Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sreda,
24. 5. 2017,
11.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Iconomi DIGGIT Meta Vrhnjak Tim Mitja Žagar kriptovalute

Sreda, 24. 5. 2017, 11.04

6 let, 6 mesecev

Kako je uspel Iconomi

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Iconomi | Foto Iconomi

Foto: Iconomi

Projekt platforme Iconomi je ob koncu lanskega leta zbral 9,5 milijona evrov zagonskega kapitala. Slovenska ideja je prva platforma za upravljanje skladov v decentralizirani ekonomiji.

Nove dimenzije decentralizirane ekonomije bo na letošnji konferenci DIGGIT predstavila Meta Vrhnjak, ki pri Iconomiju skrbi za posebne projekte.

Iconomi je lani postal najuspešnejši projekt množičnega financiranje v Sloveniji. Pred tem je bil najuspešnejši slovenski projekt pametno kolo FlyKly Nika Klanška, ki je pred tremi leti na Kickstarterju zbral 700 tisoč dolarjev.

Sredstva so zbirali v kriptovalutah (bitcoin, ether in lisk), mogoča pa so bila tudi denarna nakazila.

V nasprotju z večino startupov pri Iconomiju sredstev niso iskali prek uveljavljenih kanalov, kot je Kickstarter, ampak prek svoje spletne strani.

Kaj je decentralizirana ekonomija?

Decentralizirana ekonomija temelji na tehnologiji verige podatkovnih blokov (angleško blockchain) in je v izjemnem porastu. Gre za neke vrste sledenje podatkom od začetka do konca, ki naročnikom zagotavlja, da ti niso ponarejeni. Zanje se vse bolj ogrevajo banke, borze, državne administracije, politične stranke …

Kje so dobili idejo?

Vse kaže, da so virtualne valute in bitcoin kot njihov najbolj prepoznaven predstavnik prvi korak k decentralizaciji finančnih storitev in celotnega gospodarstva.  | Foto: Reuters Vse kaže, da so virtualne valute in bitcoin kot njihov najbolj prepoznaven predstavnik prvi korak k decentralizaciji finančnih storitev in celotnega gospodarstva. Foto: Reuters Idejo za Iconomi je ekipa dobila po projektu Cashila, pri katerem so se prvič srečali s kriptovalutami. Ta deluje kot spletna banka, prek katere lahko lastniki bitnih kovancev hitro in preprosto poravnajo svoje račune tretjim osebam. Plačnik plača v bitcoinih, prejemnik pa dobi denar v evrih.

Iconomi je platforma, kjer je mogoče ustvarjati različne kriptosklade.

"Ugotovili smo, da več ljudi vlaga v kriptosvet, kot pa unovčuje žetone, kot je recimo bitcon. Prepričani smo, da je prihodnost v decentraliziranem svetu. To je odgovor na trenutno gospodarstvo, ki ni v najboljši kondiciji in ne daje pravih odgovorov," o tem, zakaj so začeli razvijati Iconomi, pravi Žagar.

Vlaganje v kriptosklade ni zahtevnejše od vlaganja v tradicionalne sklade oz. vrednostne papirje ali delnice.


Oglasno sporočilo:

Udeležite se največjega digitalnega izobraževanja v Sloveniji: Preverite program letošnjega digitalnega dogodka. Z nami bodo Steven Van Belleghem, Matevž Klanjšek (Celtra), Simon Belak (Go-Opti), Marko Javornik (Comtrade Digital Services), Ana Mirković (Digital Communications Institute), Tim Cain (Digital First Media) in še mnogi drugi. Prijavite se in investirajte v svoje digitalno znanje. Pridružite se nam 6. junija v Ljubljani.

Ne spreglejte