsko orožje je namreč uporabil takoj, ko je postalo na voljo tudi igralcu, oziroma prvi med vsemi voditelji civilizacij, ki jih je upravljal računalnik. 

Ne spreglejte