Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
10. 7. 2013,
11.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 10. 7. 2013, 11.00

8 let

Foto in video: Grand Theft Auto V: pokukajte v čudovit, z nasiljem prežet Los Santos

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Število ogledov zadnjega napovednika petega GTA je v manj kot 24 urah po objavi na Youtubu doseglo skoraj 5 milijonov, kar dobro ponazarja evforijo, ki spremlja eno najbolj pričakovanih iger ta hip.

Izid vsakega večjega poglavja v seriji Grand Theft Auto je praznik – zagotovo bo naše mnenje delil sleherni igralec, ki si bo 17. septembra letos prilastil škatlico z igro in digitalni medij zabrisal v eno izmed obeh igralnih platform, ki jima je založnik Rockstar dodelil prednost – Playstation 3 in Xbox 360.

Kot je v navadi, bomo morali zapriseženi uporabniki osebnih računalnikov na predelano različico počakati še vsaj nekaj mesecev dlje (do uradne najave še ni prišlo, a dvomimo, da si Rockstar zaradi ugleda lahko privošči spregledati eno največjih tržnih niš), nič pa še ni znanega o morebitni selitvi franšize na osrednji konzoli nove generacije, PS4 in Xbox One.

Los Santos 2.0 Tokratni napovednik sicer prvič ni samo kolaž cinematičnih izsekov, temveč igralcu pokaže, kako točno bo videti Grand Theft Auto 5, ko bo sam poprijel za igralni plošček oziroma tipkovnico (in miško).

Vračamo se v fiktivno ameriško zvezno državo San Andreas, ki smo jo dodobra spoznali že v istoimenskem delu serije GTA iz leta 2004. Rockstar je tokrat sicer odrezal dobršen del mape, saj bomo v petici kaos povzročali le v enem velemestu, Los Santosu, ki je gtajevski ustreznik Los Angelesa, in obdajajočem obširnem podeželju. Se San Fierro (Francisco) in Las Venturas (Vegas) morda vrneta v DLC-ju?

Pravega razloga za tarnanje sicer ne bo, saj je okoliš v GTA-ju V večji kot kombinirani zemljevidi GTA-ja IV in San Andreas ter Red Dead Redemption, še ene Rockstarjeve igre. Plaže, divjina, gore, vinogradi, moderna metropola, getovska ulica Grove, umirjeno predmestje, vojaška baza in celo podrobno podvodno življenje bodo tvorili organski ekosistem, ki bo po zaslugi predelanega (upamo tudi, da tokrat bolje optimiziranega) grafičnega pogona RAGE in skupka fizikalnih ukazov Euphoria v gibanju videti fantastično.

Zlepa ali zgrda Osrednjo rdečo nit bomo prvič v zgodovini franšize GTA-ja stkali iz perspektive treh protagonistov (ali antagonistov), med katerimi bo mogoče prosto preklapljati v vsakem trenutku, s čimer bo igra sploh med misijami dobila dodatno dimenzijo, saj se bodo liki medsebojno dopolnjevali, kar je dobro vidno v demonstraciji v zgornjem videu – nekdanji bančni ropar in razmeroma neuspešen družinski človek Michael se zavihti v poslovno poslopje in se z nasprotniki spopade neposredno, zviti izterjevalec Franklin mu nudi ostrostrelsko podporo z druge stolpnice, nevrotični kriminalec Trevor pa poskrbi za pobeg s helikopterjem.

Vsak član neobičajne triperesne deteljice se bo med nalogami sicer spopadal z lastnimi življenjskimi preprekami, ki jih bo lahko v vsakem trenutku doživel tudi igralec. Početje sicer ne bo omejeno le na streljanje (skrb vzbujajoče) "lutkastih" trum sovražnikov in vožnjo stotine avtomobilov, za katere razvijalec obljublja, da se kot v IV-ju ne bodo več zibali kot plovila, temveč se bodo ceste držali precej bolj – Rockstar je namreč upošteval kritike igralcev in ponovno implementiral aktivnosti, ki so manjkale štirici. Igrali bomo tenis in golf, se lovili s štirikolesniki in motornimi čolni, dvigovali uteži, jadrali s padalom in se potapljali, vračajo pa se tudi letala. Los Santos, ponovno se srečava čez dobra dva meseca!

Ne spreglejte