Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
3. 4. 2017,
8.52

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

1

Natisni članek

Prodaja avtomobilov

Ponedeljek, 3. 4. 2017, 8.52

6 let, 7 mesecev

Slovenci vsak mesec deset dni delamo samo za svoj avtomobil

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

1

Slovenci imamo iz leta v leto več avtomobilov. Ti so vse starejši, glede na indeks cen življenjskih potrebščin pa tudi vse cenejši. Največja gostota avtomobilov je v primorski in kraški regiji, med občinami je na vrhu Trzin. Nakup povprečnega novega avtomobila nas mesečno stane od 300 do 400 evrov oziroma tretjino povprečne neto slovenske plače.

Je obujeni avtomobilski salon napovedal postopno pomladitev slovenskega voznega parka? | Foto: Gregor Pavšič Je obujeni avtomobilski salon napovedal postopno pomladitev slovenskega voznega parka? Foto: Gregor Pavšič

Slovenci imamo še vedno radi avtomobile, kar je pokazal tudi visok obisk včeraj končanega avtomobilskega salona v Ljubljani. Vozni park se že več le stara in po podatkih slovenskega statističnega urada (Surs) presega devet let. Tretjina registriranih avtomobilov je stara 12 let in več. Leta 2015 je bilo le deset odstotkov avtomobilov v Sloveniji novih oziroma starih največ tri leta.

Stalna rast števila registriranih avtomobilov

Kljub temu se prodaja novih osebnih avtomobilov počasi izboljšuje tudi na realni ravni, zato lahko v Sloveniji pričakujemo še rahlo zvišanje števila vseh registriranih avtomobilov.

Teh je bilo leta 2015 po podatkih Sursa 1,078 milijona, od leta 2008 pa se je to število povečalo za okrog 34 tisoč. Po številu avtomobilov smo bili leta 2013 na devet mestu med državami Evropske unije. S temi podatki so lahko zadovoljni tudi avtomobilski trgovci. Med letoma 2012 in 2015 so se prihodki od prodaje avtomobilov povečali za okrog pol milijarde evrov, kažejo podatki Sursa.

 

Avtomobili najbolj priljubljeni na Primorskem, med občinami na vrhu Trzin

Največ avtomobilov je v Sloveniji pričakovano registriranih v osrednjeslovenski regiji, glede na število prebivalcev pa imajo avtomobile najraje v goriški, obalno-kraški in primorsko-notranjski regiji. Na Goriškem je imelo leta 2015 eno gospodinjstvo v povprečju v lasti 1,48 avtomobila, na repu te lestvice pa je bilo Zasavje z 1,18 avtomobila na gospodinjstvo.

Med občinami so po številu avtomobilov na tisoč prebivalcev na vrhu občine Trzin, Komen in Renče - Vogrsko. Na repu te lestvice je občina Gorenja vas - Poljane, ki ima za Trzinom drugo največje število vozil na gospodinjstvo. Trzin je glede na statistiko edina občina, v kateri sta na gospodinjstvo registrirana več kot dva avtomobila.

Renault clio je tradicionalno v Sloveniji najbolje prodajani avtomobil. | Foto: Ciril Komotar Renault clio je tradicionalno v Sloveniji najbolje prodajani avtomobil. Foto: Ciril Komotar

Za renault clio na mesec delamo več kot leta 2012

Vsak nov avtomobil je v primerjavi s predhodnikom nekoliko bolje opremljen in zato dražji, v primerjavi z rastjo indeksa življenjskih potrebščin pa so cene avtomobilov v zadnjem obdobju padale. Med letoma 2008 in 2015 so se cene novih avtomobilov znižale za 11 odstotkov, cene rabljenih pa za kar 55 odstotkov.

Renault clio kot najbolje prodajani osebni avtomobil v Sloveniji je leta 2015 v povprečju stal slabih 12 tisoč evrov. Tega leta bi morali zanj ob povprečni plači delati 242 dni, leta 2012 zgolj 218 dni, ob začetku krize leta 2008 pa 269 dni. Leta 2015 je povprečna neto plača v Sloveniji znašala 1.013 evrov. Nakup novega avtomobila nam mesečno, če upoštevamo nakup, financiranje, gorivo in vzdrževanje, sicer vzame od 300 do 400 evrov, torej več kot tretjino povprečne slovenske neto plače.

Ne spreglejte