Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 10. 2021,
19.58

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

Natisni članek

Georg Gedl Mercedes Mercedes-AMG SL Mercedes-Benz

Sobota, 30. 10. 2021, 19.58

2 leti, 3 mesece

Mercedes-Benz 300SL

Teden Mercedesove zvezde, to pa je bil začetek #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18
Mercedes-Benz 300SL | Foto Ilustracija: Georg Gedl

Foto: Ilustracija: Georg Gedl

Ko je Mercedes-Benz 6. februarja 1954 razkril 300SL, je s svojo podobo zasenčil čisto vsak športni avtomobil na svetu. Drugi niso bili več pomembni, SL pa je s svojimi zmogljivostmi in redkostjo postavil odlične temelje, tako trdne, da na njih lahko stoji tudi predvčerajšnjim razkriti SL. Enemu od velikanov avtomobilskega sveta se je poklonil tudi Georg Gedl in tako na najlepši mogoči način pospremil razkritje nove generacije legendarnega "super leicht".

Desetletja nihče ni zmogel doseči ravni Mercedesovega SL. Skupka stila, zmogljivosti in kakovosti niso zasenčili niti novejši tekmeci, SL pa se je s tem vpisal med ikone avtomobilskega sveta. SL je v prihodnjih generacijah izgubil nekaj stila in njegova zvezda je z vsako novo reinkarnacijo še nekoliko bolj zbledela. Pri Mercedesu bi radi z novim SL to spremenili, a ne bomo gledali v prihodnost, temveč se bomo zazrli v preteklost in preverili, zakaj je prvotni SL tako močno zamajal avtomobilski svet.

Mercedes SL
Avtomoto Nova zvezda? Velika vrnitev legendarnega mercedesa.

Vse se je začelo že tri leta prej

Kot omenjeno v uvodu, je Mercedes-Benz razkril 300SL na začetku leta 1954, a razvojni program so zagnali leta 1951, ko se je upravni odbor znamke odločil, da je zdaj pravi čas za vstop v svet motošporta. Nastal je dirkaški 300SL z najmočnejšim Mercedesovim trilitrskim motorjem M186, ki so ga vzeli iz modela 300. Na njem so spremenili glavo in dodali tri uplinjače Solex, moč pa se je dvignila za skoraj 50 odstotkov na 130 kilovatov. Ker to ni bil najmočnejši motor med tekmeci, so pri Mercedesu vedeli, da morajo zaradi tega znižati maso avtomobila.

Glavni inženir Rudolf Uhlenhaut se je domislil avtomobila s togo, a izjemno lahko cevno strukturo, prek katere so potem postavili zunanjo lupino iz aluminija. Zaradi pravil so morala biti vrata pritrjena na karoserijo, toda visoki boki so predstavljali težavo, zato so morali poiskati novo rešitev. To so našli pri pritrditvi vrat na streho – in tako je nastal prvi "gullwing" avtomobil oziroma v prevodu avtomobil z "galebjimi" vrati.

Mercedes-Benz 300SL | Foto: Ilustracija: Georg Gedl Foto: Ilustracija: Georg Gedl

Blizu je bil njegov konec

Ni trajalo dolgo, da je 300SL začel zmagovati na dirkah. Tekmeci so bilo osupljeni nad visokotehnološkim paketom in inženirskim znanjem. Po drugem mestu leta 1952 na dirki Mille Miglia so prišle tudi odmevne zmage. Prvo in drugo mesto na dirki Carrera Panamericana in v istem letu tudi prva tri mesta na dirki v Bernu in Nurburgring. Po uspehih v motošportu so želeli pri Mercedesu nadgraditi ta uspeh in se leta 1954 preizkusiti še v formuli 1.

A to ni bil konec za 300SL. Za njegov obstoj je v največji meri kriv ameriški Mercedesov prodajalec Max Hoffman. Mercedes je zaprosil za izdelavo 300SL, ki bi ga lahko prodal običajnim ljudem. Nemci so njegov predlog zavrnili, zato je Hoffman svoje namere  podkrepil z naročilom tisoč SL-ov.

To je prepričalo Mercedes in sredi leta 1953 so že imeli na proizvodnjo pripravljen 300SL. Predstavili so ga 6. februarja 1954 na avtosalonu v New Yorku. Galebja vrata so ostala, aluminijasto karoserijo je zamenjala jeklena (čeprav je bila tudi to možnost, a so izdelali vsega 29 takšnih avtomobilov). Enak je bil tudi motor, a brez Solex uplinjačev. Zamenjal jih je Boschev sistem in moč se je ustavila pri 157 kilovatih, kar je bilo dovolj za končno hitrost 250 kilometrov na uro. SL je takrat postal najhitrejši serijski avtomobil na svetu.

Ne spreglejte