Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
4. 5. 2017,
15.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,85

Natisni članek

Ferrari najdražji avtomobili

Četrtek, 4. 5. 2017, 15.03

6 let, 6 mesecev

Umrl je Preston Henn: lahko njegov znameniti ferrari postane najdragocenejši avto na svetu?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,85

Pred dnevi je umrl ekscentrični ameriški milijarder in zbiratelj avtomobilov Preston Henn, lastnik enega najbolj ekskluzivnih in zaželenih avtomobilov na svetu. Če bi njegov rumeni ferrari 275 GTB/C speciale kdaj prišel na dražbo in poiskal novega lastnika, bi morda kot prvi avtomobil lahko dosegel celo magično mejo 100 milijonov dolarjev.

To je dragoceni ferrari 275 GTB/C iz leta 1965, ki je kot edini izmed treh (četrti je bil prototip) videl tudi prave avtomobilske dirke. | Foto: To je dragoceni ferrari 275 GTB/C iz leta 1965, ki je kot edini izmed treh (četrti je bil prototip) videl tudi prave avtomobilske dirke.

Najbolj dragoceni ferrariji so odlična finančna naložba

Vsak stari avtomobil še ni dragocen in tudi vsak Ferrarijev avtomobil iz tovarne v Maranellu še ne postane rekorder prestižnih svetovnih avtomobilskih dražb. Toda vseeno so prav znameniti avtomobili, ki jih je osebno potrjeval Enzo Ferrari in so pred več kot pol stoletja skrbeli za gradnjo blagovne italijanske znamke superšportnih avtomobilov, do zdaj na dražbah dosegali najvišje prodajne zneske.

Bogataši za tiste najbolj zaželene in ekskluzivne modele iz romantičnega 20. stoletja odštejejo tudi več deset milijonov dolarjev, kar je zanje predvsem odlična finančna naložba, a tudi potešitev osebne sle po najbolj slavni avtomobilski tehniki. Si predstavljate, da imate v domači garaži parkiranega ferrarija 250 GTO, ki je nekoč zmagoval na dirkah, kot je 24-urni spektakel v Le Mansu?

Američan se je osebno petkrat udeležil vztrajnostne dirke v Le Mansu, kjer je bil leta 1983 uvrščen na skupno deseto mesto. Na Floridi je obogatel z lastnim velikim boljšim trgom. Leta 2013 je kot prvi kupil tudi poslovno letalo gulfstream G650. | Foto: Američan se je osebno petkrat udeležil vztrajnostne dirke v Le Mansu, kjer je bil leta 1983 uvrščen na skupno deseto mesto. Na Floridi je obogatel z lastnim velikim boljšim trgom. Leta 2013 je kot prvi kupil tudi poslovno letalo gulfstream G650. Ameriški milijarder je hotel tožiti Ferrari, ker mu niso hoteli prodati novega superšportnika

Najbolj dragocen avtomobil v bližnji prihodnosti bo morda postal prav zgornji rumeni ferrari 275 GTB/C. Dolgo je bil v lasti ameriškega milijarderja Prestona Henna, znanega ljubitelja redkih avtomobilov, ki ni nikoli razmišljal o njegovi prodaji. Toda Henn je pred dnevi v starosti 86 let umrl in kmalu zatem so se začele špekulacije o prodaji njegovega dragocenega ferrarija. Če bi nekoč res prišel na dražbo, bi morda lahko kot prvi avtomobil v zgodovini dosegel celo vrednost 100 milijonov dolarjev, ocenjujejo pri Bloombergu.

Henn je bil nekoliko ekscentričen zbiratelj starih avtomobilov. Čeprav je dobil veliko mamljivih ponudb iz Maranella, svojega rumenega ferrarija ni bil pripravljen oddati v Ferrarijev muzej. Morda so mu tudi zato Italijani zavrnili prošnjo po nakupu novega ferrarija la ferrari aperta, zaradi česar je lani proti Ferrariju napovedal celo odmevno tožbo. Takrat je Henn trdil, da mu Ferrarijeva poteza zmanjšuje ugled, a pozneje je tožbo vendarle umaknil.

Video - zvok dvanajstvaljnika ferrarija 275 GTB/C na stezi:

Kot edini izmed treh ferrarijev 275 GTB/C ima dirkaško preteklost

Ferrari je leta 1965 izdelal štiri primerke dirkalnega modela 275 GTB/C. Eden med njimi je bil prototip, trije pa so bili namenjeni kupcem oziroma uporabi. Toda le Hennov ferrari je dejansko zapeljal na dirke.

Avtomobil je bil naslednik ferrarija 250 GTO. Oblikoval ga je Pininfarina, karoserijo pa so izdelali pri Scaglietiju. Različica GTB/C je izhajala iz serijskega modela, a je imela določene predelave. Aluminijasti paneli so bili pri dirkalniku le pol toliko debeli kot pri serijskem ferrariju, imeli so pleksi stekla, dodatne iz magnezija in tudi tanjše cevi za sestavo šasije. V celoti je bil dirkalnik 150 kilogramov lažji od serijskega modela.

Poganjal ga je 3,3-litrski dvanajstvaljni motor, ki je imel okrog 330 "konjev". Kot prvi ferrari je imel samostojno podvozje in na zadnjo os vpeto ohišje menjalnika. Za zgodnja šestdeseta leta prejšnjega stoletja je imel vrhunske zmogljivosti.

Kot edini izmed treh izdelanih dirkalnikov 275 GTB/C iz leta 1965 je prišel tudi na štart pravih dirk. S številko šasije 6885 se je leta 1965, ko ga je upravljalo Ferrarijevo satelitsko moštvo Ecurie Francorchamps iz Belgije, prvič pojavil na slavni dirki Targa Florio. Tam je moštvo z njim odstopilo, še istega leta pa se je v Le Mansu ta ferrari zavihtel na skupno tretje mesto in na prvo mesto v razredu GT. Ker se je med dirko motor pregreval, so mehaniki na silo v nos naredili luknjo in tako omogočili učinkovitejše hlajenje. Pozneje so to luknjo seveda zakrpali.

Do zdaj je prodajne rekorde na dražbah postavljal ferrari 250 GTO. | Foto: Talacrest Do zdaj je prodajne rekorde na dražbah postavljal ferrari 250 GTO. Foto: Talacrest

Najdražji avtomobil do zdaj prodan za 52 milijonov dolarjev

Bi bil lahko pol stoletja pozneje ta ferrari res vreden sto milijonov dolarjev? Pred tremi leti so enak in prvi izdelani ferrari 275 GTB/C s številko šasije 6701, ki torej nikoli ni zapeljal na dirko, prodali za 26,4 milijona dolarjev.
Drugi izdelani ferrari, ki ima številko šasije 7185 in prav tako ni nikoli videl štartne zastavice, je del zasebne zbirke. Prek zasebne prodaje je bil do zdaj najbolj dragocen avtomobil ferrari 250 GTO iz leta 1963, ki so ga prodali za 52 milijonov dolarjev.
Na uradni dražbi so do zdaj največ iztržili za enakega, a leto starejšega ferrarija, ki so ga pred tremi leti prodali za 38,1 milijona dolarjev.

Pravila ni: starodobnik je vreden, kolikor so kupci zanj pripravljeni plačati

Vrednost tako ekskluzivnih avtomobilov je nemogoče določiti. Vredni so pač toliko, kolikor je  danem trenutku nekdo zanj pripravljen plačati. Stomilijonska meja je po mnenju navdušencev in tudi strokovnjakov za prodajo na dražbah v ZDA mogoča, a najprej bo rumeni lepotec iz Maranella pred znamenito kladivo na dražbi moral še zapeljati.

Ne spreglejte