TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 9. 2010,
20.57

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 9. 2010, 20.57

6 let, 7 mesecev

Colin Firth: Zaznamovan z Jane Austen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zaslovel je z vlogo v seriji Prevzetnost in pristranost, kot gejevski profesor v filmu A Single Man pa si je prislužil nominacijo za oskarja. Njegove filme preverite tudi v videoteki na SiOL TV!

V videoteki na SiOL TV si oglejte komično dramo Krhke vrednote! Igralec, ki bo 10. septembra dopolnil 50 let, je zaslovel leta 1995 z vlogo gospoda Darcyja v BBC-jevi ekranizaciji romana Jane Austen Prevzetnost in Pristranost. Izgledalo je, da ga bo več kot uspešna serija zaznamovala za vedno, saj je vlogo gospoda Darcyja pravzaprav ponovil tudi v uspešnici Dnevnik Bridget Jones (Bridget Jones's Diary, 2001), ki ga je proslavila tudi v Združenih državah Amerike, a Colinu je kljub temu uspelo nadaljevati uspešno kariero, polno raznolikih likov in letos celo prejeti nominacijo za oskarja. Velik vtis je namreč pustil v filmu Toma Forda A Single Man (2009), v katerem je zaigral samomorilsko razpoloženega gejevskega profesorja, ki žaluje za ljubimčevo smrtjo. Čeprav je oskar ostal "le" pri nominaciji, pa je Firth prevzel nagrado bafta za najboljšo moško vlogo.

Jane Austen mu je usojena Svojo kariero je Colin začel na odru, pred Dnevnikom Bridget Jones pa se je pojavil tudi v Angleškem pacientu (The English Patient, 1996) in Zaljubljenem Shakespearu (Shakespeare in Love, 1998). Romantična komedija Hope Springs (2003) s Heather Graham ni vzbudila veliko zanimanja, medtem ko smo ga lahko v komični drami Kar si dekle želi (What a Girl Wants, 2003) v vlogi očeta Amande Bynes lahko videli tudi v slovenskih kinih. Tudi njegov lik v tem filmu je bil povezan z Jane Austen, čeprav le z imenom - Henry Dashwood je namreč tudi lik v romanu Razsodnost in rahločutnost.

Istega leta (2003) je ob Scarlett Johansson upodobil slikarja Jana Vermeerja v Dekletu z bisernim uhanom (Girl With a Pearl Earring) in nastopil v uspešnem romantičnem filmu Pravzaprav ljubezen (Love, Actually).

Igralec, pevec, pisatelj, človekoljub Leta 2004 je sledilo nadaljevanje Dnevnika Bridget Jones, Bridget Jones na robu razuma (Bridget Jones: The Edge of Reason), leta 2007 pa se je preizkusil v akcijski vlogi in ob Benu Kingsleyju ter indijski lepotici Aishwaryi Rai zaigral v zgodovinskem akcionerju Poslednja legija (The Last Legion). Colin zna tudi peti, svoj glas pa je med drugim pokazal v uspešnem muzikalu Mamma Mia! (2008). Ob Jessici Biel je nastopil v osvežujoči komični drami Krhke vrednote (Easy Virtue), si v prej omenjenem filmu A Single Man prislužil nominacijo za oskarja, letos pa ga v kinih pričakujemo z dramo Main Street z Orlandom Bloomom in zgodovinskim filmom The King's Speech, v katerem bo zaigral britanskega kralja Jurija VI.

Firth je tudi avtor kratkih zgodb, ki jih je izdal v zbirki in dobiček namenil dobrodelni organizaciji, ki pomaga avtističnim otrokom. Poleg tega je dolgoletni borec pa pravice staroselcev in se aktivno zavzema za pravično trgovino.

Oče treh sinov Colin je oče treh sinov, prvi pa se mu je rodil v razmerju z igralko Meg Tilly leta 1990. Igralca sta se kasneje razšla, Firth pa je kasneje prijateljeval s soigralko iz serije Prevzetnost in pristranost Jennifer Ehle (v seriji je upodobila prav njegovo ljubezen Elizabeth). Leta 1997 se je poročil z italijansko filmsko producentko in režiserko Livio Giuggioli, s katero sta leta 2001 postala starša Luce, leta 2003 pa še Mattea.

V videoteki na SiOL TV si oglejte Colinove filme: - Poslednja legija, - Pravzaprav ljubezen, - Krhke vrednote.

Ne spreglejte