Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
25. 2. 2017,
8.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

Natisni članek

Aeroscopia letalo Francija

Sobota, 25. 2. 2017, 8.01

6 let, 6 mesecev

Letalski muzej Aeroscopia v Bagnacu pri Toulousu v Franciji

Vstopite v notranjost nadzvočnega concorda s številko 1 #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93
Aeroscopia Toulouse muzej letala | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Stopite skozi vrata testnega concorda, nadzvočnega potniškega letala z zaporedno številko 1 in enega najbolj nenavadnih letal na svetu, transportnega super guppyja.

To je prvi concorde, ki so ga uporabljali za namene testnih poletov, z njim pa je pozneje letel tudi takratni francoski predsednik. Letalo ni bilo nikoli del komercialnih letalskih družb. | Foto: Gregor Pavšič To je prvi concorde, ki so ga uporabljali za namene testnih poletov, z njim pa je pozneje letel tudi takratni francoski predsednik. Letalo ni bilo nikoli del komercialnih letalskih družb. Foto: Gregor Pavšič Letalski muzej Aeroscopia leži le streljaj od Airbusove tovarne v Toulousu v Franciji, v njem pa so združili raznolike primerke potniških, transportnih, vojaških in tudi zasebnih športnih letal. Med letali, ki v Toulousu najbolj izstopajo, sta prav gotovo dva primerka znamenitega nadzvočnega potniškega reaktivca concorda.

To je concorde, ki je pred skoraj 47 leti opravil prvi testni polet

Že prvi korak skozi vrata concorda daje slutiti, da to ni navadno potniško letalo za najhitrejša potovanja med Evropo in ZDA. To je concorde z zaporedno številko 1, torej razvojno oziroma testno letalo, ki ni nikoli letelo za katerokoli komercialno letalsko družbo. V notranjosti je le malo sedežev, saj so prostor raje namenili celotni merilni opremi.

V letalu je prostor za inženirja, ki je med testnimi poleti bdel nad kopico podatkov. Ob strani trupa so prave gmote oranžnih žic, ki povezujejo vse merilne naprave. Concorde je bilo tudi prvo letalo, kjer so lahko podatke do sodelavcev na tleh pošiljali v realnem času. 

Notranjost je s številnimi merilnimi napravami in telemetrijo prilagojena testnim poletom. | Foto: Gregor Pavšič Notranjost je s številnimi merilnimi napravami in telemetrijo prilagojena testnim poletom. Foto: Gregor Pavšič

Pristajalna kolesa nadzvočnega concorda s številko 1. | Foto: Gregor Pavšič Pristajalna kolesa nadzvočnega concorda s številko 1. Foto: Gregor Pavšič Bridka usoda nadzvočnega letala za petičneže

Concorde je bil eno izmed dveh potniških letal, ki sta lahko leteli z nadzvočno hitrostjo. Drugo je bil ruski tupoljev Tu-144, ki je poletel celo prej od concorda, a so ga uporabljali bistveno manj časa. Concorde je bil izdelek francosko-britanskega razvoja, saj sta ga izdelali družbi Aerospatiale in British Aircraft Corporation (BAC).

Namenjen je bil bogatašem, ki so si lahko privoščili visoko ceno vozovnice in v zameno dobili najhitrejši mogoči komercialni polet prek oceanov. Concorda sta uporabljali le družbi Air France in British Airways. Vseh so izdelali 20, od tega jih šest ni bilo vključenih v komercialne programe.

Letalo so uporabljali kar 27 let, začetek konca concordove zgodbe pa je predstavljala tragična nesreča po vzletu s pariškega letališča Charles de Gaulle. Letalo je na vzletni stezi povozilo del gume, ki je prebil posodo za gorivo v krilih, kratek stik pa je med vzletom sprožil požar. Concorde je strmoglavil na bližnji hotel, v nesreči pa je umrlo 112 ljudi. Čeprav zasnova letala ni bila kriva za nesrečo, je prodaja vozovnic padla, s tem pa je projekt zašel v rdeče številke. 

Video - usodna nesreča concorda v Parizu:

Concorda sta uporabljali le družbi Air France in British Airways. Vseh so izdelali 20, od tega jih šest ni bilo vključenih v komercialne programe. | Foto: Gregor Pavšič Concorda sta uporabljali le družbi Air France in British Airways. Vseh so izdelali 20, od tega jih šest ni bilo vključenih v komercialne programe. Foto: Gregor Pavšič Znameniti testni pilot poskrbel za ustrezno dediščino nadzvočnega letala

Da so razvojnega concorda sploh namenili muzeju, je neposredna zasluga vodje testnega programa Andrea Turcata. Ta je s concordom 2. marca 1969 tudi opravil prvi testni polet in je vodil francoski del razvoja concorda. Francoz, ki je lani umrl, ko je bil star 95 let, je pred leti v tako potezo prepričal takratnega francoskega ministra za prevoz.

Drugi v Toulousu razstavljeni concorde z zaporedno številko 7 so uporabljali pri družbi Air France od avgusta leta 1976. Leta 1989 je letalo obkrožilo svet in na tej poti v 37 urah in 25 minutah preletelo 51.354 kilometrov. Od tega so 17 ur leteli pri nadzvočni hitrosti. Zadnji polet med Roissyjem in Toulousom je to letalo opravilo junija 2003, nato pa je za vedno ostalo prizemljeno.

Tako imenovani super guppy, predhodnik Airbusove belluge, je zagotovo eno najbolj nenavadnih letal na svetu. | Foto: Gregor Pavšič Tako imenovani super guppy, predhodnik Airbusove belluge, je zagotovo eno najbolj nenavadnih letal na svetu. Foto: Gregor Pavšič

Tovorni del ima prostornino 1.100 kubičnih metrov, premer tovornega dela pa znaša do 7,6 metra.  | Foto: Gregor Pavšič Tovorni del ima prostornino 1.100 kubičnih metrov, premer tovornega dela pa znaša do 7,6 metra. Foto: Gregor Pavšič Nenavadno tovorno letalo za prevoz Nasinih raket

Čeprav lahko obiskovalci letalskega muzeja v Toulousu vidijo tudi repliko starega letala bleriot tip XI iz začetka prejšnjega stoletja, francoska vojna letala in prvi poskus francoske družbe Aerospatiale vstopa v svet korporativnega letalstva, obiskovalce poleg concordov najbolj navduši eno najbolj nenavadnih letal na svetu. To je super guppy SGT 201, posebno tovorno letalo za prevoz največjih tovorov in predhodnik airbusa belluge.

Najbolj zaslužna zanj je Nasa, ki je v šestdesetih letih v okviru programa Apollo in poletov na Luno potrebovala prevoz velikanskih raket med tovarno v Kaliforniji in vzletiščem na Floridi. Zaradi nevarnosti korozije prevoz po morju ni bil mogoč. Zasnovo tovornega letala so narisali Lee Mansdorf, Abraham Kaplan in veteran druge svetovne vojne Jack Conroy, ki so ustanovili družbo Aero Spacelines in pripravili prve načrte.

Video: Vzlet tovornega letala super guppy

V napihnjen trup letala do 25 ton tovora

Predstavniki Nase so bili zanje zainteresirani, a sprva sploh niso verjeli, da bi tako letalo sploh lahko poletelo. Toda to se je zgodilo septembra leta 1962. Razstavljeno tovorno letalo v Toulousu ima zaporedno številko 2 in opravljenih 14.110 ur letenja.

Super guppy je dolg kar 46,8 metra, visok 14,8 metra in ima razpon kril 47,6 metra. Tovorni del ima prostornino 1.100 kubičnih metrov, premer tovornega dela pa znaša do 7,6 metra. V tovorni del lahko namestijo slabih 25 ton tovora. Letalo so poganjali štirje turbopropelerski motorji, s katerimi je lahko letalo na dobrih šest tisoč metrih letelo s hitrostjo 460 kilometrov na uro. Dolet letala je znašal od 1.500 do tri tisoč kilometrov.

Ne spreglejte