Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
4. 2. 2017,
4.42

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

Beyonce Porsche

Sobota, 4. 2. 2017, 4.42

6 let, 7 mesecev

Zgodba starega porscheja, na katerem sedi noseča Beyonce

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Skupaj s fotografijo, s katero noseča Beyonce podira rekorde na Instagramu, je zaslovel tudi stari porsche 914. Američanka se je na eni izmed fotografij usedla na njegovo ravno streho. Ta avtomobil sta razvila Porsche in Volkswagen ter ga prodajala med letoma 1969 in 1976. Bil je pravi "ljudski" porsche s štirivaljnim bokser motorjem, ki ga je kupilo več kot 118 tisoč voznikov.

Porsche 914 je karoserijska izvedba targa s pomično streho, ki predstavlja vmesno rešitev med kupejem in kabrioletom. Zaradi ravne strehe je bil kot nalašč, da se je nanj lahko usedla tudi Beyonce. | Foto: beyonce.com Porsche 914 je karoserijska izvedba targa s pomično streho, ki predstavlja vmesno rešitev med kupejem in kabrioletom. Zaradi ravne strehe je bil kot nalašč, da se je nanj lahko usedla tudi Beyonce. Foto: beyonce.com

Ameriška pop zvezdnica Beyonce je pred dnevi podirala rekorde na Instagramu, kjer je objavila svojo fotografijo v pričakovanju dvojčkov. Do danes ima ta fotografija samo na tem socialnem omrežju že več kot devet milijonov všečkov. Na eni izmed fotografij v tem sklopu pa je pevka sedela tudi tudi na strehi starega porscheja 914, ki se je z zbledelo rdečo barvo dobro ujel v celoten set na fotografiranju.

Poskus "ljudskega" športnika Porscheja in Volkswagna, ki ga je vodil sam Ferdinand Piech

Porsche 914 je avtomobil iz prve polovice sedemdesetih, s katerim je nemški proizvajalec športnih avtomobilov dejansko poskušal izdelati "ljudskega" porscheja. Tak model sta potrebovala tako Porsche kot tudi Volkswagen. Prvi zaradi naslednika vstopnega modela 912, Volkswagen pa naslednika karmann ghie.

Po prvotnem načrtu bi načeloma isti avtomobil pod Volkswagnovo znamko prodajali s štirivaljnim, pod Porschejevo znamko pa s šestvaljnim motorjem. Ker so se zbali negativnih vplivov na prodajne rezultate Porscheja v ZDA, so naposled obe različici avtomobila prodajali le kot porscheje. Vodja projekta je bil Ferdinand Piech, takrat vodja raziskav in razvoja pri Porscheju, pozneje pa eden najpomembnejših obrazov nemškega avtomobilskega koncerna.

Primer porscheja 914 GT s šestvaljnim motorjem v Porschejevem muzeju  | Foto: Porsche Primer porscheja 914 GT s šestvaljnim motorjem v Porschejevem muzeju Foto: Porsche

Štirivaljni se je prodajal dobro, šestvaljni pa je bil predrag

Ker se vodstvi obeh znamk nista dogovorili glede učinkovitega deljenja stroška razvoja avtomobila, je bil šestvaljni model 914 naposled dokaj drag. Posledično je bila prodaja slaba, veliko bolj uspešen pa je bil štirivaljni porsche 914.

V tem obdobju je postal najbolje prodajan avtomobil znamke Porsche in je znatno prehitel tudi porscheja 911. Po vsem svetu so jih prodali več kot 118 tisoč. V evropskih prodajnih salonih so bili ti avtomobili imenovani VW-porsche 914.

To je bil prvi varnostni avtomobil na dirkah formule ena

Avtomobil je sprva poganjal 1,7-litrski štirivaljni motor z močjo 59 kilovatov (80 "konjev"), Pozneje so ponudbi dodali tudi dvolitrski štirivaljni bencinski motor z močjo 74 kilovatov (100 "konjev"). Porsche je proizvodnjo modela 914 s šestvaljnim motorjem ustavil že leta 1973, ko je skupaj izdelal 3.351 takih avtomobilov, tri leta pozneje pa tudi proizvodnjo ostalih različic modela 914. Pri Porscheju ga je nasledil porsche 924.

Avtomobil se tudi zaradi relativno skromnih zmogljivosti in namigovanj, da je bil bolj podoben volkswagnu kot porscheju, ni uvrstil med največje Porschejeve avtomobilske ikone. Še najbolj znan je bil po vlogi prvega varnostnega avtomobila na dirki formule ena leta 1973 na Veliki nagradi v Kanadi. Danes svojo slavo spet doživlja na račun Beyonce.

Ne spreglejte