Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Torek,
6. 6. 2017,
19.19

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13

4

Natisni članek

GoOpti Simon Belak DIGGIT Marko Javornik Peter Mesarec Simon Struna

Torek, 6. 6. 2017, 19.19

6 let, 7 mesecev

6. konferenca digitalnih komunikacij Diggit

Kdaj se bodo Slovenci ločili od svojih avtomobilov

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13

4

Diggit 2017. | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Posedovanje dobrin postaja preteklost. Prihodnost se kaže kot storitev, je prepričan Marko Javornik iz Comtrade Digital Services. Čeprav so številne platforme za prevoze znotraj mesta  v svetu že uveljavljene, v Slovenijo še niso vstopile. "Tudi sami bomo morali spremeniti vedenjske vzorce," je na konferenci o digitalnih komunikacijah Diggit dejal Javornik.

GoOpti je v nekaj letih iz majhnega podjetja prerasel v spletno tehnološko platformo, ki na inovativen način združuje potnike in jim zagotavlja zanesljiv ter poceni prevoz. Na poti so se skozi leta srečevali z različnimi vprašanji, ki so pomembna za to, da dolgoročno podjetje postane uspešno, je na Diggitu poudaril Simon Belak iz GoOptija.

"Treba je najti odgovore na vprašanji, kam bi radi šli, kje bomo dobili stranke. Ko imamo odgovor na ti dve vprašanji, je treba spoznati stranke. Sami smo veliko razmišljali, kdaj bomo na primer omogočili platformo v novi državi, v katerem letnem času. Treba je razumeti, kakšna so tveganja, ne samo čakati, kako priti do dobička," je dejal Belak.

Lastništvo avta? "Morali bomo spremeniti vedenjske vzorce."

Diggit 2017. | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Če GoOpti s skupinskimi prevozi na trgu rešuje težavo, kako priti na letališče, pa v Sloveniji še vedno nimamo posebej za to razvite platforme za prevoze po mestu.

Poslovne prostore, programsko opremo in telefone smo že začeli najemati. Kdaj pa bodo na vrsto prišli avtomobili? Ob koncu lanskega leta je bilo v Sloveniji registriranih skoraj milijon in pol vozil.

"Uspeh je pogojen s tem, da bo v Sloveniji na voljo več svetovnih platform na tem področju, ob tem pa bomo morali tudi sami spremeni vedenjske vzorce," odgovarja Marko Javornik, vodja oddelka Mobility & Travel pri Comtrade Digital Services.

Tudi sam doma še ni pomislil, da bi prodal avto, v tujini pa se skoraj vedno odloči za uporabo katere od platform, kot je Uber. Ta je ob koncu lanskega leta napovedal, da bo v bližnji prihodnosti med države, kjer deluje, vključil tudi Slovenijo.

Fotogalerija
1 / 24

Kako se bo spreminjalo digitalno oglaševanje?

Diggit 2017. | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Običajno oglaševanje ne prinaša več optimalnega izkupička. "Televizija, kakršno poznamo (da se vsa družina zbere ob 20. uri), se je spremenila. Sami odločamo, kdaj bomo gledali, kaj bomo gledali. Postali smo gospodarji časa in izbire. Koncept se spreminja s pojavom interneta," je prepričan Simon Struna, specialist za programatični ekosistem pri iPROM.

Po njegovem mnenju je treba uporabiti vse podatke, ki jih dobimo na različnih platformah. "Pomagajo nam, da naredimo prave odločitve," pravi Struna.

Primer ustvarjanja ekosistema: ponudba oglaševalcem, da na primer pri tiskanem mediju oglašujejo v časopisu in obenem tudi na njihovih spletnih straneh.

Vsi enaki, vsi enakopravni ni slogan, ki bi ga 'piksli' nosili na majicah

Diggit 2017. | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Za uspešno spletno stran in njeno delovanje obstajajo številne formule. Na zaslonu vidimo pike, ki jih sestavimo v sliko.

Slikovna pika, piksel, ang. pixel, je najmanjša enota slike, ki se jo lahko prebere ali nariše. Na zaslonu je omejena z obliko in velikostjo. Predstavlja tudi mersko enoto, s katero izražamo ločljivost prikazane slike, iz katere je mogoče izpeljati tudi njeno fizično velikost

"Vsaka slikovna pika, postavljena kamorkoli, je velika 1 x 1 piko. Kar pa ne pomeni, da je druga enaka drugi. Vsi enaki, vsi enakopravni ni slogan, ki bi ga piksli nosili na majicah. Zato moramo razumeti, kateri izmed njih so neposredno povezani s cilji in metrikami vašega podjetja, da lahko izberemo prave in jih optimiziramo," je v svojem predavanju na Diggitu dejal Peter Mesarec iz podjetja Red Orbit.

Ne spreglejte