TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2008,
12.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 2. 2008, 12.54

8 let

Cizljeva: Podaljšati mandat odbora za podnebne spremembe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Začasni odbor Evropskega parlamenta za podnebne spremembe, katerega članica je tudi Romana Jordan Cizelj, bo zaprosil za podaljšanje svojega enoletnega mandata za nadaljnjih devet mesecev.

Tako bi z delom končal februarja prihodnje leto, je danes na novinarski konferenci povedala Jordan Cizljeva.

"Upam, da bomo uspeli mandat našega odbora podaljšati, tako da bomo imeli dovolj časa, da bomo resnično našli tiste usmeritve, ki bodo potem sprejemljive in uresničljive v ostalih odborih," je na konferenci v Ljubljani povedala poslanka.

Evropski parlament je sestavo omenjenega začasnega odbora potrdil maja lani, njegova glavna naloga pa je po besedah Cizljeve uskladiti stališča parlamenta z različnih področij, ki se dotikajo ukrepov na področju podnebnih sprememb.

Hkrati se odbor odziva na aktualne dogodke. Tako so med drugim pripravili tudi resolucijo, ki predstavlja dosežke decembrske konference o podnebnih spremembah na Baliju in jo je v četrtek potrdil tudi Evropski parlament.

V zvezi s tem je Cizljeva kot ključno izpostavila kontinuiteto, torej da med naslednjim mednarodnim sporazumom in koncem veljavnosti Kjotskega protokola ni nobenega časovnega razmika. "Tega časovnega razmika ne sme biti in prav zaradi tega smo dejali, da mora biti dogovor dosežen do leta 2009," je povedala.

Kot drugi pomemben vsebinski poudarek je navedla zavezo držav v razvoju, da sprejmejo svoj del obveznosti pri znižanju izpustov toplogrednih plinov.

Slednje je po besedah Cizljeve zahtevalo precej truda in pogajanj na različnih ravneh. V tem okviru je odbor za podnebne spremembe pred konferenco na Baliju obiskal Kitajsko in se tam srečal s tamkajšnjimi političnimi predstavniki s področja podnebnih sprememb. Tako je na ta način po eni strani vršil neke vrste pritisk, po drugi strani pa ugotavljal, kaj je za Kitajsko kot eno največjih onesnaževalk sploh pomembno.

Predstavniki odbora za podnebne spremembe se bodo letos odpravili še na tri podobne obiske. Že prihodnji teden v Indijo in Bangladeš, kasneje pa še v ZDA in Rusijo.

Nove vsebinske razprave s strokovnjaki Odbor ima sicer v načrtu še nove vsebinske razprave s strokovnjaki, pripravlja tudi že prvi del glavnega poročila odbora, ki bo spregovoril o tem, kako parlament vidi posledice izpustov toplogrednih plinov. "Drugi del poročila pa bo precej bolj konkreten. V njem bomo namreč predstavili svoj pogled na to, kje je možno najti rešitve," je poudarila Cizljeva.

V omenjeni resoluciji je obenem zapisan tudi predlog, naj Evropski parlament organizira razprave s parlamenti tretjih držav, v okviru katerih bi bilo govora o tem, kaj je možno sprejeti na mednarodni ravni.

Pred odborom pa je tudi obravnava podnebno-energetskega paketa, ki ga je nedavno predstavila Evropska komisija in ga je Cizljeva označila za zelo ambicioznega, je še dejala poslanka.

Jordan Cizljeva je ob vsem tem pokroviteljica okoljske akcije s slovenskimi šolami z naslovom Ohranimo Slovenijo, pomagajmo Afriki, ki jo želi na primeru dobre prakse v Osnovni šoli Šentilj v Slovenskih goricah pod vodstvom ravnateljice Jelke Weldt razširiti na vse slovenske šole.

Ne spreglejte