Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
2. 6. 2016,
5.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

reli Citroen Revoz Renault

Četrtek, 2. 6. 2016, 5.00

6 let, 6 mesecev

Sloviti ovinki pri Ajdovščini, ki so šokirali tudi avtomobilskega zvezdnika iz Francije

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Majhna vasica Velike Žablje pri Ajdovščini je nekoč enkrat letno morala sprejeti več tisoč obiskovalcev. Prišli so, da bi na slovitem drsečem asfaltu videli mojstre volana v boju s sekundami in v lovu za spontan ter iskren aplavz občinstva. Velike Žablje v visokooktanskem ritmu dihajo že 27 let.

Video - nora atmosfera v Velikih Žabljah leta 1995:

Asfalt, kjer lahko spodrsne še pešcem

Številne ceste v okolici Ajdovščine in Vipave so pravi balzam za dušo vozniškega romantika ali preprosto avtomobilskega uživača, ki rad na ovinkih občuti zmogljivosti svojega jeklenega konjička. Med vsemi cestami so najbolj zasloveli ovinki nad majhno vasico Velike Žablje. Močno zavito cesto, ki se spušča skozi vinograde, po skrajno drsečem asfaltu poznajo tudi v tujini. Tam tudi kmetje s traktorji lahko vozijo "počez" in marsikomu je spodrsnilo, ko je po tej cesti hodil peš.

Znameniti zadnji levi ovinek nad Velikimi Žabljami:

Ovinki nad Velikimi Žabljami zasloveli leta 1989

Ti ovinki so najbolj zasloveli po avtomobilskem športu. Ajdovec Silvan Lulik, nekdanji najboljši voznik relija v državi, je leta 1989 pomagal pri izbiri nove trase takrat slovitega relija Saturnus. Širši javnosti je pokazal nekatere zavite ceste in v naslednjih letih so zadnji ovinki v Velikih Žabljah gostili nepopisni športni praznik.

Kot je mogoče videti v zgornjem videu, je bilo vzdušje v devetdesetih letih na ravni najbolj slovitih in najbolje obiskanih ovinkov z relijev svetovnega prvenstva. Seveda, varnost na dirkah, organizacija in navdušenje so preslikani iz nekega drugega obdobja, danes je na številnih področjih marsikaj drugače.

Phillipe Bugalski - leta 1993 na ajdovskih ovinkih, leta 1999 zmagovalec dveh relijev za svetovno prvenstvo s Citroenom. | Foto: Phillipe Bugalski - leta 1993 na ajdovskih ovinkih, leta 1999 zmagovalec dveh relijev za svetovno prvenstvo s Citroenom.

Francoskega zvezdnika je asfalt šokiral

"Tako drsečega asfalta nisem videl še nikjer," je leta 1993 povedal Phillipe Bugalski. Ta je bil poleg Avstrijca Jochena Rindta najbolj slovito ime svetovnega avto-moto športa, ki je kdajkoli sodelovalo na slovenskih dirkah. Pred 23 leti je Revoz začel izdelovati novega clia in Bugalski je na reliju Saturnus vozil kot tovarniški voznik Renaulta. Francoz je bil drugi najhitrejši, pozneje pa je zaslovel kot zmagovalec dveh relijev svetovnega prvenstva, trikratni francoski prvak in dolgoletni tovarniški testni voznik Citroëna. Bugalski se je pred štirimi leti tragično ponesrečil med padcem na domačem vrtu v Vichyju.

Darko Peljhan je kot sovoznik proti Velikim Žabljam drsel že leta 1990. Ta konec tedna bo sedel v mitsubishiju lancerju EVO10. S starejšim lancerjem je med Slovenci dobil uvodni reli sezone v Velenju. | Foto: Darko Peljhan je kot sovoznik proti Velikim Žabljam drsel že leta 1990. Ta konec tedna bo sedel v mitsubishiju lancerju EVO10. S starejšim lancerjem je med Slovenci dobil uvodni reli sezone v Velenju.

Peljhan: Gledalci so znali nagraditi vsakogar, ki je dobro odpeljal ovinek. Izplačalo se je potruditi.

Drseč ajdovski asfalt je bil velik test za vse udeležence dirk. Številni so se zavrteli, a vseeno poskušali mimo tisočih navijačev peljati kar najbolj atraktivno. V tistih nekaj kilometrih ura ni bila najpomembnejša, saj je bilo vendarle treba poskrbeti za dober vtis.

"Za voznika so ti ovinki zelo uživaški. Hitrosti so nizke, zato lahko drsiš nadzorovano in brez velikega tveganja. Vsekakor je bila hitrostna preizkušnja skozi te ovinke vselej velik izziv. Treba se je bilo potruditi za gledalce in si z dobro vožnjo prislužiti aplavz. Občinstvo je tam vedno znalo dobro nagraditi vsakega voznika," se spominja slovenski reli prvak Darko Peljhan.

Razvoj gum in tehnike poskrbel za manj drsenj in manj napak

Kot sovoznik Mirana Kacina je že leta 1990 proti Velikim Žabljam drsel z malim autobianchijem in v zadnjem ovinku je zavrtelo tudi idrijsko posadko. Tudi v poznejših letih, ko je za volanom sedel sam, ga je zadek avtomobila nekajkrat prehitel. Peljhan poudarja, da se na tem odseku dirke nikoli ni dalo dobiti, voznik pa je lahko z napakami predvsem izgubil veliko časa.

"V devetdesetih je bilo na teh ovinkih še težje voziti. Gume najbrž niso bile na ravni takratnih avtomobilov in zato je bilo med vozniki veliko več napak kot danes. Zdaj je drsenja res manj kot nekoč. Razmere so se sicer spreminjale iz leta v leto, kdaj tudi iz dneva v dan," dodaja Idrijčan, ki po prvi dirki tudi vodi v slovenskem državnem prvenstvu v reliju.

Aleks Humar je zadnji slovenski zmagovalec relija v Ajdovščini. Takrat je vozil še štirikolesno gnanega subaruja, letos pa spet zaupa dvokolesno gnanemu renaultu cliu R3T. | Foto: Aleks Humar je zadnji slovenski zmagovalec relija v Ajdovščini. Takrat je vozil še štirikolesno gnanega subaruja, letos pa spet zaupa dvokolesno gnanemu renaultu cliu R3T.

V Velikih Žabljah bodo spet dirkali v soboto

V petek zvečer se bo v Ajdovščini začel 6. Reli Vipavska dolina. Po petkovem večernem uvodu po ulicah Ajdovščine bo v soboto na sporedu še devet hitrostnih preizkušenj (tri različne). Ena izmed teh bo potekala tudi proti Velikim Žabljam.

Favorite za zmago lahko iščemo med najhitrejšimi Slovenci z uvodnega relija državnega prvenstva v Velenju. Poleg Peljhana bodo to še Aleks Humar (renault clio R3T), Rok Turk (peugeot 208 R2), Aljoša Novak (mitsubishi lancer EVO9), Boštjan Logar (subaru impreza) in Grega Premrl (citroen DS3 R3T). Štirikolesni pogon bo imel na drsečem asfaltu manjšo prednost, ki se bo v primeru dežja še povečala. Tudi vzpon iz Ajdovščine proti Colu bo zaradi hitre in odprte ceste pisan na kožo zmogljivejšim dirkalnim avtomobilom.

Prvih 20 posadk z liste prijavljenih posadk (vseh je 52) za 6. reli Vipavska dolina:

VOZNIK SOVOZNIK AVTOMOBIL
Darko Peljhan Tina Lazar mitsubishi lancer EVO10
Rok Turk Martina Lazar peugeot 208 R2
Grega Premrl Anja Verbič citroen DS3 R3T
Aleks Humar Jaka Cevc renault clio R3T
Boštjan Logar Darko Lah subaru impreza
Aljoša Novak Matej Čar mitsubishi lancer EVO9
Bernard Zanon (ITA) Denis Piceno renault clio S1600
Aleš Zrinski Tadej Štupar BMW M3
Igor Žbogar Nik Stanič renault clio R3
Matjaž Mihevc   peugeot 208 R2
Domen Agnič Jure Podpečan BMW M3
Mišel Zupančič Damijan Andrejka BMW M3
Alan Pajk Vili Ošlaj citroen C2-R2 max
Borut Bratina Lucijan Vovk peugeot 208 R2
Uroš Papež Aleš Papež citroen C2-R2 max
Matic Humar Nika Jereb renault clio RS
Vasja Miklavčič Leon Vodopivec renault clio RS
Martin Mlinar Miran Mlinar MG ZR 105
Martin Štucin   škoda felicia kit car
Matija Koritnik   renault clio

Štirikolesni pogon na drsečem asfaltu lahko pomaga. Nanj stavi tudi nekdanji državni prvak Boštjan Logar s subaru imprezo. (foto: Gašper Podbregar) | Foto: Štirikolesni pogon na drsečem asfaltu lahko pomaga. Nanj stavi tudi nekdanji državni prvak Boštjan Logar s subaru imprezo. (foto: Gašper Podbregar)

Martin Mlinar je z MG ZR 105 vodilni slovenski voznik v najmanjšem razredu divizije I. (foto: Uroš Modlic) | Foto: Martin Mlinar je z MG ZR 105 vodilni slovenski voznik v najmanjšem razredu divizije I. (foto: Uroš Modlic)

Med organizatorji relija je tudi Martin Štucin, ki s škodo felicio vozi tudi v konkurenci in je med favoriti divizije I. | Foto: Med organizatorji relija je tudi Martin Štucin, ki s škodo felicio vozi tudi v konkurenci in je med favoriti divizije I.

Ne spreglejte