Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
23. 6. 2016,
5.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,03

3

Natisni članek

Zeleni avtomoto promet promet avtomobil Ljubljana

Četrtek, 23. 6. 2016, 5.06

6 let, 6 mesecev

Od A do Ž: slovenski "car sharing" Avant2Go

Lahko souporaba avtomobilov v Sloveniji zamaje vlogo taksistov in trgovcev?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,03

3

Lahko napovedani prvi slovenski oziroma ljubljanski sistem souporabe avtomobilov dolgoročno spremeni navade mobilnosti, poveča prodajo električnih vozil in zmanjša delež lastniških avtomobilov? Sistem Avant2Go bo začel delovati (30 avtomobilov, od 10 do 15 lokacij) v začetku julija.

- POUDARKI
- CENE NAJEMA IN INFORMATIVNI IZRAČUNI
- ODZIVI AVTOMOBILSKIH UVOZNIKOV, TAKSISTOV ...
- VAŠE MNENJE

"Souporaba avtomobilov ni konkurenca taksistom in javnemu prevozu, temveč predvsem klasičnemu lastništvu vozil. To je način, da nekdo lahko ohrani enako stopnjo mobilnosti brez lastništva. Ker pri tem tudi veliko prihrani, začne kombinirati tako car sharing kot storitev, kot je Bicikelj, preostali javni prevoz in podobno. Gre torej za kombinacijo. Kjerkoli je car sharing nastal, je rasel javni promet v celoti," je povedal Matej Čer iz ljubljanskega Avantcara, sicer tamkajšnji prokurist, ki je prvi obraz slovenskega sistema "car sharing" pod imenom Avant2Go.


Poudarki: Po zgledu kolesarskega sistema Bicikelj bo mogoče najeti avtomobile smart ED, renault zoe in BMW i3. (foto: Žiga Intihar) | Foto: Po zgledu kolesarskega sistema Bicikelj bo mogoče najeti avtomobile smart ED, renault zoe in BMW i3. (foto: Žiga Intihar)

  • V začetku julija bo v Ljubljani na od 10 do 15 lokacijah na voljo 30 električnih avtomobilov.
  • Uporabnik si bo prenesel aplikacijo Avant2Go in se v enem izmed središč sistema registriral; star bo moral biti najmanj 21 let in imeti vozniško dovoljenje vsaj eno leto.
  • Prek aplikacije bo poiskal prosta vozila, jih rezerviral in z aplikacijo tudi odklenil avtomobil. V njem ga bo čakal ključ. Po koncu uporabe bo prek aplikacije storitev negotovinsko plačal, avtomobil zaklenil in končal storitev.
  • Na voljo bodo vozila smart ED, renault zoe in BMW i3. Drugi proizvajalci električnih avtomobilov (Nissan, Volkswagen …) za zdaj niso partnerji projekta.
  • Uporabnik bo imel na uradnih lokacijah na voljo tudi prosto parkirišče in električno polnilno postajo, strošek polnjenja je vključen v ceno najema.
  • Avtomobil bo mogoče peljati tudi zunaj Ljubljane, le vrniti ga je treba na uradno mesto.
  • Lokacije za prevzem avtomobilov bodo tako v središču mesta, v središču BTC, kakor tudi na letališču na Brniku.
  • Minimalna cena najema bo znašala za smarta ED tri evre, za renaulta zoe štiri evre in za BMW i3 pet evrov; registrirani uporabnik bo do predvidenega zneska 100 evrov odgovarjal za morebitno storjeno škodo na avtomobilu.
  • Cena najema bo kombinacija števila prevoženih kilometrov in časa najema, več o cenah v spodnjih tabelah.

Eden izmed električnih smartov, odet v prepoznavno modro barvo in priključen na posebno električno polnilnico sistema Avant2Go. (foto: Žiga Intihar) | Foto: Eden izmed električnih smartov, odet v prepoznavno modro barvo in priključen na posebno električno polnilnico sistema Avant2Go. (foto: Žiga Intihar)

Cenik najema avtomobilov:

 

Dnevna tarifa / minuto

Nočna tarifa / minuto

Kilometrina / km

Minimalni najem

smart ED

5 centov

1 cent

20 centov

3 EUR

renault zoe

7 centov

1,5 centa

25 centov

4 EUR

BMW i3

10 centov

2 centa

30 centov

5 EUR

Nekaj primerov izračuna stroškov najema:

relacija

najem

smart ED

renault zoe

BMW i3

prevoz BTC (ena smer)

15 min., 13 km

3,35 EUR

4,30 EUR

5,40 EUR

nakupovanje BTC

1,5 ure, 10 km

6,50 EUR

8,80 EUR

12 EUR

poslovni sestanek

2 uri, 15 km

9 EUR

12,5 EUR

16,5 EUR

ogled predstave

4 ure, 38 km

10 EUR

12,5 EUR

16,2 EUR

Kakšna je primerjava s storitvami taksistov? Eden izmed uveljavljenih ponudnikov taksi storitev v prestolnici za prevoženi kilometer računa slabih 90 centov, začetna cena pa znaša skoraj en evro. Ali bo sistem konkurenčen tudi klasičnemu lastništvu, bodo verjetno pokazali šele daljši preskusi in izračuni. Smotrnost bo odvisna od posameznega uporabnika, njegovih zahtev, števila prevoženih kilometrov in podobno. Pri številu letno prevoženih kilometrov se bo namreč pojavila tista meja, do katere bo uporaba "car sharinga" tudi stroškovno bolj ugodna od lastništva.

Raziskave sicer kažejo, da je v povprečju avtomobil v Evropi več kot 90 odstotkov časa parkiran in neizkoriščen.

Boste uporabljali ljubljanski sistem "car sharinga"?

  • Da - to bo odlična popestritev Ljubljane in mobilnosti nasploh.
    61,63 %
    400 glasov
  • Nisem še odločen - glavna bo cena in kakovost storitve.
    24,35 %
    158 glasov
  • Ne - prisegam na druge oblike javnega prevoza (taksi, avtobus ...) oziroma uporabljal bom svoj avtomobil.
    14,02 %
    91 glasov
Oddanih 649 glasov

To je mobilna aplikacija Avant2Go, ki bo uporabnikom predvidoma na voljo do konca meseca. Prek nje bodo iskali proste avtomobile, ga rezervirali, odklenili vrata in tudi opravili brezgotovinsko plačilo. | Foto: To je mobilna aplikacija Avant2Go, ki bo uporabnikom predvidoma na voljo do konca meseca. Prek nje bodo iskali proste avtomobile, ga rezervirali, odklenili vrata in tudi opravili brezgotovinsko plačilo.

Strošek souporabe avtomobila proti strošku lastništva, ki lahko mesečno znaša od 300 do 500 evrov

V Sloveniji je bilo konec lanskega leta milijon in 79 tisoč registriranih osebnih avtomobilov. Stroški lastništva avtomobila so precej visoki. Če upoštevamo naložbo v nakup, amortizacijo, mesečne obroke za lizing in kredit, stroške z vzdrževanjem (servisi, gume …) in gorivom, lahko strošek mobilnosti znaša od 300 do 500 evrov mesečno.

Najcenejša vožnja bo s smartom za dve osebi. En kilometer bo stal 20 centov, vožnja pa podnevi pet centov na minuto. | Foto: Najcenejša vožnja bo s smartom za dve osebi. En kilometer bo stal 20 centov, vožnja pa podnevi pet centov na minuto.

"Car sharing" živi na Dunaju, ki pa ima šestkrat več prebivalcev kot Ljubljana

To je glavno izhodišče sistemov souporabe avtomobila po svetu in nič drugače ni v Sloveniji. Ljubljana je z 287 tisoč prebivalci v primerjavi z drugimi prestolnicami majhna. Nam bližnji Dunaj ima že več kot 100 tisoč registriranih uporabnikov "car sharinga", a ima kar 1,8 milijona prebivalcev. To je šestkrat več kot Ljubljana.

V Ljubljani najprej 12-mesečni pilotni projekt

Kot sta pokazali naši dozdajšnji anketi, Slovenci podpirajo sistem souporabe avtomobila, a predvsem ob primerni ceni in storitvi. Julija se bo sicer začelo 12-mesečno pilotno obdobje, v katerem bodo upravitelji sistema prepoznali vzorec uporabnikov, njihove potrebe in zahteve, obenem pa bo sistem test doživel tudi v smeri od uporabnika do upravitelja.

V tem času se bo število razpoložljivih vozil že povečalo na vsaj 50. Pri Avantcaru si za leto 2018 želijo že vsaj 500 udeleženih električnih vozil. Ob tem pričakujejo, da bi širitev sistema lahko iz Ljubljane umaknila od 10 do 15 tisoč lastniških avtomobilov.

Ambicije so visoke. V prvem letu nameravajo v sistem vključiti 50 električnih avtomobilov, v dveh letih pa že 500. (foto: Žiga Intihar) | Foto: Ambicije so visoke. V prvem letu nameravajo v sistem vključiti 50 električnih avtomobilov, v dveh letih pa že 500. (foto: Žiga Intihar)

Lahko souporaba avtomobilov dolgoročno upočasni proizvodnjo in lastniško prodajo avtomobilov? Matej Čer iz Avantcara je prvo ime slovenskega sistema souporabe avtomobilov. Od podobnih sistemov v tujini se razlikuje predvsem po popolni osredotočenosti na električne avtomobile. | Foto: Matej Čer iz Avantcara je prvo ime slovenskega sistema souporabe avtomobilov. Od podobnih sistemov v tujini se razlikuje predvsem po popolni osredotočenosti na električne avtomobile.

Pojavi se tudi vprašanje, ali lahko sistem souporabe avtomobilov dolgoročno in ob polnem razvoju ogrozi tako uveljavljene oblike javnega prometa v Ljubljani (LPP, taksiji …) kot tudi prodajo novih avtomobilov.

Mednarodne študije trenda "car sharing" govorijo prav o točki preloma, ko se bo torej prodaja avtomobilov začela ustavljati, na drugi strani pa začela povečevati število avtomobilov, vključenih v različne oblike souporabe. Če bo prišlo do uresničenih ciljev, se bo že po zaslugi sistema Avant2Go v Sloveniji znatno povečala prodaja električnih avtomobilov.

"Skozi car sharing se bo kreirala masovna uporabniška izkušnja z električnimi avtomobili. Izginili bodo marsikateri strahovi in ljudje bodo lahko videli, da je njihova uporaba zelo preprosta in primerna. Mislim, da bo ponudba električnih avtomobilov v naslednjem letu močno narasla. Do zdaj je najbrž manj kot odstotek Slovencev že kdaj vozilo električni avtomobil. Prepričan sem, da drugačnih avtomobilov čez 10 ali 15 let sploh ne bomo več prodajali. Velik del slovenskega gospodarstva in tudi državnega BDP je odvisen od avtomobilske industrije. Zato je treba hitro odreagirati. Ne smemo biti le sledilci trendom, temveč tisti, ki trende postavljajo. Tega smo sposobni," je prepričan Čer, ki govori o digitalni revoluciji.

Odzivi:

Renault Slovenija

V velikih naseljih bo pomembnost car sharinga po naši oceni v prihodnje močno naraščala, saj bo z vidika uporabnikov ekonomsko upravičena. Tako deljenje manjših vozil je torej zanimivo predvsem za prebivalce, ki živijo v mestih, lastnega avtomobila ne potrebujejo, potrebujejo pa avto za občasne krajše “skoke” po mestu in širši okolici. Vedno bolj zanimiv bo tudi občasen najem večjega vozila za dlje, predvsem za potrebe počitniškega potovanja. To bo zelo zanimivo za lastnike električnih vozil, ki jim njihov lastni električni avto povsem zadostuje za vsakodnevno rabo, dvakrat na leto pa za počitniško potepanje potrebujejo večji avto s klasičnim motorjem.Po drugi strani pa v okoljih, kjer je javnega prevoza manj, številni ljudje vsak dan potrebujejo individualni prevoz (šola, služba …).  V teh primerih je deljenje vozil večinoma predrago (avto potrebuješ ves dan, težko se uskladiš,da bi ga v času, ko stoji pred tvojo službo, tam vzel nekdo drug in ga pravočasno vrnil nazaj pred službo). Zato bo zunaj velikih urbanih središč lastništvo avtomobila še dolgo ostalo ekonomsko najbolj smiselna rešitev individualnega prevoza.

Nissan Slovenija
Car sharing bo za prestolnico vsekakor izjemna pridobitev. Storitev bo dobra za vse tiste, ki si avtomobila ne morejo/ ne želijo kupiti ter za tiste, ki potrebujejo avtomobil za krajše opravke. Predvsem podpiramo dejstvo, da bo vozni park zajemal električna vozila, ki bodo pripomogla k čistejšemu ozračju. Prizadevamo si, da bi tudi Nissanov električni avtomobil leaf, ki je trenutno najbolj prodajano električno vozilo v Evropi, kmalu prišel na slovenski trg ter pripomogel k čistejšemu okolju. Rok lansiranja za Slovenijo še ni znan. Da bi "car sharing" poskrbel za manj lastniških vozil v Sloveniji, tega žal še ne moremo komentirati.

Taxi društvo Slovenija, predsednik Tomo Žmavc
Vsaka novost, ki sicer je dobrodošla, prinaša s seboj tudi konkurenčnost na tem področju. Za zdaj mislim, da predstavlja največ konkurence  "rent-a-caru". Če se sistem hitro razširi in bo cenovno zelo ugoden, kar sicer močno dvomim, zna imeti v vsakem primeru negativne posledice za našo dejavnost nasploh.

Ne spreglejte