Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 4. 2018,
9.00

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

DIGGIT konferenca TSmedia digitalna komunikacija Marketing magazin

Ponedeljek, 23. 4. 2018, 9.00

5 let, 11 mesecev

07. DIGGIT

Na letošnjem DIGGIT-u tudi o blockchain tehnologiji in kriptovalutah

Oglasno sporočilo

Kljub temu, da tudi v Sloveniji obstajajo podjetja, ki se že več kot deset let uspešno ukvarjajo z razvojem blockchain tehnologije, slednja za večino velja za dokaj novo in nepoznano oziroma preveč abstraktno in s tem nesprejemljivo. Veriga podatkovnih blokov, ki velja za temelj digitalnih valut, pa lahko, ob pravi implementaciji, pomeni pravo revolucijo na katerem koli področju delovanja in življenja.

Vasja Veber | Foto: Vasja Veber

12. junija se bodo na DIGGIT-u predstavili štirje projekti, ki temeljijo na tehnologiji veriženja podatkovnih blokov, takšni, ki majejo temelje glasbene in video industrije, zavarovalništva in avtomobilske industrije. Viberate, ki razvija platformo za povezovanje glasbenikov in organizatorjev dogodkov, je v zadnjem kvartalu preteklega leta v rekordnih 4 minutah in 42 sekundah zaključil zbiranje sredstev v kriptovalutah in tako v celoti dosegel svoj zastavljeni cilj.

V prvi ponudbi kripto kovancev (ICO) je Viberate prodal vseh 120 milijonov vibe kovancev v vrednosti več kot 10 milijonov dolarjev. Z zbranimi sredstvi Viberate širi in nadgrajuje platformo, s čimer deluje kot celovito spletno mesto za industrijo žive glasbe. »Spreminjamo panogo, ki se konkretno ni spremenila že desetletja. Na področju B2B, torej organiziranja dogodkov in najemanja ter trženja glasbenikov, večjega napredka ni bilo že zelo dolgo in tu stopimo v ospredje mi,« je poslanstvo Viberata za MM pojasnil Vasja Veber.

Miroslav Zarić | Foto: Miroslav Zarić Miroslav Zarić je pred nekaj leti začel delati s tehnologijo obogatene resničnosti (AR), ki ga je pripeljala do zamisli o povezavi AR s televizijo. Rodila se je ideja o platformi in aplikaciji, ki gledalcu s pomočjo skeniranja videoposnetkov ponudi dodatne informacije. S sodelavci in prijatelji je soustanovil Beyond Seen Screen, storitev, ki omogoča uporabo pametnega telefona ali tabličnega računalnika za skeniranje katere koli video vsebine, na katerem koli zaslonu ter preprosto in hitro pridobivanje informacij o tej vsebini.

»Predstavljajte si, da na katerem koli zaslonu gledate film, ki temelji na resnični zgodbi, in vas o njem zanimajo podrobnosti. Ali, da gledate glasbeni video in želite vedeti, če je glasbenik na turneji in kje kupiti vstopnice za njegov koncert. Morda radi gledate kuharske oddaje, pa bi želeli pridobiti recept. V vseh teh situacijah si lahko pomagate z Beyond Seen Screen,« pravi Zarić in dodaja, da bodo javno zbiranje sredstev izpeljali v tretjem kvartalu letošnjega leta.

 

Tomaž Volk | Foto: Tomaž Volk Tomaž Volk, soustanovitelj zagonskega podjetja InsurePal, pravi, da njihov projekt temelji na blockchain tehnologiji, hkrati pa v sam postopek sklepanja zavarovanja uvaja družbeni dokaz. »S tem želimo zagotoviti nižjo ceno zavarovanj za dobre in skrbne zavarovance, ki svoja zavarovanja zdaj bistveno preplačujejo,« meni Volk. Družbeni dokaz pomeni jamstvo s porokom, ki ga overijo s pametno pogodbo in ga dajo v last posamezniku in ne zavarovalnici, kot je običajno. Z različnimi zavarovalniškimi produkti, ki bodo temeljili na družbenem dokazu, ciljajo globalno in nagovarjajo mlade ter tiste, ki so jim nove tehnologije blizu. Sicer pa je ekipa januarja letos izvedla javno prodajo svoje digitalne valute. Cilj, 18 milijonov dolarjev oziroma 14,7 milijona evrov v kriptovaluti ethereum, so dosegli v eni minuti in 20 sekundah. Področje zavarovalništva pa je tudi del projekta Motogram, ki javno prodajo svojih kripto žetonov načrtuje konec letošnjega poletja oziroma v začetku jeseni.

Andrej Kline | Foto: Andrej Kline »Motogram pravzaprav posega v celoten ekosistem avtomobilske industrije. S pomočjo decentralizirane blockchain tehnologije hrani digitalne dokaze o vrednosti vozila. Ti se v verigo podatkovnih blokov vpisujejo s pomočjo preizkušene in patentirane tehnologije – Avto Skenerja©, in s pomočjo mobilne aplikacije, ki bo dostopna vsakemu posamezniku,« pravi soustanovitelj Andrej Kline. Motogram prinaša tako imenovani materialni dokaz zgodovine in s tem dejanskega stanja avtomobila. Vsako skeniranje avta, s skenirnim tunelom ali aplikacijo, tvori sekvenco zapisov, ki se oblikuje v digitalni »prstni odtis« vozila. Slednji obsega njegovo celotno življenjsko pot; od proizvajalca, preko transporterjev, do prodajalne in lastnika vozila, pa tudi skozi redno servisiranje, morebitna popravila škod in preprodaje vozila drugim lastnikom. Na ta način združuje globalno mrežo lastnikov avtomobilov in celotno avtomobilsko industrijo, pravzaprav celoten ekosistem avtomobilske industrije.

 

07. Diggit bo 12. junija 2018 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

>> Prijavite se zdaj

Spremljajte Diggit na www.diggit.si in na družabnih omrežjih Facebook, Instagram, Twitter, YouTube in Linkedin.

 

Ne spreglejte