TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 6. 2010,
15.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 6. 2010, 15.36

8 let

Banke z novembrom v poenotenje plačilnega naloga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Banke in hranilnice v Sloveniji bodo z novembrom začele za izvajanje plačilnega prometa uporabljati nov papirni obrazec, ki bo postopoma nadomestil obstoječe tri.

Namesto obstoječih obrazcev, ki se uporabljajo v plačilnem prometu (PP02, BN02, RP01), se bo po novem uporabljal univerzalni plačilni nalog (UNP). Ta po besedah direktorja Združenja bank Slovenije Dušana Hočevarja pomeni nov korak v smeri poenotenja plačilnega prometa v območju evra. Izplačilo bo izvršeno še isti dan V novem obrazcu UPN so združene vse prednosti obstoječih obrazcev, je povedal vodja skupine za UNP Peter Antičević ter med drugim izpostavil uporabo obrazca v vseh članicah enotnega območja plačil v evrih (SEPA), izvršitev plačila še isti dan v okviru urnika posameznih bank, takojšnjo povratno informacijo o izvršenem plačilu, neomejeno višino zneska ter optično obdelavo v bankah in podjetjih. Z obrazcem UNP se bodo izvrševala le plačila v evrih.

Spremembe bodo bolj občutila podjetja kot potrošniki Za potrošnika se ne spreminja praktično nič, tudi novi obrazec je podoben obstoječim, le prejemniki bodo prej prejeli plačilo, je zagotovil Antičević. Se pa bodo morala prilagoditi podjetja, in sicer avtomatizirati svoje prometne postavke na izpisku, se vključiti v elektronsko banko, če se še niso, prilagoditi pa tudi nekatere zapise na obrazcu. Postopek prilagoditve morajo podjetja začeti pravočasno, vsaj v zadnjem četrtletju 2010, je opozoril.

Datum ukinitve obstoječih obrazcev še ni določen Do kdaj se bodo za izvajanje plačilnega prometa hkrati uporabljali tako obstoječi obrazci kot tudi novi obrazec UNP, se še niso dogovorili. Združenje bo datum ukinitve obstoječih obrazcev objavilo najkasneje šest mesecev prej. Zaključek projekta SEPA je sicer predviden 31. decembra 2012, a dokončne odločitve še ni, je povedal Hočevar.

Večja transparentnost, razumljivost in enostavnost plačevanja Gre za poenotenje plačilnih storitev, ne le infrastrukture in standardov, je projekt SEPA pojasnil vodja skupine za kreditna plačila Zlatko Jamnik. Občani bodo lahko pod enakimi pogoji in na enak način ter čez čas z enakimi plačilnimi nalogi izvajali plačila pri katerikoli banki, je dodal. S tem želijo banke doseči večjo transparentnost, razumljivost in enostavnost plačevanja.

S poenotenjem bodo veliko prihranila predvsem velika podjetja Spremembe bodo dolgoročno povzročile bistveno znižanje stroškov, je napovedal Jamnik. Za potrošnike sicer prihrankov verjetno ne bo, bodo pa s poenotenjem plačilnega prometa prihranila podjetja, predvsem velika.

Ne spreglejte