Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
22. 6. 2016,
5.52

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Natisni članek

BMW

Sreda, 22. 6. 2016, 5.52

6 let, 7 mesecev

Srečanje na Hungaroringu s 23-letnim sinom Stiga Blomqvista

Tom Blomqvist – ko se je rodil, je bil njegov oče Stig že avtomobilska legenda

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Ko se je rodil, je bil njegov oče že eno največjih imen avtomobilskega športa vseh časov. Stig Blomqvist je bil svetovni prvak v reliju leta 1984, njegov sin Tom pa se po karieri v kartingu in formulah zdaj dokazuje v nemški seriji DTM. Voznik BMW M4 DTM je lani postal drugi najmlajši zmagovalec serije DTM.

Mlad, olikan, uglajen in nasmejan Tom Blomqvist se je rodil v Angliji.  Ko je bil star šest let, so se z družino preselili na Novo Zelandijo. Danes spet živi v Londonu. | Foto: Tom Blomqvist se je rodil v Angliji. Ko je bil star šest let, so se z družino preselili na Novo Zelandijo. Danes spet živi v Londonu.

Ko nam je v paddocku dirkališča formule ena Hungaroring pri Budimpešti stisnil roko, je nemudoma dal vtis modernega mladega profesionalnega dirkača. Pri njih je vse na svojem mestu. Presneto dobro vrtijo volan, kljub rosnim dvajsetim letom imajo za seboj že bogate izkušnje v najrazličnejših disciplinah, vsakomur namenjajo širok nasmeh, pozitiven in profesionalen odnos.

Tudi če bi ga zvečer v hotelskem baru še tako napili, iz njegovih ust ne bi slišali nobene grde besede, nobene kritike tekmecev, pravil ali dirkalnikov, kot se je pred desetletji dogajalo v divjem, "rockerskem" obdobju Nikija Laude in Jamesa Hunta.

Devet let pred svojim rojstvom je bil njegov oče najboljši voznik relija na svetu

Tom Blomqvist je eden izmed mladih dirkačev, ki se bo moral v celotni karieri boriti s senco slavnega očeta. Danes 23-letni sin Stiga Blomqvista, svetovnega prvaka v reliju leta 1984 in enega najbolj legendarnih dirkačev vseh časov, pa se vprašanj o svojem očetu nikoli ne naveliča.

"Seveda ne, zame je moj oče res prava 'faca'. Na mojo športno pot je imel prav gotovo ključen vpliv. Čeprav sem premlad, da bi doživel njegove največje uspehe, se je doma vselej veliko vrtelo okrog športa, avtomobilov in njegovih dosežkov. Čeprav nikakor ni eden tistih očetov, ki bi radi iz svojega sina za vsako ceno naredili vrhunskega dirkača, je moje športne ambicije vselej spodbujal," o svojem očetu govori Tom, danes tovarniški voznik BMW v nemški seriji DTM.

Tim Blomqvist je lani postal drugi najmlajši zmagovalec dirke v zgodovini nemške serije DTM. | Foto: Tim Blomqvist je lani postal drugi najmlajši zmagovalec dirke v zgodovini nemške serije DTM.

Sinovi so že večkrat ponavljali dirkaške uspehe svojih očetov

Oče in sin Blomqvist seveda nista prva družinska naveza v svetu avtomotošporta. V formuli ena danes za moštvo Mercedesa vozi Nico Rosberg, sin nekdanjega dirkača Kekeja Rosberga. V reliju so prav tako aktivni številni sinovi nekdanjih dirkačev. Max Vatanen, sin svetovnega prvaka iz leta 1981 Arija Vatanena, je že nekaj časa reden udeleženec relijev svetovnega prvenstva v nižjih kategorijah. S ford fiesto R5 vozi tudi v britanskem prvenstvu v reliju.

V formuli 4 se hitro vzpenja tudi zvezda Micka Schumacherja, sina sedemkratnega svetovnega prvaka formule ena, v svetovnem prvenstvu formule E vozi Nicolas Prost, sin Alaina Prosta. Še več podobnih navez poznajo v ZDA, na primer Dale Earnhardt st. in ml.

Kdo je Stig Blomqvist? Stig Blomqvist v saabu. | Foto: Stig Blomqvist v saabu.

Letos februarja smo Stiga Blomqvista srečali na reliju svetovnega prvenstva na Švedskem. Pri 69 letih je še vedno zelo olikana oseba. Opazili smo ga v vrsti za vstop v servisno cono, kjer je potrpežljivo čakal z drugimi obiskovalci. Niti na kraj pameti mu ni padlo, da bi si čakalno vrsto poskušal skrajšati s karto VIP …

Blomqvist je dobil vozniško dovoljenje pri 18 letih in se v bližini domačega Karlstadta takoj udeležil prvih relijev. V prvih letih kariere je vozil za domači Saab, s katerim je leta 1973 na Švedskem tudi dobil svoj prvi reli za svetovno prvenstvo. Leta 1982 ga je v svoje novo moštvo zvabil Audi in Blomqvist je postal eden ključnih adutov uvajanja nemškega koncepta štirikolesnega pogona. Dobil je dva relija za SP (Švedska, San Remo), dve leti pozneje pa je uspehe nadgradil s petimi posamičnimi zmagami. Tistega leta je na Slonokoščeni obali tudi zadnjič zmagal na svetovnem prvenstvu in konec sezone postal svetovni prvak.

Pozneje je vozil še za tovarniške ekipe Forda, občasno pa tudi za Volkswagen, Nissan in Škodo. Skupno je nastopil na 122 relijih za SP, kjer je enajstkrat zmagal in dobil 486 hitrostnih preizkušenj. Blomqvist občasno še sede za volan dirkalnikov. Tako je bil vsako leto januarja tradicionalni gost relija Jänner v Avstriji.

Video - krajši dokumentarec o Stigu Blomqvistu:

Karting na Novi Zelandiji, s formulami šele v Evropi

"Očetovi prijatelji na Novi Zelandiji so me pri šestih letih posadili v gokart in od takrat naprej se je vse samo razvijalo. Oče mi je seveda znal vedno dobro svetovati. Ena takih odločitev je bila tudi selitev v Evropo, kjer sem lahko še bolj napredoval," pravi Tom Blomqvist, sicer državljan Velike Britanije. Tam je bil leta 1993 v Cambridgeu tudi rojen.

Ko je bil star šest let, so se s starši preselili a Novo Zelandijo, kjer je tudi s podporo matere Kim začel dirkati v kartingu, družbo pa mu je delal tudi brat Paul. Nastopati je začel pri osmih letih in v kartingu tam doli vztrajal vse do leta 2008. Postal je osemkratni novozelandski prvak. Pri 15 letih se je odločil za selitev v Evropo. Sprva je vozil formulo Renault na Švedskem, nato v istem tekmovanju v Veliki Britaniji, sledila je še formula 3 in lanska selitev v nemško serijo DTM. Kot novinec je zmagal na dirki v Oscherslebnu in postal drugi najmlajši zmagovalec dirke DTM v zgodovini. S tem je dopolnil uspeh iz leta 2010, ko je kot najmlajši dirkač postal prvak britanske formule Renault.

Lani je prvenstvo DTM končal na štirinajstem mestu, letos je trenutno uvrščen na skupno deveto mesto. Na dirki v avstrijskem Spielbergu je bil Blomqvist drugi.

Blomqvist nas je z novim BMW M2 zapeljal po stezi na Hungaroringu. | Foto: Blomqvist nas je z novim BMW M2 zapeljal po stezi na Hungaroringu.

Krog s Tomom Blomqvistom po Hungaroringu, ki ga 23-letnik obožuje

Ko nas je 23-letnik zapeljal po Hungaroringu z novim BMW M2, nam je dal hitro lekcijo čiste in filigransko natančne vožnje po madžarski stezi. Ob tem ni skrival, da Hungaroring zaradi tehnične zasnove spada med njegove najljubše steze nasploh. Ker testiranja v DTM zaradi omejevanja stroškov niso prosta, pride Blomqvistu prav vsak prevoženi kilometer na stezi tudi v serijskem avtomobilu. Na pravih dirkah sicer vozi BMW M4 DTM.

"Serija DTM je zelo kakovostno tekmovanje. Po zaslugi tehničnih pravil so razlike med dirkalniki zelo majhne. Ključ do uspeha je iskanje vsake razpoložljive stotinke sekunde. To je naloga tako voznikov kot tudi inženirjev. Uspehi v tako izenačeni konkurenci so sladki, a na drugi strani lahko hitro doživiš pravo frustracijo, ko zaradi majhne napake v kvalifikacijah izgubiš tudi več kot deset mest," pravi voznik ekipe BMW RBM (Racing Bart Mampaey) iz Belgije.

Ne spreglejte