TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2008,
10.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 1. 2. 2008, 10.21

8 let

Britanski poslanec v EP pred izključitvijo iz EPP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Britanski poslanec v Evropskem parlamentu Daniel Hannan je pred izključitvijo iz skupine Evropske ljudske stranke (EPP).

Pred izključitvijo je zaradi obtožb, da je dejanja predsednika parlamenta, Nemca Hansa-Gerta Pötteringa, primerjal z dejanji Adolfa Hitlerja, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Hannan, sicer član britanske konservativne stranke, je Pötteringa v četrtek na plenarnem zasedanju parlamenta v Bruslju obtožil, da je ignoriral parlamentarna pravila. Dejal je, da je bil "skoraj v skušnjavi, da bi primerjal" parlamentarni prenos "arbitrarne moči" na Pötteringa z nemškim aktom iz leta 1933, ki je Hitlerju omogočil sprejem zakonov brez parlamentarne obravnave in s tem doprinesel k nastanku njegovega diktatorstva.

"Vendar pa mislim, da bi to bilo pretirano in morda malenkost neuglajeno do našega predsednika, ki je demokrat in spodoben mož," je dodal Hannan.

Neprimerni in sramotilni komentarji Po ocenah predsednika desnosredinske skupine EPP v Evropskem parlamentu Josepha Daula so ti komentarji neprimerni in sramotilni, zato bo skupini predlagal izključitev Hannana. EPP, katere član je tudi Pöttering, je nato v izjavi pojasnila, da bodo Hannana zaradi njegovih izjav na plenarnem zasedanju izključili.

Predsednik skupine socialistov (PES) Martin Schulz pozdravlja Daulovo potezo, obenem pa podobno ukrepanje pričakuje tudi od britanskega opozicijskega konzervativnega voditelja Davida Camerona. Hannan je sicer dejal, da mu je konzervativna stranka v Londonu sporočila, da ga ne bo izključila iz stranke, ne glede na to, ali bo izključen iz EPP ali ne.

V osrčju spora je bil Hannanov protest zaradi odločitve, ki jo je parlament sprejel v četrtek. Ta naj bi Pötteringu dajala pravico ignorirati poziv k poimenskemu glasovanju pri vsaki odločitvi, v skladu s katerim bi poslanci morali glasovati poimensko in ne, kot običajno, le z dvigom rok.

Ne spreglejte